עשרות אלפי ספרים בני מאות שנים מוסרים בימים אלו בזהירות ממדפיו של מנזר עתיק בצפון-מערב הונגריה, במבצע חירום שמטרתו להציל את אחד מאוצרות התרבות החשובים באירופה מפני פלישת חיפושיות זעירות. החרקים החלו לכרסם את דפי הספרים וכריכותיהם, ובכך לסכן את שרידיה של מורשת דתית, היסטורית ותרבותית בת יותר מאלף שנה.
המאבק להצלת האוסף מתרחש במנזר פאנונהאלמה, מנזר בנדיקטיני רחב ידיים שהוקם בשנת 996, ונחשב לאתר מורשת עולמית של אונסק"ו ולאחד ממרכזי הלמידה הקדומים והמשפיעים ביותר בהיסטוריה של הונגריה.
מאות אלפי ספרים בסכנה
כ-100 אלף ספרים מתוך אוסף כולל בן 400 אלף כרכים מסווגים כעת כנגועים, ומפונים בזה אחר זה מהמדפים בתהליך קפדני שכולל את אריזתם, חיטויים ושיקומם. לפי צוות השימור, מדובר במתקפת חרקים "מתקדמת ומקיפה" מסוג שלא חווה האוסף עד היום.
הכי מעניין

אחד מהספרים שניזוקו | צילום: EPA
"החיפושיות חדרו לכמה אזורים בספרייה, ולכן כל האוסף מוכרח לעבור טיפול כוללני בו-זמנית", הסבירה זסופיה אדית האג'דו, ראש צוות המשמרים. "מעולם לא נתקלנו במתקפה בהיקף כזה".
מדובר ככל הנראה בחיפושית הקמח, אשר נמשכת לחומרים אורגניים המצויים בדבק, בג'לטין ובחוטי התפירה של ספרים ישנים. העובדים הבחינו לראשונה בפלישה במהלך ניקיון שגרתי, אז נראו שכבות אבק חריגות, חורים בכריכות, וסימני לעיסה ברורים בנייר שבין הדפים.
הספרייה במנזר פאנונהאלמה נחשבת לבעלת האוסף העתיק ביותר בהונגריה, והיא כוללת כתבי יד נדירים, תעודות היסטוריות ויצירות ספרותיות ודתיות בנות מאות שנים. בין השאר שמורים בה 19 קודקסים – כתבי יד עתיקים, בהם תנ"ך שלם מהמאה ה-13, וכן מאות כתבי יד שנכתבו עוד לפני המצאת הדפוס באמצע המאה ה-15, ועשרות אלפי ספרים מהמאה ה-16.
"התחושה כשנכנסים לכאן מדי יום היא תחושת ענווה אמיתית", אמרה אילונה אשוואני, מנהלת הספרייה. "זה מסחרר לחשוב שספרייה פעלה כאן כבר לפני אלף שנה, והקטלוג הראשון בהונגריה נכתב דווקא פה".
לדבריה, אף שהספרים הנדירים והיקרים ביותר מאוחסנים בנפרד ולא נדבקו, כל נזק, ולו הקטן ביותר, מהווה פגיעה בלתי הפיכה בתרבות: "כשרואים ספר שנפגע, לא משנה כמה עותקים נוספים קיימים – כל נזק מייצג אובדן של חלק מהמורשת".

הספרייה במנזר פאנונהאלמה | צילום: EPA
המבצע להצלת הספרים כולל חיטוי יסודי: הארגזים נארזים בשקיות פלסטיק גבוהות ואטומות, מהן נשאב החמצן עד שנשארת סביבה סטרילית של גז חנקן בלבד. לאחר שישה שבועות בתנאים אלה, מצפים במנזר שכל החיפושיות יושמדו. לאחר מכן יעבור כל ספר ניקוי פרטני בשואב אבק, וספרים שנפגעו באופן משמעותי יועברו לשיקום נוסף.
החום עולה והחיפושיות מתרבות
במנזר סבורים ששינויי האקלים תרמו להתפרצות החרקים. הטמפרטורות בהונגריה עולות בעקביות, ובקיץ האחרון נרשמו שיאים חדשים. החום, מסבירה האג'דו, מאפשר לחרקים להשלים מחזורי רבייה נוספים מדי שנה, מה שמאיץ את ההתרבות ומחריף את הבעיה. "טמפרטורות גבוהות הן סביבה אידיאלית לחרקים", אמרה. "עד כה הבעיה המרכזית הייתה עובש, אבל כעת, עם התחממות כדור הארץ, אנו צפויים לראות יותר ויותר מתקפות חרקים על אוספים מהסוג הזה".
למנזר פאנונהאלמה היסטוריה ארוכה של שימור ועמידה בפני סכנות – מהכיבוש העות'מאני במאה ה־16 ועד פלישות ומלחמות מודרניות. אנשי המקום רואים בשימור הספרים שליחות עמוקה, לא רק תרבותית אלא גם דתית.
"החיים כאן מתנהלים על פי חוקי בנדיקטוס הקדוש, בני כמעט 1,500 שנה", אמרה אשוואני. "החוק קובע שכל רכוש המנזר שווה בערכו לכלי הקודש של המזבח, ואני חשה אחריות מלאה למשמעות העמוקה של השימור הזה".
המנזר מקווה להשלים את המבצע ולפתוח את הספרייה מחדש בתחילת השנה הבאה, כשהאוסף יחזור אל מדפיו, משוקם, נקי – ובעיקר קיים.