חיל האוויר של תאילנד הפעיל הבוקר (ה') מטוס F-16 נגד כוחות צבא קמבודיים, כך הודיע צבא תאילנד, בסימן להסלמה חמורה בסכסוך הגבול ארוך השנים בין שתי המדינות. בשבועות האחרונים נרשמה עלייה במתיחות באזור, וכעת העימותים התגלגלו ללחימה של ממש, שבה נהרגו עד כה לפחות שני אזרחים.
לפי הודעת הצבא התאילנדי, מתוך שישה מטוסי F-16 שהוצבו בכוננות בגבול, אחד מהם פתח באש לעבר קמבודיה והשמיד יעד צבאי. שתי המדינות מאשימות זו את זו באחריות להצתת הלחימה בגבול בשעות הבוקר המוקדמות של הבוקר.
"פעלנו בהתאם לתוכנית ותקפנו מהאוויר יעדים צבאיים", אמרה לסוכנות הידיעות סגנית דובר הצבא התאילנדי, ריצ'ה סוקסוואנון.
הכי מעניין
משרד ההגנה של קמבודיה לא הגיב מיידית לבקשות לתגובה בנוגע לתקיפה האווירית.

אזרחים תאילנדים שנלמטו מבתיהם בסמוך לגבול עם קמבודיה | צילום: AP
העימותים הנוכחיים החלו לאחר שתאילנד החזירה את שגרירה מקמבודיה אמש, והודיעה על כוונתה לגרש את שגריר קמבודיה מבנגקוק. הסיבה הרשמית: פציעת חייל תאילנדי שני תוך שבוע בלבד ממוקש, שלדברי בנגקוק הונח לאחרונה באחד האזורים השנויים במחלוקת לאורך הגבול.
הגבול היבשתי בין קמבודיה לתאילנד משתרע לאורך 817 קילומטרים, ובמשך למעלה ממאה שנה התקיימו מחלוקות רבות על ריבונות בנקודות שטרם סומנו רשמית. לאורך השנים התפתחו סביב הגבול תקריות רבות, חלקן קטלניות – כולל חילופי אש כבדים שנמשכו כשבוע בשנת 2011 וגרמו למותם של לפחות עשרה בני אדם.
המתיחות הנוכחית הסלימה במאי האחרון, לאחר שחייל קמבודי נהרג בהיתקלות עם כוחות תאילנדיים. התקרית הציתה משבר דיפלומטי חמור, שכעת הידרדר לקרבות של ממש.
הלחימה פרצה לפנות בוקר סמוך למקדש טא מואן ת'ום, הממוקם בגבול המזרחי בין קמבודיה לתאילנד, כ-360 קילומטרים מבנגקוק.

הצבא התאילנדי בסריקות על הגבול | צילום: AP
"פגזי ארטילריה נחתו על בתיהם של אזרחים", אמר סות'ירוט צ'ארונטנאסאק, מושל מחוז קאבצ'אינג שבצד התאילנדי של הגבול, לסוכנות הידיעות רויטרס. לדבריו, הירי הגיע מהצד הקמבודי. "שני בני אדם נהרגו", הוסיף, וציין כי הרשויות המקומיות פינו כ-40 אלף תושבים מ-86 כפרים סמוכים לגבול למקומות בטוחים יותר.
ראש ממשלת קמבודיה לשעבר והמנהיג המשפיע הון סן, מסר בפוסט בפייסבוק כי שני מחוזות קמבודיים הופגזו על ידי הצבא התאילנדי.
מוקדם יותר השבוע האשימה תאילנד את קמבודיה בהנחת מוקשים טריים בשטח המריבה, שפצעו שלושה חיילים תאילנדים. קמבודיה הכחישה את ההאשמות, וטענה כי החיילים סטו ממסלול שסוכם מראש, ודרכו על מוקש ישן שנותר מהמלחמות שהתחוללו באזור בעשורים הקודמים.
אכן, לפי ארגונים בינלאומיים לפירוק מוקשים, קמבודיה עדיין מלאה במיליוני מוקשים מתקופת מלחמת האזרחים הקשה שפקדה את המדינה בסוף המאה ה-20. עם זאת, תאילנד טוענת כי מדובר במוקשים חדשים שהונחו לאחרונה, וקמבודיה דוחה את הדברים כ"האשמות חסרות שחר".