דיווח: נתניהו רוצה לחדש את התקיפות באיראן, טראמפ מסרב

לדברי גורמים בבית הלבן, ארצות הברית עשויה לתמוך בפעולות הצבאיות של ישראל, ואף לספק לה נשק מתקדם, אך היא מהמרת על משא ומתן ולחץ כלכלי כדי להגיע להסדר עם טהרן

ראש הממשלה בנימין נתניהו מעביר לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ את מכתב ההמלצה לוועדת פרס נובל | ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו מעביר לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ את מכתב ההמלצה לוועדת פרס נובל | צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

תוכן השמע עדיין בהכנה...

במהלך פגישתם אתמול (ב'), נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו התבשמו מניצחונם על איראן. אך מופע האחדות הסתיר חילוקי דעות בנוגע לתוכניות הסיום שלהם באיראן, בעזה ובמזרח התיכון באופן כללי. שני המנהיגים היללו את הצלחת התקיפות בחודש שעבר על תוכנית הגרעין האיראנית, והכריזו שהן החזירו לאחור באופן משמעותי את מאמציה של טהרן להשיג נשק גרעיני.

עם זאת, "הערכות מודיעיניות" שונות מצביעות על כך שאיראן מחזיקה במלאי נסתר של אורניום מועשר וביכולת טכנית לשקם את התוכנית, וטראמפ ונתניהו יודעים שניצחונם היה יותר טקטי מאשר אסטרטגי, כך לפי שני גורמים מדיניים.

נתניהו וטראמפ בארוחת ערב בבית הלבן | EPA

נתניהו וטראמפ בארוחת ערב בבית הלבן | צילום: EPA

לדברי הגורמים, שני המנהיגים נחלקים כעת בדעותיהם באשר לאופן שבו יש להפעיל לחץ נוסף על איראן. טראמפ אומר שסדר העדיפויות שלו הוא להישען על דיפלומטיה, תוך רדיפה אחר מטרה מוגבלת: הבטחה שאיראן לעולם לא תפתח נשק גרעיני. לעומת זאת, נתניהו רוצה להשתמש בכוח רב יותר. כדי לכפות על טהרן ויתורים מהותיים בנוגע לנטישת תוכנית העשרת הגרעין הנחשבת על ידי ישראל כאיום קיומי. מבחינתו, הלחצים הללו כוללים גם את הפלת המשטר האיראני במקרה הצורך.

הכי מעניין

הפער לגבי איראן חוזר על עצמו גם ברצועת עזה. טראמפ, שלהוט להציג את עצמו כמשכין שלום עולמי, דוחף להפסקת אש חדשה בין ישראל לחמאס, אך קווי המתאר של כל הסכם לאחר המלחמה נותרו בלתי מוגדרים, והסוף אינו ודאי.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם בפני האומה מהבית הלבן בוושינגטון הבירה | AFP

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נואם בפני האומה מהבית הלבן בוושינגטון הבירה | צילום: AFP

נתניהו, בעודו תומך בשיחות הפסקת האש באופן פומבי, אומר שהוא מחויב לפירוק מוחלט של השלוחה האיראנית. ראש הממשלה הישראלי רוצה שהנהגת חמאס תגורש, אולי לאלג'יריה - דרישה שחמאס דוחה מכל וכל. הפער בין הפסקה זמנית לפתרון קבוע נותר רחב, כך אומרים שני גורמים במזרח התיכון.

בנוגע לאיראן, "נתניהו לא היה מרוצה לראות את וושינגטון מחיה מחדש את שיחות הגרעין עם טהרן הצפויות בנורבגיה השבוע, בפתיחה דיפלומטית ראשונה מאז התקיפות", אמר הגורם המכיר את חשיבתו. הוא מתנגד לכל מהלך שעלול להעניק לרשויות האיראניות חבל הצלה כלכלי ופוליטי.

מודל לוב

"נתניהו רוצה לא פחות מאשר את "מודל לוב" עבור איראן", כך מסר המקור. משמעות הדבר היא שאיראן תפרק לחלוטין את מתקני הגרעין והטילים שלה תחת פיקוח הדוק, ותתכחש להעשרת אורניום על אדמתה אפילו לצרכים אזרחיים.

"ישראל לא מבקשת דיפלומטיה אלא שינוי משטר", אמרו גורמים מערביים ואזוריים. "נתניהו יודע שהוא זקוק לפחות לאור ירוק מהבית הלבן - אם לא לגיבוי ישיר - כדי לבצע פעולות נוספות אם טהרן תסרב לוותר על שאיפותיה הגרעיניות", הוסיפו הגורמים. אך לדבריהם, לטראמפ ישנן מטרות אחרות. לאחר התקיפות ביוני הוא רואה הזדמנות ללחוץ על איראן לחתום על עסקה ולנצל הישג דיפלומטי גדול של שיקום היחסים עם איראן, דבר שחמק ממנו זמן רב.

אתמול אמר טראמפ שירצה להסיר את העיצומים מעל איראן בשלב מסוים. ובפוסט מושך תשומת לב ב-X, המרמז כי טהרן רואה קשרים כלכליים כמרכיב פוטנציאלי בכל עסקה, אמר הנשיא מסעוד פזשקיאן אתמול כי המנהיג העליון האייתוללה עלי ח'אמנאי מאמין שמשקיעים אמריקניים יכולים להגיע לאיראן ללא "מכשולים לפעילותם".

טראמפ אמש, במהלך ארוחת הערב עם נתניהו בבית הלבן | EPA

טראמפ אמש, במהלך ארוחת הערב עם נתניהו בבית הלבן | צילום: EPA

מנהיגי איראן, לעומת זאת, עומדים בפני שתי אפשרויות לא נעימות: תקיפות מחודשות אם לא יוותרו על שאיפותיהם הגרעיניות, והשפלה מבית אם כן. משמעות הדבר היא שהם עשויים לנסות למשוך את השיחות, לא מוכנים לוותר לחלוטין על פרויקט הגרעין שלהם, ומציגים קושי לנשיא ארה"ב חסר הסבלנות, אומרים גורמים מערביים ואזוריים.

"מבחינת ישראל ברור מה צריך לקרות", אמר הגורם המכיר את חשיבתו של נתניהו, "מדיניות של הכלה מתמשכת באמצעות תקיפות תקופתיות שמטרתן מניעת התחדשות תוכנית הגרעין". בעקבות המלחמה האווירית שלה נגד איראן, ישראל ביססה מחדש את מעמדה ככוח הצבאי הבלתי מעורער באזור, נכונה מתמיד להשתמש בכוח ומסוגלת לעשות זאת בדיוק ובחסינות יחסית.

וושינגטון, בינתיים, מגדרת את סיכוניה. בעוד ניצים ישראלים ואמריקנים עדיין מקווים לשינוי משטר בטהרן, נראה שטראמפ לא מוכן לשאת בעלויות הצבאיות, הפוליטיות והכלכליות העצומות שפרויקט כזה ידרוש.

טראמפ הכריז במהרה על ניצחון לאחר המתקפה האמריקנית. ובעוד הוא אמר שישקול להפציץ את איראן שוב אם תמשיך להעשיר אורניום לרמות מדאיגות, הוא תיאר את המבצע ב-22 ביוני כפעולה נועזת, כירורגית וחד פעמית.

"הצהרותיו החוזרות ונשנות שתוכנית הגרעין האיראנית "נמחקה" אינן ניצחון כשלעצמו, אלא אזהרה: אל תבקשו יותר 0 איתות לכך שעשה מספיק ולא ייגרר הלאה", אומר אלכס וטנקה, מנהל התוכנית האיראנית במכון המזרח התיכון בוושינגטון.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן | אבי אוחיון - לע"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן | צילום: אבי אוחיון - לע"מ

"למרות כל הרטוריקה שלהם, נתניהו ובעלי בריתו אינם מציעים תוכנית או מפת דרכים מעשית לשינוי משטר", אומר אלן אייר, דיפלומט אמריקני לשעבר ומומחה דובר פרסית לענייני איראן. "בניגוד לעיראק, אין כוחות בשטח ואין אופוזיציה אמינה שיכולה להפיל את האליטה השלטת, המוגנת על ידי משמרות המהפכה החזקים".

"ארצות הברית עשויה לתמוך בפעולות הצבאיות של ישראל, ואף לספק נשק מתקדם, אך היא מהמרת בעיקר על לחץ כלכלי ומנוף דיפלומטי כדי לכפות פתרון על טהרן. התוצאה היא קיפאון שברירי, ללא סיום ברור", אמרו הגורמים המדיניים.

"נתניהו רואה הזדמנות אסטרטגית חולפת, כזו הדורשת האצה, לא היסוס", אמר המקור הקרוב אליו. "בתחשיביו, עכשיו זה הזמן להכות חזק יותר, לפני שאיראן תתאושש", אמר המקור. "|"ההגנה האווירית של איראן מרוסקת, תשתית הגרעין שלה נחלשה, השליחים שלה נוטרלו וההרתעה שלה נסדקה. אבל חלון ההזדמנויות של טהרן להתארגן מחדש ולבנות מחדש יגדל עם הזמן", אומר הגורם המכיר את חשיבתו של נתניהו. "אז "עבור נתניהו, זהו עניין לא גמור - אסטרטגי, קיומי, ורחוק מסיום". אמרו הגורמים המדיניים ושני הגורמים במזרח התיכון.

י"ב בתמוז ה׳תשפ"ה08.07.2025 | 18:09

עודכן ב