חוזר מהבונקר: חמינאי מופיע לראשונה מאז המלחמה עם ישראל

המנהיג העליון של איראן יצא מההסתתרות והצטרף לטקס אבלות בטהרן, לאחר 12 ימי מלחמה קשים ופגיעות קשות בתוכנית הגרעין. לפי דיווחים, שהה בבונקר מחשש לחייו

תוכן השמע עדיין בהכנה...

האייתוללה עלי חמינאי, משתתף בטקס אבל | EPA

האייתוללה עלי חמינאי, משתתף בטקס אבל | צילום: EPA

המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, ערך בשבת את הופעתו הציבורית הראשונה מאז תחילת המלחמה מול ישראל, כשהשתתף בטקס אבלות לרגל ערב יום עשורא בטהרן. הופעתו הפומבית, לאחר היעדרות ממושכת, חיזקה את ההערכות כי חמינאי שהה בבונקר במהלך ימי הלחימה מחשש לחייו.

בתיעוד ששודר בטלוויזיה האיראנית הממלכתית נראה חמינאי בן ה-86 מנופף ומחייך להמונים שהריעו לו בעמידה, בזמן שנכנס למסגד הסמוך למשרדו ולמעונו בבירה. לדברי גורמים בטהרן, לא נמסרה הצהרה רשמית במהלך הטקס, אך נכחו בו בכירים ובהם יו"ר הפרלמנט.

לפי דיווחים, חמינאי הסתתר במהלך הלחימה מחשש להתנקשויות, במיוחד לאחר שממשל טראמפ הזהיר כי ארה"ב יודעת היכן הוא נמצא אך אינה מתכוונת "לפגוע בו — לפחות לעת עתה".

הכי מעניין

האייתוללה עלי חמינאי (מימין), משתתף בטקס אבל | EPA

האייתוללה עלי חמינאי (מימין), משתתף בטקס אבל | צילום: EPA

"קיבלתם מכה קשה"

לאחר כניסת הפסקת האש ב-26 ביוני, פרסם חמינאי הצהרה מוקלטת שבה טען כי איראן "הנחיתה סטירת לחי לאמריקה" כשפגעה בבסיס אמריקני בקטאר, והזהיר מפני תקיפות נוספות מצד ארה"ב וישראל. טראמפ הגיב בזלזול ואמר: "קיבלתם מכות קשות. תגיד את האמת."

במהלך המלחמה, הודתה איראן במותם של מעל 900 בני אדם ובאלפי פצועים, וכן בנזקים חמורים בתשתיות הגרעין שלה. בעקבות התקיפות, הורה נשיא איראן להשעות את שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) — צעד שמקשה עוד יותר על המעקב אחר תוכנית הגרעין האיראנית.

שאלות פתוחות לגבי תכנית הגרעין

לא ברור עד כמה נפגעו מתקני הגרעין, האם חומר מועשר או צנטריפוגות הועברו לפני התקיפות, והאם טהרן תסכים לשוב לשולחן המו"מ עם ארצות הברית. ישראל מצדה תקפה גם מערכות הגנה, בכירים בצבא ומדעני גרעין.

בתגובה, שיגרה איראן מעל 550 טילים בליסטיים לעבר ישראל, רובם יורטו. התקיפות גרמו למותם של 28 ישראלים ולנזקים באזורים שונים.

טקס עשורא והפסקות אינטרנט

האירוע שבו השתתף חמינאי ציין את מותו של חוסיין, נכדו של מוחמד, שנחשב לדמות מפתח בזהות השיעית. באיראן, השתתפו אלפי אנשים בתהלוכות עם דגלים אדומים, אוהלי אבל ולבוש שחור, תוך הכאה עצמית וריסוס מים על ההמון בשל החום הכבד.

במקביל, דווח על שיבושי אינטרנט נרחבים ברחבי איראן — תופעה שחזרה על עצמה מאז תחילת המלחמה, כאשר השלטונות ניסו לשלוט בזרימת המידע.