מאז שיפן חוותה זינוק חד במספר מתקפות הדובים הקטלניות, קוג’י סוזוקי מתקשה לעמוד בביקוש הגובר למנות בשר דוב במסעדה שלו. הבשר, שנצלה על אבן חמה או מתבשל בסיר עם ירקות, מגיע מדובים שניצודו כחלק ממאמצי הרשויות לצמצם את מקרי התקיפה – מתקפות שגבו השנה את חייהם של 13 בני אדם, שיא היסטורי.
המסעדה של סוזוקי, בעיר ההררית צ’יצ’יבו סמוך לטוקיו, מגישה גם בשר צבי וחזיר בר, אך בשר הדוב הפך לפופולרי במיוחד בעקבות חודשים של כותרות על דובים שפורצים לבתים, משוטטים ליד בתי ספר ואף משתוללים בסופרמרקטים.
“ככל שהחדשות על הדובים התרבו, כך גדל מאוד מספר הלקוחות שרוצים לאכול את הבשר שלהם”, אמר סוזוקי, בן 71, בשיחה עם AFP. כאות כבוד לחיי הדוב, “עדיף להשתמש בבשר במסעדה כזו מאשר לקבור אותו באדמה”, הוסיף סוזוקי, שהוא גם צייד.
הכי מעניין

דוב נכנס לחנות ביפן | צילום: AFP
אשתו, צ’יאקו, בת 64, שמנהלת את המסעדה, סיפרה כי היא נאלצת לעיתים קרובות לסרב ללקוחות – אך סירבה לציין בכמה גדל היקף העסקים. אחד הסועדים שכן הצליח להשיג מקום, המלחין טאקאאקי קימורה בן ה־28, טעם בשר דוב לראשונה. “זה כל כך עסיסי, וככל שלועסים יותר זה נהיה טעים יותר”, אמר בחיוך, בעודו יושב עם חבריו סביב האבן הלוהטת והסיר המבעבע.
באמצעות ציד הדובים – שיכולים לשקול עד חצי טון ולרוץ מהר יותר מבני אדם – מקווים הרשויות לבלום את האיום בחלקים נרחבים של צפון יפן. 13 ההרוגים השנה מהתקפות דובים הם פי שניים מהשיא הקודם. לפי מדענים, המשבר נגרם משילוב של גידול מהיר באוכלוסיית הדובים, ירידה במספר בני האדם באזורים כפריים, ויבול בלוטים דל – שדוחף את הדובים לחפש מזון במקומות מיושבים.
במרוץ נגד הזמן, הממשלה פרסה חיילים לסיוע לוגיסטי בלכידה ובציד. גם כוחות משטרה מיוחדים הונחו לירות בדובים, ומספר הדובים שניצודו במחצית הראשונה של שנת הכספים כבר עלה על 9,100 – יותר מכל שנת 2023–2024 כולה.

חיילים יפנים מתקינים מלכודת דובים בעיר קאזונו בצפון יפן, שלשום | צילום: איי.פי
“אזל מהמלאי”
אף שאינו מאכל יומיומי, בשר דוב נאכל מזה שנים בכפרים הרריים ביפן. הממשלה מקווה להפוך אותו למקור הכנסה עבור קהילות כפריות. “חשוב להפוך חיות בר מטרידות למשהו חיובי”, אמר משרד החקלאות מוקדם יותר החודש. הרשויות המקומיות יקבלו סובסידיות בסך 118 מיליון דולר (18.4 מיליארד ין) לשליטה באוכלוסיית הדובים ולקידום צריכה בת־קיימא.
חלק מהמסעדות כבר משתכנעות. קאצוהיקו קאקותה, בן 50, שמנהל מסעדה כפרית במחוז אאומורי – מהאזורים שנפגעו קשות ממתקפות – אמר כי הבשר אזל לחלוטין מוקדם יותר החודש. “הוא היה פופולרי מאז שהתחלנו להגיש אותו ב־2021, אבל השנה המקום שלנו קיבל הרבה תשומת לב, במיוחד אחרי שאושיית רשת פרסמה עלינו”, אמר.
במסעדה צרפתית אפלולית בסאפורו, העיר הגדולה בהוקאידו, השף קיושי פוג’ימוטו צורב בשר מגולגל של דוב חום ומבשל אותו ברוטב יין אדום. “אני מרגיש שזה נכון להשתמש בחומר גלם מקומי”, אמר. ארוחה מלאה הכוללת קונסומה מבשר דוב עולה כ־70 דולר. “יש יותר אנשים שרוצים לטעום את זה עכשיו מאשר בעבר, ואני מצטייד בהתאם”, הוסיף. “רוב מי שאוכל אומר שזה טעים”.

נהנים מבשר דוב במסעדה כפרית ביפן | צילום: AFP
דובים חומים מצויים רק בהוקאידו, שם אוכלוסייתם הוכפלה בתוך שלושה עשורים ליותר מ־11,500 בשנת 2023. דובים שחורים יפנים נפוצים בכל רחבי המדינה. בשנה שעברה הוסיפה הממשלה את הדובים לרשימת בעלי החיים הנתונים לשליטה באוכלוסייה – ביטול הגנה קודמת שסייעה לשגשוגם. הוקאידו מתכננת לצוד 1,200 דובים בשנה בעשור הקרוב.
עם זאת, חלק גדול מבשר הדובים עדיין מושלך, בין היתר בשל מחסור במתקני עיבוד מאושרים. ביפן יש 826 מפעלי עיבוד לציד, אך רק מעטים במחוזות הצפוניים שנפגעו קשות.
למסעדה של קאקותה יש בית מטבחיים משלה, המספק מנות בשר דוב למלון סמוך. "בשר דוב הוא משאב תיירותי עבורנו”, אמר. “ואנחנו משתמשים במשהו שאחרת היה נקבר כפסולת”.
עוד כתבות בנושא
עוד כתבות בנושא
עוד כתבות בנושא



