יפן מזהירה: סין מאיימת "באופן חמור" על ביטחון העולם

דו"ח הגנה חדש קבע כי הפעילות הצבאית הגוברת של בייג'ינג, כולל חדירה ראשונה למרחב האווירי היפני, מהווה "אתגר אסטרטגי חסר תקדים" לביטחון המדינה והעולם

חיל הים הטאיוואני טוענן מוקשים ימיים בתרגיל הכנה לפלישה אפשרית מצד סין | EPA

חיל הים הטאיוואני טוענן מוקשים ימיים בתרגיל הכנה לפלישה אפשרית מצד סין | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

יפן הודיעה הבוקר (ג') כי הפעילות הצבאית המאיצה של סין עלולה "להשפיע באופן חמור" על ביטחונה, על רקע החדירה הראשונה של כלי טיס צבאי סיני למרחב האווירי שלה.

משרד ההגנה היפני ציין בהערכת איומים שנתית שלו שסין מגבירה את פעילותה בכל האזור שמסביב ליפן. בהערכה נכתב כי מטוס צבאי סיני חדר למרחב האווירי של יפן בפעם הראשונה באוגוסט בשנה. לאחר מכן, בספטמבר, נושאת מטוסים סינית ושתי ספינות מלחמה נוספות הפליגו בין שני איים יפניים סמוך לטייוואן.

משחתת טילים של צבא סין | AFP

משחתת טילים של צבא סין | צילום: AFP

הצבא הסיני "יצר מצב שעלול להשפיע באופן חמור על ביטחונה של יפן", נכתב במסמך, חזרה על הערות קודמות לפיהן פעולותיה של סין הן "מדאיגות וחמורות". המסמך גם חזר על ההערכה משנה שעברה, לפיה השאיפות הצבאיות של סין מציבות "את האתגר האסטרטגי הגדול ביותר, חסר תקדים" בפני יפן והעולם. טוקיו מסרה בשבוע שעבר שמטוסי קרב סיניים טסו בטווח של 30 מטרים ממטוס סיור צבאי יפני מעל ים סין המזרחי.

הכי מעניין

בשנה שעברה ספינות סיניות הפליגו ליד איי סנקאקו המנוהלים על ידי יפן - המכונים דיאויאו בסין - 355 פעמים, על פי טוקיו. ובחודש שעבר דיווחה יפן ששתי נושאות מטוסים סיניות הפליגו באוקיינוס השקט בו זמנית בפעם הראשונה, כולל במים הכלכליים של יפן. סין כינתה זאת "אימון שגרתי". בייג'ינג גם קיימה תרגילים משותפים עם רוסיה אשר "מכוונים בבירור להפגנת כוח נגד יפן", כך נכתב במסמך.

המסמך גם חזר על כך שפעילויותיה של צפון קוריאה מציבות "איום חמור וקרוב יותר לביטחונה הלאומי של יפן מאי פעם".

קים ג'ונג און, המנהיג העליון של קוריאה הצפונית | EPA

קים ג'ונג און, המנהיג העליון של קוריאה הצפונית | צילום: EPA

ההערכה אושרה על ידי הקבינט של ראש הממשלה שיגרו אישיבה הבוקר. יפן נמצאת בתהליך רב-שנתי של הגדלת תקציב ההגנה שלה לסטנדרט נאט"ו של כשני אחוזים מהתמ"ג. היא מחזקת את קשריה הצבאיים עם וושינגטון – ובעלות ברית אזוריות אחרות של ארה"ב – כדי להפוך את כוחות ארה"ב ויפן לזריזים יותר בתגובה לאיומים כמו פלישה סינית לטייוואן.

הפנטגון לוחץ על יפן ואוסטרליה להבהיר איזה תפקיד ישחקו אם ארצות הברית וסין ייכנסו למלחמה על טייוואן, כך דיווח ה"פייננשל טיימס" בסוף השבוע. לפי המגזין, אלברידג' קולבי, תת-מזכיר ההגנה האמריקני למדיניות, דוחף את הנושא בפגישות עם גורמי הגנה יפנים ואוסטרלים בחודשים האחרונים.

קולבי, שידוע בהתנגדותו לתמיכה באוקראינה ובישראל וברצונו להתמקד בסין, אמר ב-X כי "סדר היום ההגיוני" של הנשיא דונלד טראמפ כלל "קריאה לבעלות ברית להגביר את הוצאות ההגנה שלהן ומאמצים נוספים הקשורים להגנה הקולקטיבית שלנו".

חיל הים הטאיוואני טוענן מוקשים ימיים בתרגיל הכנה לפלישה אפשרית מצד סין | EPA

חיל הים הטאיוואני טוענן מוקשים ימיים בתרגיל הכנה לפלישה אפשרית מצד סין | צילום: EPA

"כמובן, ייתכן שחלק מבעלות בריתנו לא יקבלו בברכה שיחות כנות", הוסיף קולבי.

הנושא מהווה גם חלק מהמשא ומתן בין טוקיו לוושינגטון על הסכם סחר למניעת מכסים של 25 אחוזים על ייבוא יפני המגיעים מ-1 באוגוסט.