האיום הנשקף מאיראן למתנגדי המשטר שחיים בבריטניה גדל משמעותית בשנים האחרונות, כך אמרה היום (ה') ועדה משפיעה של מחוקקים, שקראה לממשלת בריטניה לחזק את עמידות הסייבר ואת יכולות הריגול שלה.
בין 2022 לאוגוסט 2023 היו לפחות 15 ניסיונות לרצוח או לחטוף אזרחים בריטים או אנשים המתגוררים בבריטניה, כך חשפה ועדת המודיעין והביטחון של הפרלמנט בדו"ח מרכזי שפרסמה. הוועדה הזהירה שהסיכון שאיראן תבצע התקפות פיזיות על יחידים נמצא כעת ברמתו הגבוהה ביותר אי פעם, והוא דומה לאיום הנשקף מרוסיה.
"איראן מהווה איום נרחב, מתמשך ובלתי צפוי על בריטניה, על אזרחיה ועל האינטרסים שלה", אמר קוואן ג'ונס, חבר בבית הלורדים המכהן כיו"ר הוועדה, בדו"ח. הוועדה הוסיפה שאיראן מפגינה נכונות גוברת לבצע התנקשויות ופעולות ריגול בבריטניה.
הכי מעניין

שריפת דגלי בריטניה וישראל ביום המהפכה האסלאמית באיראן. | צילום: EPA
הוועדה השלימה את שלב איסוף הראיות של החקירה באוגוסט 2023, ולכן הדו"ח אינו מתייחס למלחמה האחרונה בין איראן לישראל, שבה גם ארה"ב התערבה, בנוגע לתוכנית הגרעין של טהראן. למרות התאריך הישן, הוועדה אמרה כי הדו"ח מספק הערכה חיונית של האיום האיראני על בריטניה ושל תגובת שירותי המודיעין הבריטיים.
הממשלה הזהירה מוקדם יותר השנה כי פעילות עוינת איראנית בתוך בריטניה הולכת ומתגברת, ואמרה כי עליה "להתכונן באופן פעיל" לאפשרות שבריטניה תעמוד תחת איום ישיר, פוטנציאלית בתרחיש מלחמה, מצד מספר אויבים. היא גם השתמשה באסטרטגיית הביטחון הלאומי החדשה שלה כדי להזהיר כי הסלמה משמעותית בין איראן לישראל תהיה בעלת השפעה עמוקה על ביטחון האנרגיה של בריטניה ועל יוקר המחיה.
בריטניה הציבה את איראן ורוסיה בדרגה מוגברת של "תוכנית רישום השפעה זרה", כלומר כל מי שעובד עבור מדינות אלה בבריטניה צריך להצהיר על פעילותו או להסתכן בתביעה. בריטניה גם הטילה מספר סנקציות בניסיון לפרק פעילות פלילית הקשורה לאיראן.

מביקורו של שר החוץ הבריטי בטהרן, 2017 | צילום: epa
בהצהרה, שגרירות איראן בלונדון הכחישה את ממצאי הדו"ח, וכינתה אותם "חסרי בסיס, מונעים פוליטית ועוינים".
"הטענה שאיראן מעורבת או תומכת במעשי אלימות פיזית, ריגול או תוקפנות סייבר על אדמת בריטניה או נגד אינטרסים בריטיים בחו"ל, נדחית לחלוטין. האשמות כאלה אינן רק משמיצות אלא גם מסוכנות, מזינות מתחים מיותרים ומערערות נורמות דיפלומטיות", נאמר בהצהרה.
הוועדה הזהירה כי בריטניה מדורגת ממש מתחת לארה"ב, ישראל וערב הסעודית כיעד לפעילויות הריגול של איראן. אם איראן אכן תחליט לבצע מתקפת סייבר התקפית על בריטניה, מגזרי הפטרו־כימיה, השירותים והפיננסים יהיו בסכנה, כך הזהירה. הדו"ח ציטט הערכה של המרכז הלאומי לאבטחת סייבר כי לא סביר שכל הגופים בבריטניה יוכלו לזהות או להגן מפני פעילות סייבר התקפית איראנית, ואמר כי חיוני שהממשלה "תעלה את רף החוסן".
"אנו נותרים מודאגים מכך שמדיניות הממשלה בנוגע לאיראן סבלה מחוסר מיקוד בניהול משברים והונעה בעיקר מחששות לגבי תוכנית הגרעין של איראן – תוך השמטת נושאים אחרים", אמר ג'ונס, הידוע בכינויו לורד בימיש. לטענתו, כיבוי שריפות מנע מהממשלה לפתח הבנה אמיתית של איראן, עם חוסר במומחיות ספציפית לאיראן ברחבי הממשלה.