לקמפיין של זוהרן ממדאני לראשות עיריית ניו יורק בשנת 2025, הממוסגר כמסע צלב פרוגרסיבי למען צדק כלכלי, יש דמיון בולט לקמפיין הבחירות של חמאס בשנת 2006 בבחירות למועצה המחוקקת ולנשיאות הפלסטינית.
הן הקמפיין של ממדאני והן הקמפיין של חמאס מנצלים תלונות כלכליות פופוליסטיות כדי למסך אג'נדות אידיאולוגיות רדיקליות, תוך שילוב רטוריקה רפורמיסטית עם יעדים מהפכניים.
ניצחונו של חמאס בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית בשנת 2006, שנבנה על הבטחות לרפורמה כלכלית ומאבק בשחיתות, מציע ספר הוראות שנראה שממדאני מיישם, במודע או שלא במודע, בניסיונו לעצב מחדש את ניו יורק – מבנה רדיקלי המעוגן בתפיסות עולם קומוניסטיות ואסלאמיסטיות. ההתכנסות הזו איננה רק טקטית אלא אידיאולוגית, המשקפת את הדינמיקה הרחבה יותר של הברית האדומה-ירוקה – קואליציה של סוציאליזם שמאלני קיצוני ואסלמיזם רדיקלי המאיימת על חברות פלורליסטיות עם תוצאות דיסטופיות.
הבטחותיו הכלכליות של חמאס
הקמפיין של חמאס משנת 2006, תחת הכותרת "שינוי ורפורמה", הבטיח עצמאות כלכלית, צמצום עוני ופיתוח תשתיות. המניפסט שלו כלל התנתקות מהכלכלה הישראלית, הנפקת מטבע פלסטיני ורפורמה במדיניות פיסקלית למאבק באבטלה ולייצוב מחירים. הבטחות אלו הדהדו בקרב פלסטינים מאוכזבים משחיתות פתח, והבטיחו את הצלחתו האלקטורלית של חמאס.
באופן דומה, הפלטפורמה של ממדאני פונה לתושבי ניו יורק ממעמד הביניים והפועלים הנאבקים בעלויות המחיה העולות של מוצרי יסוד כמו עוף, אורז וחלב, ומציעה פתרונות רדיקליים כמו חנויות נוחות בבעלות העירייה ותחבורה ציבורית חינם. מדיניות זו, אף שהיא מוצגת כמתקדמת, מהדהדת את המערכות הבלתי יעילות הנשלטות על ידי המדינה של ברית המועצות, ומייצגת צעד רגרסיבי לעבר שליטה כלכלית מרכזית במקום רפורמה אמיתית.

הפגנה אנטי ישראלית בניו-יורק, הקמפיין של ממדאני | צילום: גטי אימג'ס
אינתיפאדה כלכלית כלוחמה פוליטית
הבטחותיו הכלכליות של חמאס היו שער ללוחמה פוליטית רחבה יותר, תוך שימוש בתלונות סוציו-אקונומיות לבניית לגיטימציה תוך קידום אג'נדה אסלאמיסטית רדיקלית.
הקמפיין של ממדאני משקף את הגישה הזו, ומפעיל מה שניתן לכנות "אינתיפאדה כלכלית" כדי לערער את מבני הממשל בניו יורק. הצעותיו – שביתות שכר דירה, צדק תקציבי ובעלות ציבורית על חנויות מכולת – אינן רק יעדי מדיניות אלא כלים לשחיקת קואליציות מרכזיות ולאתגר מסגרות קפיטליסטיות. כמו חמאס, ממדאני עוטף את אג'נדתו בשפת הצדק, פונה למדוכאים נגד החזקים, אך מדיניותו מסכנת את ערעור היסודות הכלכליים של עיר פלורליסטית.
רדיקליזם אידיאולוגי מאחורי רטוריקה רפורמיסטית
הפלטפורמה של חמאס משנת 2006 שילבה פופוליזם כלכלי עם התנגדות בלתי מתפשרת, תוך דה-לגיטימציה של ישראל וקידום מדינה איסלמית.
הקמפיין של ממדאני משלב באופן דומה רפורמה כלכלית עם קיצוניות אידיאולוגית. תמיכתו המלאה בעניין הפלסטיני, המוסוות לעתים קרובות ברטוריקה סוציאליסטית-דמוקרטית, מתיישרת עם הנרטיב של חמאס. בקטע ראפ משנת 2017 בשם "סלאם", בה הופיע כ"מר קרדמון", ממדאני הביע "אהבה לחמישיית ארץ הקודש", בהתייחסו למנהיגות קרן ארץ הקודש, שהורשעה בשנת 2008 בהעברת למעלה מ-12 מיליון דולר לחמאס. דבריו עוררו ביקורת חריפה, ומושל ניו יורק לשעבר אנדרו קואומו כינה את השבחים "מגעילים" והעלה חששות לגבי קשריו של ממדאני לדמויות המקושרות לחמאס.
ביקורו של ממדאני באגודה האיסלמית של ביי רידג' בברוקלין במהלך קמפיין 2025 שלו מדגיש עוד יותר התיישרות זו. האימאם של המסגד, השייח' מוחמד אל-בר, שיבח לוחמי חמאס וקרא להשמדת ישראל. פוסטים של ממדאני ברשתות החברתיות מהביקור עוררו מחלוקת, והדגישו את קשריו לסנטימנט אסלאמיסטי רדיקלי. פעולות אלו מצביעות על קרבה אידיאולוגית לעמדה הרדיקלית של חמאס, שהוגשה מחדש לקהל בניו יורק במסווה של צדק חברתי.
גלובליזציה של האינתיפאדה
קמפיין ממדאני משקף את אסטרטגיית חמאס ל"גלובליזציה של האינתיפאדה", קריאה להרחבת הקמפיין הפלסטיני של אלימות וחתרנות ברחבי העולם. תמיכתו ארוכת השנים בתנועת ה-BDS, שניכרת מאז פעילותו ב-2014 בבוודואין קולג' ודחיפתו ב-2021 למועמדים מקומיים לתמוך ב-BDS, ממקמת את המאבקים המקומיים של ניו יורק במסגרת גלובלית אנטי-אמריקנית, אנטי-אימפריאליסטית ואנטי-ציונית. בשנת 2021, הוא הציג הצעת חוק מדינתית לאסור על ארגוני צדקה בניו יורק לתרום לארגוני התנחלויות ישראליות, מהלך שמבקרים כינו "אנטישמיות טהורה".
בראיון מיוני 2025 עם אתר "הבולווארק", הגן ממדאני על הסיסמה "גלובליזציה של האינתיפאדה" כסמל לזכויות אדם פלסטיניות, תוך שהוא מציין, "זו אינה שפה שאני משתמש בה... כל הסתה לאלימות היא משהו שאני מתנגד לו".
למען הסר ספק, הביטוי "גלובליזציה של האינתיפאדה" הוא קריאה לאלימות ולטרור, המושרשת בהיסטוריה העקובה מדם של האינתיפאדה הראשונה והשנייה, שכללה פיגועי התאבדות, לינצ'ים ותקיפות של מחבלי אש"ף וחמאס, שהביאו למותם של למעלה מ-1,000 אזרחים. "גלובליזציה של האינתיפאדה" הוצג בעצרות פרו-חמאס יחד עם סיסמאות כמו "תשוחרר פלסטין מן הנהר ועד לים". הוא דוגל במפורש בהפצת אלימות וטרור ברחבי העולם, ולא במחאה שלווה. בניגוד למונחים כמו "מוקאוומה סילמיה" להתנגדות שלווה, "אינתיפאדה" מעלה אסוציאציות של ג'יהאד והתפיסה האיסלמית של שהאדה ופעולות ישירות חמושות, הנושאת את אותן השלכות מסוכנות וקטלניות כמו ביטויים כמו "גלובליזציה של האינתיפאדה". סירובו של ממדאני לגנות את הביטוי במפורש עורר ביקורת מצד מוזיאון הזיכרון לשואה בארצות הברית ומנהיגים יהודים, מה שסימן את התיישרותו עם נרטיבים רדיקליים.
זה משקף את האסטרטגיה של חמאס לאחר 7 באוקטובר 2023, ששילבה שיחים גלובליים של השמאל הקיצוני, במיוחד בקמפוסים אמריקניים כמו אוניברסיטת קולומביה, כדי ללבות סנטימנטים אנטי-ישראליים והאשמות ברצח עם בבית הדין הפלילי הבינלאומי ובבית הדין הבינלאומי לצדק. הקמפיין של ממדאני שואף באופן דומה לעצב מחדש את ניו יורק כשדה קרב למאבקים גלובליים אלה, תוך התיישרות עם מיזוג האידיאולוגיות הסוציאליסטיות והאסלאמיסטיות של הברית האדומה-ירוקה.

צילום: גטי אימג'ס
הברית האדומה-ירוקה
הברית האדומה-ירוקה מאחדת את הסוציאליזם השמאלני הקיצוני והאסלאמיזם הרדיקלי באג'נדה משותפת אנטי-מערבית, אנטי-קפיטליסטית ואנטי-ציונית. שתי האידיאולוגיות דוחות ערכים דמוקרטיים ליברליים, ומבקשות שינוי מהפכני באמצעות גיוס פופוליסטי.
קשריו של ממדאני לברית הזו ניכרים לא רק בפעולותיו שלו אלא גם דרך אביו, מחמוד ממדאני, חבר במועצה המייעצת של בית הדין של עזה, קבוצה שבסיסה בבריטניה התומכת ב-BDS ואוהדת מחבלים מתאבדים. בספרו משנת 2004, "מוסלמי טוב, מוסלמי רע: אמריקה, המלחמה הקרה והמלחמה בטרור" כתב ממדאני האב: "פיגועי התאבדות צריכים להיות מובנים כתכונה של אלימות פוליטית מודרנית ולא להיות מוכתמים כסימן לברבריות".
מסגרת אינטלקטואלית זו, המנרמלת טקטיקות קיצוניות, משפיעה על עמדתו הפוליטית של זוהרן ממדאני, המשלבת רטוריקה סוציאליסטית עם תמיכה בעניינים רדיקליים.
הקבלות לקמפיין חמאס מ-2006
ההקבלות בין ממדאני לחמאס בולטות:
• פופוליזם כלכלי: חמאס הבטיח סובסידיות וצעדים נגד שחיתות; ממדאני מציע חנויות נוחות בניהול עירוני ותחבורה ציבורית חינם, שניהם מנצלים חוסר שביעות רצון כלכלית כדי לזכות בתמיכה.
• רדיקליזם פוליטי: חמאס דחה פוליטיקה דו-מפלגתית ושיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל; ממדאני מנשל לגיטימציה של ממשל מרכזי ומוסדות ביטחון, וממסגר אותם ככלי דיכוי.
• נוקשות אידיאולוגית: עמדתו האנטי-ישראלית של חמאס משקפת את הרטוריקה האנטי-ציונית של ממדאני, שניהם עטופים בנרטיבים של התנגדות ושחרור.
ממדאני רק מעדכן את התבנית של חמאס עבור ניו יורק, ומחליף את הלאומיות הדתית בסוציאליזם אינטרסקציונלי אך שומר על עמדה מערערת יציבות המאתגרת נורמות דמוקרטיות.

אנדרו קואמו | צילום: AFP
מורשת ההרס של אידיאולוגיות רדיקליות
השילוב של סוציאליזם ואיסלמיזם בברית האדומה-ירוקה, אף שהוא ארוז כמתקדם, הוא הרסני מטבעו. שלטון חמאס בעזה מאז 2006 הפך את הרצועה לנוף דיסטופי של אלימות ועוני, כאשר תושבי עזה עצמם מאשימים את חמאס בסבלם. מוחמד עטאאללה מבית להיא אמר ל-CNN ב-26 במרץ: "הדרישה שלנו היא שחמאס לא מייצג את העם הפלסטיני. הכאוס הזה שהם יצרו מספיק".
חזונו של ממדאני לניו יורק מסכן מסלול דומה, תוך מתן עדיפות לטוהר אידיאולוגי על פני ממשל מעשי. הצעתו לחנויות מכולת בניהול עירוני, למשל, מזכירה את מערכות חלוקת המזון הבלתי יעילות של ברית המועצות, מדיניות רגרסיבית הלבושה כקידמה. הקיצוניות הרדיקלית של הסוציאליזם והאיסלמיזם כאחד, כאשר אינה נבדקת, מובילה לדעיכה חברתית, כפי שמעיד המשבר המתמשך בעזה.
קמפיין ראש העיר של זוהרן ממדאני לשנת 2025 אינו רק ניסיון להתמודד על תפקיד אלא מקרה מבחן בלוחמה פוליטית, השואב לקחים מהאסטרטגיה האלקטורלית של חמאס משנת 2006. על ידי שילוב פופוליזם כלכלי עם רדיקליזם אידיאולוגי, ממדאני מבקש לגלובליזציה של האינתיפאדה, תוך כיוון ליסודות האזרחיים, הכלכליים והחברתיים של ניו יורק.
רעיונותיה ההרסניים של הברית האדומה-ירוקה, אף שהם ארוזים היטב, מאיימים על הדמוקרטיה הפלורליסטית באלימות והרס דיסטופיים, כפי שנראה בעזה. תושבי ניו יורק חייבים לזהות את הקמפיין הזה כפי שהוא: השתלטות טוטליטרית עטויה בלבוש של רפורמה.