"בג"ץ קושר את ידי צה"ל"
בימין גינו את ההחלטה לפסול את "נוהל שכן". ח"כ גלאון: "צה"ל לא יכול להתנהג כמו כנופיית טרור"
בג"ץ קבע: על צה"ל להפסיק השימוש ב"נוהל שכן"
נוהל שכן: ממבצע חומת מגן ועד פסיקת בג"ץ
"שופטי בג"ץ קושרים את ידיו של צה"ל, העומד מול הטרור ללא כל מגבלות", אמר ח"כ אפי איתם (הציונות הדתית). "שופטי בג"ץ הוכיחו היום שוב שהמרחם על אכזרים סופו שמתאכזר לרחמנים ומגביר את הסיכון לחייהם של חיילי צה"ל".
יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, כינה את ההחלטה "תמוהה ומתמיהה". "כל פעילות צה"ל במעצר מבוקשים היא להציל חיים", אמר. "הדחף הלא מוסבר להציג עצמנו כיפי נפש מסוכן ועלול לסכן לשווא חיי אזרחים וחיילים. אני מקווה שלא נגיע למצב שבו נבכה כולנו על פסיקת בג"ץ".
יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, מתח ביקורת נוקבת על שופטי בג"ץ. "פסיקת בג"ץ הנוכחית מצטרפת לפסיקה הקודמת של בג"ץ בעניין הגדר ומעידה על מגמה מסוכנת שבה שופטי בג"ץ מוכנים לסכן את חיילי צה"ל ואזרחי המדינה כדי לא לפגוע בפלשתינים", אמר.
גם ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) תקף את ההחלטה. "לצערי, זו פעם נוספת שבה שופטי בית המשפט העליון מגלים הבנה רבה יותר לסבלו של השכן הפלשתיני", אמר. הוא הוסיף תוך שהוא משתמש בציטוטים מהמקורות: "לו השופטים היו מסתמכים מעט יותר על ההלכה היהודית הם היו מבינים את דברי רש"י: 'אוי לרשע ואוי לשכנו' והיו אולי מגיעים למסקנה המסכנת פחות את חיילינו".
ח"כ ארדן אמר כי בכוונתו לפנות ליו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ח"כ מיכאל איתן, כדי לחוקק חוק "עוקף בג"ץ".
יו"ר מרצ-יחד, יוסי ביילין, בירך על ההחלטה ותקף במקביל את הממשלה. "בית המשפט העליון הוכיח היום כי ישראל יכולה להגן על עצמה גם בלי להגן על צלמה", אמר. "עצוב שהמערכת השלטונית בישראל אינה מסוגלת להגיד בעצמה כי נוהל שכן או עינוי נחקרי שב"כ השחיר את פניה של ישראל ללא צורך ופגע במעמדה כדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".
ח"כ רן כהן (מרצ-יחד) אמר: "בג"ץ הוא שוב תמרור מוסרי לצה"ל ולממשלה, אך מכיוון שמתקשה לעמוד בקצב האירועים, כדאי מאד שצה"ל יתחיל להבחין בעצמו בין מותר לאסור ויקבע מדיניות שעומדת במבחן בג"ץ, במקום לחטוף כל פעם מחדש סטירת לחי".
חברתו של כהן לסיעה, ח"כ זהבה גלאון, אמרה: "טוב שבג"ץ גינה את השימוש ב'נוהל שכן' ומנע את הפגיעה בחפים מפשע
יו"ר חד"ש, ח"כ מוחמד ברכה, בירך על ההחלטה. "ישראל נוהגת בשטחים בשיטות של תפיסת בני ערובה והשיטות הללו חושפות את הפנים המכוערות של הכיבוש", אמר. לדבריו, יש צורך להקים מנגנון שיפקח על מילוי החלטת בג"ץ במיוחד כשלא כל הציבור מכיר החלטות אלו. "לצבא הכיבוש יש מנגנונים להעלמת ראיות ופשעים", הסביר.
יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ ראלב מג'אדלה (עבודה), בירך גם הוא על החלטת בג"ץ. "זהו צעד נוסף הבא לסמן התקדמות חיובית ביחסו של צה"ל לאזרחים פלשתינים, בכך שלא יראה בהם עוד כלי לקידום מטרותיו הצבאיות, ללא התחשבות בסיכון הקיים לחייהם", אמר מג'אדלה.
הבוקר קיבל בג"ץ את העתירה שהגישו שבעה ארגוני זכויות אדם, שביקשו לפסול את מה שזכה לכינוי "נוהל שכן". בג"ץ קבע כי צה"ל לא יוכל להמשיך ולהשתמש בפלשתינים כמגן אנושי.
בהחלטתם, ביטלו שופטי בג"ץ את נוהל "אזהרה מוקדמת", שמפעיל צה"ל על מבוקשים. לפני הנוהל, אזרח פלשתיני שייתן הסמכתו ייגש לבית של מבוקש, ידפוק על הדלת ויבקש ממנו לצאת. בג"ץ קבע כי נוהל זה מנוגד לחוק הבינלאומי. ארגוני זכויות האדם טענו מנגד שנוהל "אזהרה מוקדמת" ו"נוהל שכן" אחד הם.
בהכנת הידיעה השתתף איתמר ענברי