הממשל האמריקני החליט לאחרונה להרחיב את חיפושיו אחר שותפים לבניית מערכת ההגנה מפני טילים "כיפת הזהב", ומחזר אחרי "פרוג'קט קויפר" של חברת אמזון וקבלני משנה גדולים. זאת, על רקע המתיחות בין הנשיא טראמפ לאילון מאסק, המאיימת על הדומיננטיות של ספייס-איקס בתוכנית, כך לפי שלושה מקורות המכירים את הנושא.
השינוי מסמן תפנית אסטרטגית מהסתמכות על ספייס-איקס של מאסק, שרשתות הלוויינים "סטארלינק" ו"סטארשילד" שלה הפכו למרכזיות בתקשורת הצבאית האמריקנית. הוא מגיע על רקע הידרדרות היחסים בין טראמפ למאסק, שהגיעה לשיאה בהתפרצות פומבית ב-5 ביוני. עוד לפני הריב, גורמים בפנטגון ובבית הלבן החלו לבחון חלופות לספייס-איקס, מחשש להסתמכות יתר על שותף יחיד בחלקים גדולים של מגן ההגנה השאפתני מבוסס החלל, שעלותו 175 מיליארד דולר, כך אמרו שניים מהמקורות.
מאסק וספייס-איקס לא הגיבו לבקשות תגובה. לאחר שרויטרס דיווחה בתחילה כי ספייס-איקס היא מובילה בבניית חלקים מ"כיפת הזהב", מאסק אמר ב-X שהחברה "לא ניסתה להגיש הצעת מחיר לשום חוזה בנוגע לכך. העדפתנו החזקה תהיה להישאר ממוקדים בלקיחת האנושות למאדים".
הכי מעניין

שיגור של SpaceX בפלורידה. | צילום: גטי אימג'ס
בשל גודלה, הישגיה בשיגור למעלה מ-9,000 לווייני סטארלינק משלה, וניסיונה ברכש ממשלתי, לספייס-איקס עדיין יש יתרון פנימי לסייע בחלקים עיקריים של "כיפת הזהב", במיוחד בחוזים לשיגורים, כך אומרים מקורות.
"פרוג'קט קויפר", ששיגרה רק 78 מתוך קבוצת לוויינים מתוכננת של 3,000 לווייני מסלול לוואי נמוך, פנתה לפנטגון כדי להצטרף למאמץ, מה שמסמן את פתיחות הממשל לשילוב חברות טכנולוגיה מסחריות בתשתית ההגנה הלאומית וליציאה מחוץ לשחקנים הביטחוניים המסורתיים.
ג'ף בזוס, יו"ר אמזון, אמר לרויטרס בינואר שקויפר תהיה "בעיקרה מסחרית", אך הודה כי "יהיו שימושים ביטחוניים עבור קבוצות לוויינים, ללא ספק".
דובר פרוג'קט קויפר סירב להגיב לסיפור הזה. הפנטגון סירב להגיב. הבית הלבן לא הגיב לבקשות תגובה.
השאיפות ל"כיפת הזהב" משקפות את אלו של כיפת ברזל הישראלית - מערכת הגנה מפני טילים המכסה את שמי המדינה - אך מערכת הגנה רב-שכבתית גדולה ומורכבת יותר דורשת רשת עצומה של לוויינים במסלול המכסה שטח רב יותר. בחיפוש אחר ספקים נוספים לשכבות הלוויין של "כיפת הזהב", "קויפר היא גדולה", אמר גורם אמריקני.
בעוד שספייס-איקס נותרה מובילה בזכות יכולות השיגור חסרות התקדים שלה, חלקה בתוכנית עשוי להצטמצם, אמרו שניים מהאנשים. גורמים פנו לשחקנים חדשים כמו חברות רקטות "סטוק ספייס" ו"רוקט לאב", שצוברות תאוצה ויוכלו להגיש הצעות לשיגורים בודדים ככל שהתוכנית תתפתח, לדברי הגורם האמריקני.
בהמשך פיתוח "כיפת הזהב", "כל שיגור בודד יעמוד למכרז, ואנחנו צריכים למעשה לתת הצעות מחיר לאנשים אחרים מלבד ספייס-איקס", אמר הגורם.
הצורך בלוויינים
קיים צורך דחוף בייצור לוויינים נוספים. בשנה שעברה הקונגרס העניק לחיל החלל מנדט של 13 מיליארד דולר - עלייה מ-900 מיליון דולר - לרכישת שירותי תקשורת מבוססי לוויין, במה שנראה בעיני רבים כאחד ממאמצים רבים לעודד ייצור לוויינים במגזר הפרטי.
פרוג'קט קויפר של אמזון, יוזמה של 10 מיליארד דולר בהובלת מנהלי סטארלינק לשעבר שפוטרו על ידי מאסק בגין התקדמות איטית, כך דיווחה רויטרס, פיגרה אחרי ספייס-איקס בפריסה. אך יישומיה הפוטנציאליים בתחום הביטחון - כמו תקשורת שיכולה לסייע במעקב אחר טילים - משכו עניין מחודש כאשר הממשל מתכונן להקצות את המימון הראשוני בסך 25 מיליארד דולר שאושר במסגרת הצעת חוק המס וההוצאות הגורפת של טראמפ.
גם ענקיות הביטחון המסורתיות נורת'רופ גרומן, לוקהיד מרטין ו-L3Harris בשיחות לתמיכה ב"כיפת הזהב". מנהל הכספים של L3Harris, קנת' בנדינגפילד, אמר לרויטרס בראיון כי החברה ראתה עלייה בעניין בטכנולוגיות אזהרת וזיהוי הטילים שלה, אשר צפויות למלא תפקיד מפתח במערכת.
נורת'רופ, בינתיים, מקדמת מספר מאמצים, כולל מיירט מבוסס חלל, רכיב שיאפשר תקיפות טילים מהמסלול, כך אמר רוברט פלמינג, ראש עסקי החלל של החברה, לרויטרס בראיון.
"לוקהיד מרטין מוכנה לתמוך ב'כיפת הזהב' עבור אמריקה כשותפה מוכחת למשימה", אמר רוברט לייטפוט, נשיא חטיבת החלל של לוקהיד מרטין, בהצהרה.
הפנייה הראשונית של "כיפת הזהב" באביב הזמינה חברות קטנות וחדשות מעמק הסיליקון שנחשבו לזריזות, מתוחכמות ופוטנציאלית זולות יותר מחברות הביטחון הגדולות - אך זה היה לפני שהסכסוך בין מאסק לטראמפ שיבש את החישוב הזה. כמה חברות בעלות קשרים הדוקים לטראמפ מלבד ספייס-איקס, כולל פלנטיר ואנדוריל - נחשבו למובילות מוקדמות לזכות בחלקים גדולים מפרויקט 175 מיליארד הדולר.
אך הסכסוך בין מאסק לטראמפ עיצב מחדש את הנוף התחרותי. מאסק השיק לאחרונה את "המפלגה האמריקנית", תנועה פוליטית מרכזית ממוקדת טכנולוגיה שמטרתה להביס רפובליקנים שתמכו באג'נדת המס וההוצאות של טראמפ.
לוח זמנים מהיר
טראמפ השיק את יוזמת "כיפת הזהב" שבוע בלבד לאחר תחילת כהונתו השנייה, ודחק לפריסה מהירה. גנרל חיל החלל מייקל גוטליין, שאושר על ידי הסנאט ב-17 ביולי, ינהיג את התוכנית בסמכות נרחבת.
על פי הנחיה שלא דווחה בעבר ממזכיר ההגנה פיט הגסת', לגוטליין יש 30 יום מיום האישור לבנות צוות, 60 יום להגיש תכנון מערכת ראשוני, ו-120 יום להציג תוכנית יישום מלאה, כולל פרטי לוויינים ותחנות קרקע, כך אמרו שני אנשים שתודרכו על התזכיר.

מזכיר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' משתתף בהכרזה של נשיא ארה"ב דונלד ג'יי טראמפ על קידום פיתוח מגן ההגנה מפני טילים "כיפת הזהב" | צילום: EPA
הכללת פלטפורמות מסחריות כמו קויפר מעלה חששות ביטחוניים. לווייניה יצטרכו להיות מחוזקים נגד התקפות סייבר ולוחמה אלקטרונית, אתגר שאף רשת סטארלינק של ספייס-איקס התמודדה איתו. במאי 2024, אילון מאסק אמר כי ספייס-איקס מוציאה "משאבים משמעותיים בלחימה במאמצי השיבוש הרוסיים. זו בעיה קשה".
מעבר לאתגרים הטכניים והפוליטיים, "כיפת הזהב" עלולה לעצב מחדש את הדינמיקה הביטחונית העולמית. מגן טילים מבוסס חלל מתפקד במלואו עלול לדחוף יריבים לפתח יכולות התקפיות חדשות או להאיץ את המיליטריזציה של החלל.