טהרן שבה והטילה את האחריות לקריסת הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015 על מדינות אירופה, לקראת סבב שיחות מחודש שצפוי להיערך ביום שישי הקרוב באיסטנבול עם נציגים מבריטניה, צרפת וגרמניה.
דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקעי, אמר היום (שני) כי "הצדדים האירופים כשלו בהתנהלותם ונקטו ברשלנות בהחלת ההסכם". הדברים נאמרו על רקע המשבר המתמשך סביב תוכנית הגרעין של איראן, והאיומים האחרונים מצד מדינות אירופה להפעיל מחדש את מנגנון הסנקציות של האו"ם בעקבות טענות להפרת התחייבויות מצד איראן.
הסכם הגרעין, שנחתם בין איראן לבין חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם (בריטניה, צרפת, רוסיה, סין וארצות הברית) וכן גרמניה, נועד להגביל את פעילות הגרעין האיראנית בתמורה להסרת סנקציות כלכליות. אך ההסכם קרס הלכה למעשה ב־2018, לאחר שארצות הברית תחת ממשל טראמפ פרשה ממנו באופן חד־צדדי והחזירה את הסנקציות שהיו מוטלות על טהרן.
הכי מעניין
אירופה, שהתחייבה לשמר את ההסכם, לא הצליחה בפועל למנוע את קריסתו: מנגנוני הפיצוי שהובטחו לא מומשו, וחברות מערביות רבות נאלצו לעזוב את איראן – מה שהחמיר את המשבר הכלכלי במדינה.
בקעי ציין כי טרם הפגישה באיסטנבול, תארח טהרן מחר (שלישי) פגישה משולשת עם נציגי סין ורוסיה, שתעסוק גם היא בהסכם הגרעין ובשאלת חידוש הסנקציות.

בניין הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית | צילום: EPA
לפי סוכנות האנרגיה האטומית הבינלאומית, איראן היא כיום המדינה הלא-גרעינית היחידה שמעשירה אורניום לרמה של 60% – הרבה מעבר לרף של 3.67% שנקבע בהסכם. מדובר בצעד אחד מתחת לרמת העשרה של 90% הדרושה לנשק גרעיני.
"הפעלת מנגנון הסנקציות היא חסרת הצדקה, בלתי מוסרית וללא משמעות", טען בקעי. לדבריו, "איראן התחילה לצמצם את מחויבויותיה רק בתגובה לאי-עמידה מצד המערב".
במערב טוענים כבר שנים כי טהרן מפתחת חשאית יכולות גרעיניות צבאיות – טענה שאיראן דוחה שוב ושוב, וממשיכה לטעון כי תוכניתה הגרעינית נועדה לצרכים אזרחיים בלבד.
במהלך החודשים האחרונים נערכו חמישה סבבי שיחות בין ארצות הברית לאיראן, אך הפגישה השישית שתוכננה ל־15 ביוני בוטלה בעקבות תקיפה צבאית של ישראל נגד אתרים באיראן ב־13 ביוני, שהציתה עימות של 12 ימים.

ארכיון הגרעין האיראני שישראל חשפה. | צילום: לע''מ
"כעת, אין בכוונתנו לדבר עם אמריקה", הבהיר בקעי במסיבת עיתונאים.
במהלך התקיפה הישראלית, הופצצו מתקנים צבאיים וגרעיניים ברחבי איראן. שבוע לאחר מכן, תקפה גם ארצות הברית מתקני העשרה של איראן – ובכך החריפה עוד יותר את המתיחות סביב תוכנית הגרעין.
במדינות אירופה נמסר כי הן ממשיכות לפעול במסגרת פורום ה־E3 (בריטניה, צרפת וגרמניה) בניסיון לקדם פתרון דיפלומטי "בר-קיימא וניתן לאימות". דיפלומט גרמני מסר כי "איראן לעולם לא תוכל להחזיק בנשק גרעיני – זו עמדה ברורה שאינה משתנה".