נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונרו יענוד אזיק אלקטרוני בהוראת בית המשפט העליון, שם הוא עומד לדין בגין תכנון לכאורה של הפיכה כדי להישאר בתפקידו למרות תבוסתו בבחירות 2022. הפרשה קיבלה תשומת לב מחודשת בשבוע שעבר לאחר שהנשיא דונלד טראמפ קישר באופן ישיר בין מכס של 50 אחוז על סחורות מיובאות שהטיל על ברזיל לבין מצבו המשפטי של בולסונרו, הליך שאותו כינה טראמפ "ציד מכשפות".
ההוראה של בית המשפט העליון לבולסונרו לענוד אזיק אלקטרוני, בין יתר ההגבלות, הגיעה לאחר שהמשטרה הפדרלית דיווחה על חשש שהנשיא לשעבר ינסה להימלט מהמדינה. על סמך כמה פוסטים ברשתות החברתיות, הרשויות האשימו את בולסונרו גם בשיתוף פעולה עם בנו, אדוארדו, כדי להסית את ארה"ב להתערב במשפט ולהטיל עיצומים על גורמים ברזילאים.

נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונרו | צילום: EPA
שלשום (ו') הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית על הטלת מגבלות אשרה על פקידי שיפוט ברזילאים, צעד שגרם לנשיא לואיז אינסיו לולה דה סילבה - איש שמאל ששב לשלטון לאחר שהביס את בולסונרו הימני ומיד פתח בחקירה נגדו - לגנות את מה שכינה התערבות בלתי קבילה של מדינה אחת במערכת המשפט של אחרת.
הכי מעניין
הנה כל מה שצריך לדעת על משפטו של בולסונרו:
האישומים נגד בולסונרו
התביעה מאשימה את בולסונרו בהובלת ארגון פשיעה חמוש, בניסיון לבצע הפיכה ובניסיון לביטול אלים של שלטון החוק הדמוקרטי, גרימת נזק מחמיר והרס אתרי מורשת רשומים. חקירת המשטרה הפדרלית הציבה את בולסונרו בראש ארגון פשיעה שהיה פעיל מאז לפחות 2021. המשטרה אומרת שלאחר הפסדו של בולסונרו ללולה, הארגון קשר קשר להפוך בכוח את תוצאות הבחירות.
חלק מהקשר הזה כלל תוכנית להרוג את לולה ושופט בית המשפט העליון, כך טוענת התביעה. היא גם אומרת שהמהומה ב-8 בינואר, כאשר תומכי בולסונרו בזזו מבני ממשלה בכירים שבוע לאחר כניסתו של לולה לתפקיד, הייתה ניסיון לכפות התערבות צבאית ולהדיח את הנשיא החדש.
התובע הכללי, פאולו גונט, אומר שפעולותיו של בולסונרו "לא הוגבלו לעמדה פסיבית של התנגדות לתבוסה, אלא היו מאמץ מודע ליצירת סביבה שמתאימה לאלימות ולהפיכה". בצו בית המשפט שנחשף שלשום אמר השופט אלכסנדר דה מוראס כי ייתכן שבולסונרו ובנו אשמים גם בפשעים נוספים, כגון כפייה במהלך הליך משפטי, שיבוש חקירה הכוללת ארגון פשיעה ומתקפה על ריבונות ברזיל.

שופט בית המשפט העליון של ברזיל, אלכסנדר מוראש במשפטו של הנשיא לשעבר | צילום: AFP
טענותיו של בולסונרו
בולסונרו הכחיש שוב ושוב את ההאשמות וטען שהוא יעד לרדיפה פוליטית. הוא חזר על דברי טראמפ וכינה את המשפט "ציד מכשפות". על מנהיג הימין הקיצוני לשעבר נאסר כעת להשתמש ברשתות חברתיות, אך ביום חמישי הוא כתב ב-X כי "מי שמאתגר את המערכת נענש, מושתק ומבודד".
בולסונרו כינה את האמצעים המגבילים שהושתו עליו שלשום "השפלה מוחלטת". "מעולם לא חשבתי לעזוב את ברזיל, מעולם לא חשבתי ללכת לשגרירות, אבל אמצעי הזהירות הם בגלל זה", אמר לעיתונאים בברזיליה.
הצעדים הבאים
לאחר שהתביעה קראה להרשעה בטענותיה הסופיות שפורסמו בשבוע שעבר, ההגנה תציג בקרוב את טיעוניה, ככל הנראה בשבועות הקרובים. לאחר מכן יצביעו שופטי בית המשפט העליון האם להרשיע את הנשיא לשעבר או לזכות אותו. מומחים אומרים שהחלטה צפויה לפני סוף השנה.

נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונרו | צילום: AFP
הרשעה באישום של קשר להפיכה נושאת עונש של עד 12 שנות מאסר. אם כוללים את האישומים הנוספים, ייתכן שבסך הכול יושט על בולסונרו עונש של עשרות שנות מאסר. אך אנטוניו ז'וזה טישיירה מרטינס, מרצה למשפטים באוניברסיטת ריו דה ז'ניירו, אמר שבולסונרו עלול להיעצר עוד לפני שינתן פסק דין. "השאלה אם זה יקרה או לא תלויה באופן התפתחות האירועים מעתה ואילך, כלומר אם צעדים חדשים אלה מספיקים כדי להבטיח את הסדר הציבורי, את יישום החוק הפלילי ולמנוע את הסיכון לבריחה", אמר ל-AP. בית הדין העליון לבחירות בברזיל כבר אסר על בולסונרו להתמודד בבחירות עד שנת 2030, בגין ניצול לרעה של כוחו בעת כהונתו והטלת ספקות חסרי בסיס במערכת ההצבעה האלקטרונית של המדינה.