ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ונשיא צרפת עמנואל מקרון הודיעו ביום היום (חמישי) על הידוק הפיקוח על ההגירה, עם סיומו של ביקור ממלכתי שבו נחתמו הסכמים בתחומי ההגנה, שיתוף פעולה גרעיני ותמיכה באוקראינה במקרה של הפסקת אש.
לאחר ביקור בן שלושה ימים שכלל תהלוכת כרכרות לטירת וינדזור עם המלך צ'ארלס ומשתה רשמי, קיבל סטארמר חיזוק פוליטי משמעותי כאשר מקרון הכריז שצרפת הסכימה להסדר חדש להחזרת מהגרים.
סטארמר, שניצח ברוב סוחף בבחירות בשנה שעברה אך סובל מירידה בפופולריות, פועל לצמצום ממדי ההגירה - במיוחד של מבקשי מקלט המגיעים בסירות קטנות דרך תעלת למאנש מצרפת - בניסיון לבלום את התחזקות מפלגת הרפורמה הפופוליסטית בהובלת נייג'ל פראג', ממובילי קמפיין הברקזיט שהוביל לפרישתה של הממלכה המאוחדת מהאיחוד האירופי.
הכי מעניין

כוחות הצלה מחלצים מהגרת שנאספה בים במהלך חציית תעלת למאנש | צילום: AFP
במסיבת עיתונאים משותפת הכריזו שני המנהיגים על הסכם "אחד נכנס, אחד יוצא" - שלפיו בריטניה תוכל להחזיר לצרפת מהגרים בלתי חוקיים שהגיעו בסירות קטנות, ובתמורה תקבל מספר זהה של מבקשי מקלט עם קרובי משפחה בבריטניה.
"אני שמח להודיע על הסכמה לפיילוט חדשני להחזרת מהגרים," אמר סטארמר לצדו של מקרון. "לראשונה, מהגרים שמגיעים בסירות קטנות ייעצרו ויוחזרו לצרפת במהירות."
"זה ישדר מסר ברור לאחרים שמתכננים את אותו המסלול - שזה יהיה לשווא".
עם זאת, לא ברור אם להסכם תהיה השפעה מהותית. מקור ממשלתי מסר כי מדובר בכ-50 החזרות בשבוע, כלומר כ-2,600 בשנה - שבריר מיותר מ-35,000 המהגרים שדווחו אשתקד. מקור אחר ציין כי התוכנית עשויה להתרחב.
יותר מ-21,000 מהגרים חצו את תעלת למאנש מתחילת השנה.

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ונשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: EPA
המדיניות - המזכירה את ההסדר בין האיחוד האירופי לטורקיה - עשויה לעורר התנגדות פוליטית פנימית בצרפת, מצד מבקרי מקרון בימין שיטענו כי הוא מסייע לבריטניה על חשבון צרפת.
מקרון ביקר את החלטת בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי ואמר כי "רבים בארצכם טענו שברקזיט יאפשר לכם להיאבק בצורה יעילה יותר בהגירה לא חוקית - אבל התוצאה הייתה הפוכה לגמרי".
מוקדם יותר קרא מקרון לבריטניה לטפל ב"גורמי מעודדי הגירה", ורמז כי יש להקשות על מהגרים בלתי חוקיים למצוא עבודה במדינה.
סטארמר השיב כי מבצע האכיפה הרחב שמובילה בריטניה נגד העסקה לא חוקית - אותו תיאר כ"חסר תקדים" - ישבש את ההבטחות שניתנו למהגרים לגבי מקומות עבודה.
המנהיגים הדגישו את כוונתם לחזק את הקשרים בין המדינות, שנפגעו מאז עזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי ב-2020. הם הסכימו להעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני, ולקחו חלק בשיחת ועידה של "קואליציית הרוצים" - קבוצת מדינות המתכננות לתמוך באוקראינה במקרה של הפסקת אש עם רוסיה.

קית' קלוג, שליחו המיוחד של טראמם לאוקראינה | צילום: EPA
בשיחה אמר סטארמר לשליחו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאוקראינה, קית' קלוג, כי יש ללחוץ על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשוב לשולחן המשא ומתן – במטרה להגיע להסכם שלום. עד אז, לדבריו, יש להתמקד בחיזוק עמדתה של אוקראינה ככל האפשר.
השניים הסכימו כי פריז תהפוך למטה הראשון של "קואליציית הרוצים", שיתחלף ללונדון לאחר שנה. הקואליציה תגבש כוח משימה לפעולה לאחר הפסקת האש, שיתמקד בשיקום כוחות היבשה, הגנה על המרחב האווירי של אוקראינה וביטחון ימי.
"לתמוך באוקראינה זה לא רק הדבר הנכון לעשות – זה חיוני לביטחוננו הלאומי", סיכם סטארמר.