נשיא לבנון, ג'וזף עאון, שלל ביום שישי את האפשרות לנרמל יחסים עם ישראל, אך הביע רצון לסיים את מצב המלחמה המתמשך בין המדינות.
"שלום הוא היעדר מצב מלחמה — וזה מה שחשוב לנו בלבנון כעת. הנושא של נורמליזציה אינו חלק מהמדיניות החוץ הלבנונית בשלב זה", אמר עאון, לפי דיווח של AFP.
דבריו הגיעו לאחר ששר החוץ הישראלי, גדעון סער, הצהיר בשבוע שעבר כי ישראל מעוניינת להרחיב את הסכמי אברהם ולצרף אליהם גם את סוריה ולבנון.
הכי מעניין

צילום: אריה לייב אברמס, פלאש 90
במקביל, בסוריה הודיעה ההנהגה החדשה על נכונות לשוב להסכם הפרדת הכוחות עם ישראל משנת 1974. השליח האמריקני המיוחד לסוריה, תומאס ג'. בראק ג'וניור, אמר ל"ניו יורק טיימס" בשבוע שעבר כי מתקיימות שיחות "משמעותיות" בין ירושלים לדמשק בניסיון להשיב את הרגיעה לגבול.
ביום שישי, קרא עאון לצה"ל לסגת מחמישה מוצבים לאורך גבול ישראל-לבנון, כולל נקודות אסטרטגיות מול שלומי, מושב זרעית, אביבים, מרגליות ומטולה. שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר במרץ כי הכוחות יישארו במוצבים "ללא הגבלת זמן", על אף פתיחת שיחות על נקודות הגבול השנויות במחלוקת.
עאון טען כי נוכחות צה"ל "מונעת פריסה מלאה של צבא לבנון עד לגבולות המוכרים בינלאומית".
בנובמבר האחרון חתמו ירושלים וביירות על הסכם הפסקת אש שנועד לסיים יותר משנה של עימותים בין צה"ל לחיזבאללה, שהחלו לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023. ההסכם התבסס על החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, הקוראת לפירוק חיזבאללה מדרום לליטני ולאוסרת כל נוכחות חמושה חוץ מצבא לבנון וכוח יוניפי"ל.

עשן ולהבות עולים לאחר תקיפה אווירית ישראלית ברובע דאחיה בדרום ביירות, לבנון, 5 ביוני 2025 | צילום: EPA
מאז הפסקת האש, ישראל פועלת למנוע מחיזבאללה לשקם את תשתיות הטרור שלו.
האמריקנים הציגו ללבנון "מפת דרכים" לפירוק חיזבאללה מנשקו. בראק אמר כי יש לאפשר לחיזבאללה "עתיד" כחלק מהסדר, והדגיש כי יש צורך בדיאלוג. הנשיא עאון הדגיש כי המטרה היא "לרכז את כל הנשק בידי המדינה בלבד", לשמירה על היציבות והאחדות הלאומית.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר ביום שני ל-JNS: "אם חיזבאללה רוצה להיות גוף אזרחי בלי נשק, זו החלטה של לבנון, אבל חיזבאללה עם נשק — לא יקרה. נקודה."
בתגובה, סגן מזכ"ל חיזבאללה נעים קסאם שלל את האפשרות להתפרק מנשק, והזהיר מ"עימות" כתוצאה מ"איום הישראלי".