"אני נמצאת בתחנת המשטרה כדי להגיש תלונה על תקיפה, אני לא יכולה יותר, להיות אישה בצרפת זו התשה מתמשכת. זה מרגיש כמו גהינום, אני רק רוצה לברוח". כך כתבה הפעילה הפמיניסטית המוכרת מרגריט שטרן בפרופיל ה־X הפופולרי שלה. "היום גבר בעט בי וקילל אותי בזמן שהתאמנתי בחדר כושר. הוא דרש שאפנה לו את המכשיר באמצע סט אימון. עניתי בנימוס שאני מסיימת וזה הספיק כדי שיתפרץ עליי באלימות פיזית ומילולית".
האירוע התרחש בסוף השבוע האחרון ולדבריה של שטרן, מנהל המקום עמד מהצד ולא יצא להגנתה. "גם כשהתוקף, גבר כבן 25 ממוצא צפון אפריקאי, המשיך לקלל אותי קללות מיזוגיניות ומיניות מולו - הוא לא עשה כלום", היא סיפרה. "תגובתו של המנהל הייתה: 'זו פשוט צורת דיבור'. כשהתוקף הכחיש את המעשים וביקשתי גישה לצילומי מצלמות האבטחה, נאמר לי שאוכל לקבל אותם רק לאחר הגשת תלונה רשמית במשטרה. זה לא תקין. זה לא נורמלי. נשים שמגיעות להתאמן צריכות להרגיש בטוחות".
הפוסט הפך לוויראלי תוך זמן קצר, עם כמעט 4 מיליון צפיות. מכון הכושר, שבזמן אמת הפנה לה את הגב, מיהר להגיב בפומבי ובאופן נרחב. "אנחנו מצטערים מעומק הלב על מה שעברת בסניף שלנו", נכתב על ידי באזיק פיט. "התנהגות כזו אינה מתקבלת על הדעת וסותרת את הערכים שלנו. אנו מבטיחים לך שכל הצעדים הנדרשים ננקטו מצידנו, וללא דיחוי. אנו עומדים לרשותך ונשמח ללוות אותך בכל תהליך שתבחרי. ביטחונך הוא בראש סדר העדיפויות שלנו".
הכי מעניין
לצד הודעת ההתנצלות, אלפי תגובות הציפו את הרשת, רבות מהן מפי נשים שתיארו אירועים דומים. "עבדתי בבאזיק פיט במשך חודשיים, וכאשר מתאמן איים עליי, ההנהלה ביקשה ממני לשמור על שתיקה", כתבה אחת הגולשות. "ממש הבוקר, במקום אחר, גם אני חוויתי תקרית קשה עם גבר אלים", הוסיפה גולשת שנייה. "חיינו בצרפת הפכו לבלתי נסבלים. אני כבר לא יוצאת מהבית בשעות בערב - זה מסוכן ומפחיד מדי", הוסיפה גולשת שלישית.
תגובות רבות נוספות התמקדו במוצאו של התוקף והציתו דיון טעון בנושא. לצד ביטויי הזדהות כמו "מה שקרה לך פשוט מזעזע - אנחנו בפריז, לא בקאבול", "לאישה לבנה ללא חיג'אב כבר אין מקום בצרפת", ו"אין מה לעשות - הערבים לא מסוגלים להשתלב בחברה דמוקרטית", היו גם מי שביקרו את הנתקפת וטענו כי הדגש שמה על מוצאו של התוקף חושף הטיה גזענית. "למה ציינת שהוא צפון אפריקאי?", תהה אחד הגולשים. "כל מה שאת עושה זה לחזק סטריאוטיפים נגד מוסלמים", הוסיף אחר.
נושא ההגירה מעסיק את החברה הצרפתית זה שנים, ורבים חשים כי המדינה איבדה שליטה על המצב. התחושה הרווחת בקרב חלק מהציבור היא שכבר בלתי אפשרי להחזיר את הגלגל לאחור וכי צרפת צועדת לקראת הפיכתה למדינה מוסלמית. כזכור, רק בחודש מאי האחרון, דוח סודי ביותר שהוצג לנשיא צרפת עמנואל מקרון, במטרה להזהיר אותו מפני התפשטות אידיאולוגיית האחים המוסלמים במדינה, הודלף על ידי כלי תקשורת מקומיים ויצר היסטריה של ממש ברחבי המדינה".
עוד כתבות בנושא
הדו"ח הסודי קבע כי "אופייה של תנועת האחים המוסלמים הוא אנטי־רפובליקני וחתרני, ומהווה איום על הלכידות הלאומית של צרפת מפני שעלול לפגוע במרקם החברתי ובמוסדות הרפובליקה - איסלאמיזם שעולה מלמטה, מהווה איום בטווח הקצר והבינוני". בתגובה, הפדרציה של מוסלמי צרפת טענה כי ההאשמות חסרות בסיס, והודיעה: "אנו דוחים בתוקף כל טענה המנסה לקשור אותנו לפרויקט פוליטי זר או לאסטרטגיית הסתננות". מעט מדי ובהחלט מאוחר מדי, הדוח שהודלף כבר עורר סערה.
ובכל זאת, אם הייתה ציפייה לשינוי מגמה, נראה שטעינו. הצהרותיו האחרונות של נשיא צרפת מעידות כי אין בכוונתו לשנות את מדיניות ההגירה של ממשלתו. בשונה ממדינות אחרות באיחוד האירופי, כמו איטליה ובריטניה, שנוקטות צעדים שונים וממשים בניסיון להתמודד עם האתגר הגדול, צרפת לא מקדמת חקיקה משמעותית בנושא ולא מובילה מהלך שיחזיר לצרפתים את תחושת השליטה על גבולותיהם ועל זהותה של מדינתם.

נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: EPA
להיפך. בסוף השבוע האחרון, ממש בזמן שמרגריט שטרן הותקפה על ידי גבר צפון אפריקאי אלים, עמנואל מקרון הודיע על כוונתו להכיר בהקמת מדינה פלסטינית. ההצהרה הסמלית נתפסה בעיני רבים כמנותקת מהמציאות הפנימית של צרפת, ואף כממשיכה קו אידיאולוגי שמערער עוד יותר את תחושת הזהות והביטחון של חלק מהציבור. לא בכדי, חבר הפרלמנט הימני של הולנד חירט וילדרס, פרסם ברשת X מפה ובה הוא סימן את מיקומה של המדינה הפלסטינית - על אדמת צרפת.
"כאן תהיה המדינה הפלסטינית החדשה", נכתב בציוץ ששבר את הרשת. "חלקים גדולים מצרפת כבר אסלאמיים בכל מקרה", כתב וילדרס. "בהצלחה עמנואל מקרון וצרפת! התאבדות שמחה! הולנד תסגור את גבולותיה באופן מיידי". גם ראש ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, הידועה בין היתר בעמדותיה הנוקשות והנחרצות בכל הנוגע להגירה ולריבונות לאומית, הגיבה להצהרתו של נשיא צרפת. "איטליה תכיר במדינה פלסטינית ביום שבו הפלסטינים יכירו במדינת ישראל", היא הכריזה.
ובכן, אירופה בכלל וצרפת בפרט עומדות היום בצומת דרכים קריטית. תחושת אובדן השליטה והמתחים סביב נושא ההגירה כבר אינם רק תמרורי אזהרה. הם מציאות יומיומית שמשפיעה על חייהם של רבים. לכן, המקרה של מרגריט שטרן חרג מתקרית נקודתית והפך לסמל למציאות עגומה ומורכבת. ההנהגה יכולה להמשיך להוציא הצהרות סמליות, אך הציבור דורש כעת הרבה מעבר לכך. ללא פעולה אמיצה ומעשית, צרפת צפויה להמשיך להתמוטט תחת כובד הפחד והפילוג.