אונסק"ו הכירה אתמול (ד') בכך שהאוכל האיטלקי הוא הרבה מעבר לפיצה, פסטה וגלידה, והוסיפה את המגוון והטקסים שסביב המטבח המפורסם לרשימת המורשת התרבותית הבלתי מוחשית שלה.
ראש הממשלה ג׳ורג׳יה מלוני, שממשלת הימין בראשותה מקדמת בעקביות מוצרים "תוצרת איטליה" כחלק מהאג'נדה הלאומית שלה, בירכה על ההכרה, שלדבריה "מכבדת את מי שאנחנו ואת הזהות שלנו", והוסיפה כי "עבורנו האיטלקים, המטבח הוא לא רק אוכל או אוסף מתכונים. הוא הרבה יותר: הוא תרבות, מסורת, עבודה, עושר", אמרה בהצהרה.
הכנת פיצה בנאפולי כבר מופיעה ברשימת המורשת הבלתי מוחשית של סוכנות התרבות של האו"ם, וכך גם קפה האספרסו. ממשלתה של מלוני הציעה ב־2023 להוסיף לרשימה את "המטבח האיטלקי" בכללותו. הממשלה אמרה שזהו המקרה הראשון שבו כל היקפו של מטבח לאומי שלם נכנס לרשימה.
הכי מעניין

הכנת פיצה בנאפולי | צילום: AFP
היריבה הקולינרית צרפת קיבלה ב־2010 הכרה של אונסק"ו ב"הארוחה הגסטרונומית הצרפתית" – אירוע חגיגי יותר, שמתחיל באפריטיף ומסתיים בליקרים, וכולל ארבע מנות.
ברובע טרסטוורה ברומא אמרה ביום שלישי לאונורה סלטליפי, מהבעלים של המסעדה הקטנה "דה ג׳ילדו", כי למטבח האיטלקי למטבח האיטלקי יש מאות שנים של אמהות וסבתות להודות להן. " כל זה - מורשת שנולדה מחזון של הנשים שבישלו", אמרה המסעדנית בת ה־43 ל־AFP. הן "בישלו במשך מאות שנים, וממצרכים קטנים שהוציאו מן האדמה ומן העוני של התקופות הללו יצרו טעם שמתחיל בשמן הזית ומסתיים בכל מה שהן נוגעות בו", אמרה. כששפכה בצורה עדינה שמן זית על צלחת פטוצ׳יני עם ארטישוקים, ציינה כי בכל רחבי המדינה לכל משפחה יש מתכון משלה, "ושום דבר לא כתוב".

גבינת מוצרלה | צילום: AFP
הלקוחה טיציאנה אקנפורה, בת 51, הוסיפה: "מה שבוודאות עושה את ההבדל הוא הדאגה והאהבה שבהן מכינים בכלל דברים, לא רק במטבח". בשולחן סמוך סיימה התיירת האמריקנית נעמי קינג תבשיל זנב שור "שהייתי ממליצה עליו מאה פעמים. האוכל האיטלקי הוא אחד הטובים בעולם מבחינת טעם", אמרה ל־AFP, והדגישה את המגוון העצום שהיא ובעלה טעמו מאז הגיעו לאיטליה. "ההתמקדות בפירות וירקות מקומיים עושה גם היא את ההבדל", הוסיפה ואמרה: "הם יודעים לקחת את זה ולהפוך את זה למשהו מיוחד".
