הברית הנגדית נחלשת? פסגת BRICS נפתחה בחולשה איראנית וחשש מטראמפ

מדינות גוש BRICS מתכנסות בזהירות, תוך ניסיון להימנע מלעורר את תשומת הלב של ממשל טראמפ, מחשש להפיכה ליעד להטלת מכסים נוספים

נשיא ברזיל לולה דה סילבה וראש ממשלת וייטנאם פאם מין צ'ין לקראת פסגת ה-BRICS | EPA

נשיא ברזיל לולה דה סילבה וראש ממשלת וייטנאם פאם מין צ'ין לקראת פסגת ה-BRICS | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בברזיל החלה היום (ראשון) פסגת מדינות גוש BRICS, שכולל כלכלות מתפתחות, ובה צפויים לעלות לדיון זהיר נושאים טעונים כמו מתקפת ישראל על איראן, המשבר ההומניטרי בעזה ומכסי סחר שהטיל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.

אנליסטים ודיפלומטים ציינו כי חוסר הלכידות בגוש BRICS המורחב, שהכפיל את גודלו בשנה שעברה, עלול להשפיע על יכולתו להפוך למוקד כוח נוסף בענייני העולם. הם רואים גם את סדר היום המתון של הפסגה כניסיון של המדינות החברות להישאר מחוץ לטווח הרדאר של הנשיא טראמפ.

לנשיא ברזיל, לואיז אינסיו לולה דה-סילבה, יש כמה סדרי עדיפויות משלו, כמו דיונים בנושאי בינה מלאכותית ושינויי אקלים, הנמצאים במרכז השיחות, גם אם מנהיגים מרכזיים נעדרים מהפסגה, שתימשך עד מחר.

הכי מעניין

"אנו עדים לקריסה חסרת תקדים של הרב-צדדיות", אמר לולה בנאומה היום, והוסיף כי הפסגה מתקיימת "בתרחיש הגלובלי המאתגר ביותר" מבין ארבע הפעמים שברזיל אירחה אותה. הוא קרא לארגון לקדם שלום ולתווך בסכסוכים. "אם הממשל הבינלאומי אינו משקף את המציאות הרב-קוטבית החדשה של המאה ה-21, על ה-BRICS לתרום לחידושו", הוסיף לולה בפתיחת הפסגה.

נשיא סין שי ג'ינפינג לא נכח בפסגת BRICS בפעם הראשונה מאז שהפך למנהיג ארצו בשנת 2012. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שיופיע בהמשך בנאום מצולם, ממשיך להימנע מנסיעות לחו"ל בשל צו מעצר בינלאומי שהוצא נגדו לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה. גם נשיא איראן, מסעוד פזשקיאן, שארצו מנסה להתאושש מהמלחמה עם ישראל, ונשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, נעדרו מהכינוס בריו דה ז'ניירו.

שלוש הצהרות משותפות

האיפוק הצפוי בריו דה ז'ניירו מסמן סטייה מסגנון הפסגה בשנה שעברה, שאותה אירחה רוסיה בקאזאן, כשהקרמלין ביקש לפתח חלופות למערכות תשלום הנשלטות על ידי ארצות הברית, מה שיאפשר לו להתחמק מסנקציות מערביות שהוטלו לאחר הפלישה לאוקראינה בפברואר 2022.

מקור המעורב במשא ומתן מסר שלשום לעיתונאים כי כמה מחברי הקבוצה דורשים שפה תקיפה יותר בנוגע למצב בעזה ולמתקפה של ישראל על איראן. אולם "ברזיל רוצה לוודא שהפסגה תהיה טכנית ככל האפשר", פרופסור במכון המחקר והאוניברסיטה קרן גטוליו ורגס, אוליבר סטונקל. לפיכך, משקיפים מצפים להצהרה סופית מעורפלת בנוגע למלחמת רוסיה באוקראינה ולסכסוכים במזרח התיכון.

בנוסף להתאמה לרצונותיה של ברזיל, הצהרה מרוככת ולא שנויה במחלוקת עשויה להתאפשר ביתר קלות עקב היעדרותם של פוטין וג'ינפינג, אמר סטונקל. שתי המדינות הללו דחפו לעמדה אנטי-מערבית חזקה יותר, בניגוד לברזיל ולהודו המעדיפות להימנע מבחירת צד.

גורם בממשלת ברזיל אמר לסוכנות הידיעות AP ביום חמישי כי הקבוצה צפויה להפיק שלוש הצהרות משותפות והצהרה סופית, "כולן פחות כבולות למתיחויות הגיאופוליטיות הנוכחיות". הגורם דיבר בעילום שם מכיוון שלא הוסמך לדבר בפומבי על ההכנות לפסגה.

פרופסור לעסקים בינלאומיים וגיאופוליטיקה באוניברסיטה הקתולית האפיפיורית בפאראנה, ז'ואאו אלפרדו נייגריי, אמר שהפסגה הייתה יכולה למלא תפקיד בהצגת חלופה לעולם בלתי-יציב, אך לא תעשה זאת. "נסיגתו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואי-הוודאות לגבי רמת הייצוג למדינות כמו איראן, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות, מאשרים את הקושי של מדינות BRICS לבסס את עצמן כמוקד מלוכד של מנהיגות גלובלית", אמר נייגריי. "הרגע הזה דורש תיאום ברמה גבוהה, אך למעשה אנחנו רואים פיזור".

הימנעות ממכסי טראמפ

ברזיל, המדינה שמכהנת כיושבת ראש הגוש, בחרה שישה נושאי עדיפות אסטרטגיים לפסגה: שיתוף פעולה עולמי בתחום הבריאות; סחר, השקעות ומימון; שינויי אקלים; ממשל לבינה מלאכותית; גישור וביטחון ופיתוח מוסדי.

היא החליטה להתמקד בנושאים פחות שנויים במחלוקת, כמו קידום יחסי סחר בין החברות ובריאות עולמית לאחר שטראמפ חזר לבית הלבן, כך לפי פרופסור באוניברסיטה הכפרית הפדרלית של ריו דה ז'ניירו, אנה גרסיה. "ברזיל רוצה את מינימום הנזק האפשרי ולהימנע מלמשוך את תשומת הלב של ממשל טראמפ, כדי למנוע כל סוג של סיכון לכלכלה הברזילאית", אמרה גרסיה.

בעוד שברזיל דגלה ביום ראשון ברפורמה במוסדות גלובליים בהנהגת המערב, מדיניות אבן יסוד של הקבוצה, ממשלת המדינה רוצה להימנע מלהפוך ליעד למכסים – מצב שהיא הצליחה להימלט ממנו ברובו עד כה. טראמפ איים להטיל מכסים של 100% נגד הגוש אם הם ינקטו בצעדים כלשהם לערעור הדולר.

חוששים מטראמפ. נשיא ארה"ב מכריז על שיטתהמכסים החדשה, אפריל 2025 | AP

חוששים מטראמפ. נשיא ארה"ב מכריז על שיטתהמכסים החדשה, אפריל 2025 | צילום: AP

"ההזדמנות הטובה ביותר למדינות מתפתחות"

גוש BRICS נוסד על ידי ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה. אך בשנה שעברה הגוש הורחב וכלל את אינדונזיה, איראן, מצרים, אתיופיה ואיחוד האמירויות.

בנוסף לחברות החדשות, לגוש יש 10 מדינות שותפות אסטרטגיות, קטגוריה שנוצרה בפסגה בשנה שעברה וכוללת את בלארוס, וייטנאם וקובה. ההתרחבות המהירה הזו הובילה את ברזיל להכניס לסדר היום נושאי ניהול – המוגדרים רשמית כפיתוח מוסדי – כדי לשלב טוב יותר חברות חדשות ולחזק את הלכידות הפנימית.

לדברי חוקר בקבוצת המחקר של BRICS באוניברסיטת סאו פאולו, ברוס שיידל, למרות ההיעדרויות הבולטות, הפסגה חשובה למשתתפים, במיוחד בהקשר של חוסר היציבות שהוביל למלחמות המכסים של טראמפ. "הפסגה מציעה את ההזדמנות הטובה ביותר למדינות מתפתחות להגיב, במובן של חיפוש חלופות וגיוון שותפויותיהן הכלכליות", הסביר שיידל.

עבור הנשיא לולה, הפסגה היא הפוגה מבורכת מתרחיש פנימי קשה, המסומן בירידה בפופולריות ובסכסוך עם הקונגרס. הפגישה מייצגת גם הזדמנות לקדם משא ומתן והתחייבויות בנושא אקלים להגנת הסביבה, לפני שיחות האקלים של ועידת האקלים COP 30 שיתקיימו בנובמבר בעיר בלם שבאמזונס.