החלטה תקדימית: כל תושבי עזה יהיו זכאים למעמד פליט בצרפת

לפי בית המשפט, גם אם צרפת אינה מכירה רשמית במדינה פלסטינית, התושבים ברצועה הם בעלי "מאפייני לאום" - תרבותיים, לשוניים וגיאוגרפיים ייחודיים, והם נמצאים בתנאי סכסוך ממושך עם מדינה אחרת

פעילים פרו-פלסטינים במשט לעזה | AFP

פעילים פרו-פלסטינים במשט לעזה | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בית המשפט לערעורים בענייני פליטים בצרפת (CNDA) פרסם בסוף השבוע פסיקה חסרת תקדים: כל פלסטיני המתגורר ברצועת עזה יוכל להגיש בקשת מקלט בצרפת ולקבל מעמד פליט מלא. ההחלטה מבוססת על הטענה ששיטות הלוחמה של ישראל בעזה הן "חמורות דיין כדי להיחשב לרדיפה", כהגדרת אמנת ז’נבה מ-1951.

המקרה שהוביל לפסיקה נגע לאישה פלסטינית שביקשה מקלט בצרפת לאחר 7 באוקטובר. בתחילה דחה המשרד להגנת פליטים ואנשים מחוסרי אזרחות (OFPRA) את בקשתה בטענה שלא הוכחה רדיפה אישית. אולם הערעור התקבל, ובית המשפט קבע כי עצם היותה פלסטינית מעזה מציב אותה בקבוצת אוכלוסייה הנרדפת "בשל לאומיותה".

לפי בית המשפט, גם אם צרפת אינה מכירה רשמית במדינה פלסטינית, התושבים ברצועה הם בעלי "מאפייני לאום" – תרבותיים, לשוניים וגיאוגרפיים ייחודיים, והם נמצאים בתנאי סכסוך ממושך עם מדינה אחרת. בכך העניקה הפסיקה אפשרות למעמד פליט לכלל תושבי עזה, לא רק למי שתחת חסות אונר"א.

הכי מעניין

לפי נתוני העיתון הצרפתי "לה פיגארו" ההחלטה משפיעה בעיקר על כ-20% מתושבי עזה שאינם מוגדרים פליטים בידי אונר"א, שכן יתר 80% כבר זכאים למעמד הגנה בצרפת. למרות זאת, יש המזהירים כי מדובר בפתח להגירה נרחבת.

אקטיביסטים וופעילי זכויות אדם מצד שמאל בירכו על ההחלטה. ארגונים כמו אמנסטי אינטרנשיונל ראו בה צעד הומניטרי מתבקש נוכח המצב הקשה ברצועה. לעומת זאת, גורמים אחרים הביעו דאגה.

אנדה אייארי, פעילה נגד קיצוניות איסלאמית, טענה כי "צרפת כבר נאבקת באי יציבות פנימית ובמתחים הולכים וגוברים בפרברים המאוכלסים במהגרים. ועכשיו היא פותחת את שעריה ללא תנאי בפני אנשים מאזור שבו ארגוני טרור פועלים בגלוי". לדבריה, יש סיכון ממשי שחלק מהמבקשים מקלט תמכו או מחזיקים באידיאולוגיה אנטי-מערבית ואנטישמית.

גם הפוליטיקאי הימני אריק זמור הזהיר במאמר ב"לה פיגארו" מפני "מיליוני מוסלמים נוספים שאף מדינה מוסלמית אינה מוכנה לקבלם", כהגדרתו. לדבריו, צרפת שוב משמשת "תחליף הומניטרי" למדינות האזור המסרבות לפתוח את דלתותיהן.

בתוך כך, משפטן מטעם ארגון הגג של הקהילות היהודיות בצרפת (CRIF), פסקל מרקוביץ’, טען כי למרות ההחלטה התקדימית, בתי הדין בצרפת בוחנים כל בקשה באופן פרטני, ובכך מצטמצמת הסכנה לגל הגירה אוטומטי.

לפי דיווחי העיתון "לה מונד", ב-2024 היו פחות מ-200 בקשות מקלט מצידם של פלסטינים מתוך כ-142 אלף בקשות שהוגשו בצרפת כולה. אף שהפסיקה מרחיבה את ההגדרה, מומחים סבורים שמספר הבקשות החדשות בפועל לא יגיע לממדים של מאות אלפים.