"יום לניצחון על האנטישמיות": מקרון מכריז על יום זיכרון לאומי לדרייפוס

נשיא צרפת קבע את ה-12 ביולי כיום זיכרון לאומי לקצין היהודי-צרפתי שהופלל על רקע אנטישמי במשפט שהפך לסמל לשנאת יהודים

נשיא צרפת עמנואל מקרון | EPA

נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

נשיא צרפת עמנואל מקרון הכריז כי החל מהשנה הבאה, 12 ביולי יצוין מדי שנה כיום זיכרון לאומי לזכרו של דרייפוס. "מהיום, ייערך מדי שנה ב-12 ביולי טקס לזכרו של דרייפוס - כסמל לניצחון הצדק והאמת על פני השנאה והאנטישמיות", נכתב בהצהרה שפרסם לשכת הנשיא.

הטקס הרשמי הראשון ייערך בשנת 2026, לציון 120 שנה להחלטת בית המשפט לערעורים בצרפת אשר הכירה בחפותו של דרייפוס.

לדברי מקרון, צרפת חייבת להמשיך לגלות ערנות מול "רוח הרפאים העתיקה" של האנטישמיות.

הכי מעניין

ההכרזה באה על רקע עלייה מדאיגה במספר פשעי השנאה נגד יהודים בצרפת - המדינה שבה מתגוררת הקהילה היהודית הגדולה ביותר מחוץ לישראל וארצות הברית.

דרייפוס, יליד חבל אלזס, היה קצין בן 36 כשנחשד באוקטובר 1894 בהעברת מידע סודי על ציוד ארטילרי לנספח צבאי גרמני בפריז. ההאשמה התבססה על השוואת כתב יד במסמך שנמצא בפח האשפה של אותו נספח.

דרייפוס (שני מימין) לאמר שקיבל את עיטור לגיון הכבוד | AFP

דרייפוס (שני מימין) לאמר שקיבל את עיטור לגיון הכבוד | צילום: AFP

המשפט נערך על רקע קמפיין עיתונאי אנטישמי חריף. הסופר אמיל זולא התגייס להגנתו של דרייפוס עם מאמרו הידוע "אני מאשים" ("J'accuse"). למרות היעדר ראיות ממשיות, דרייפוס הורשע בבגידה, נידון למאסר עולם ונשלח לאי השדים שבגיאנה הצרפתית. דרגתו נשללה ממנו בפומבי.

לוטננט קולונל ז'ורז' פיקאר, ראש שירותי המודיעין, חשד באמיתות ההרשעה ופתח בחקירה חשאית, שבמהלכה גילה כי כתב היד במסמך המפליל שייך לקצין אחר – פרדיננד ואלסן אסטרהאזי. כאשר הציג את ממצאיו להנהגת הצבא, הודח מהצבא ואף נכלא לשנה, בעוד אסטרהאזי זוכה מאשמה.

ב-1899 הובא דרייפוס למשפט חוזר, הורשע בשנית ונידון לעשר שנות מאסר, אך קיבל חנינה - מבלי ששמו טוהר.

דרייפוס | AFP

דרייפוס | צילום: AFP

רק ב-12 ביולי 1906 ביטל בית המשפט העליון לערעורים את פסק הדין המקורי, זיכה את דרייפוס מכל אשמה והשיב לו את דרגתו - הפעם כקצין בדרגת מייג'ור. הוא שירת בצבא גם במהלך מלחמת העולם הראשונה ונפטר בשנת 1935 בגיל 76.

בחודש שעבר אישר הפרלמנט הצרפתי חוק המקדם את דרייפוס לדרגת בריגדיר גנרל.

עוד כתבות בנושא

 

 

אן-ססיל לוי, נינתו של דרייפוס, אמרה ל-AFP כי קביעת יום זיכרון תעזור לדור הצעיר לזכור את הפרק הזה בהיסטוריה של צרפת. "אני שמחה מאוד שסוף סוף אנחנו משקמים את זכרו של האיש הגדול הזה - אדם שהיה גיבור, ולא סתם קורבן, או לפחות קורבן גיבור", אמרה.

מישל דרייפוס, נין נוסף, הוסיף: "דרייפוס היה גיבור בכך שנלחם כדי להשיב את כבודו - ואפילו רק על כך ששרד את מסכת הייסורים שעבר."

"זהו גם חג לשלטון החוק," הוסיף, "וזה חשוב במיוחד עכשיו, כשבמדינות רבות הוא עומד למבחן."

לפי נתוני משרד הפנים הצרפתי, בין ינואר למאי השנה דווחו 504 מקרי אנטישמיות במדינה.