אחרי הכישלון הצבאי: איראן הופכת את אזרבייג'ן לשעיר לעזאזל

איראן מפנה אצבע מאשימה כלפי אזרבייג'ן - בטענה שאפשרה לישראל להשתמש במרחב האווירי שלה., אך האזריים טוענים כי מדובר בהאשמות שקריות שנועדו להסיט את תשומת הלב מהכישלון האיראני

בנימין נתניהו לוחץ יד לנשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב | עמוס בן גרשום לע"מ

בנימין נתניהו לוחץ יד לנשיא אזרבייג'ן, אילהם אלייב | צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

תוכן השמע עדיין בהכנה...

אנליסט אזרבייג'ני טוען כי "האשמות האחרונות של איראן, לפיהן אפשרה אזרבייג'ן לישראל להשתמש במרחב האווירי שלה במלחמה מול הרפובליקה האסלאמית, הן ניסיון שקרי של איראן להסתיר את הכישלון הצבאי שלה".

הדברים נאמרים על רקע מתחים גוברים בין באקו לטהרן ולרוסיה, הנובעים מאינטרסים גאופוליטיים חופפים, בעוד הקשרים המתהדקים בין ישראל לאזרבייג'ן - מדינה מוסלמית שיעית - ממשיכים להתפתח למרות המצב המתוח באזור.

"איראן מנסה להאשים אחרים בכישלונה הצבאי המוחלט באמצעות האשמות שקריות נגד אזרבייג'ן", אמר פאריד שאפייב, יו"ר מרכז לניתוח יחסים בינלאומיים בבאקו, ל-JNS.

הכי מעניין

שאפייב ציין כי המתחים בין אזרבייג'ן לאיראן, שהחלו לפני חמש שנים והחמירו במהלך מלחמת 12 הימים בין ישראל לאיראן, מתגברים בעקבות פעולות משמרות המהפכה האיראנים. יחד עם זאת, יש גם סימנים לכך שאיראן מנסה להרגיע את המצב.

נשיא איראן מסעוד פזשקיאן, שביקר בבאקו במאי במטרה להפחית את המתחים, צפוי להשתתף ביום חמישי בכנס כלכלי מרכז אסייתי באזרבייג'ן יחד עם נשיא טורקיה ארדואן ומנהיגים אזוריים נוספים. "הגעתו, למרות המצב המתוח, מצביעה על רצון להרגיע ולפתור את המשבר", אמר שאפייב.

נשיא טורקיה עם נשיא אזרבייג'ן, בשבוע שעבר | AFP

נשיא טורקיה עם נשיא אזרבייג'ן, בשבוע שעבר | צילום: AFP

לאחר עשורים של קשרים חשאיים, לפני שנתיים אזרבייג'ן הפכה למדינה השיעית הראשונה שפתחה שגרירות בישראל.

לישראל, הקשרים עם אזרבייג'ן - שיש לה גבול של כ-688 ק"מ עם איראן, שבה חיים מיליוני אזרבייג'נים - חשובים אסטרטגית, הן לצורכי מודיעין והן משום שאזרבייג'ן מספקת כמעט מחצית מהנפט לישראל.

במקביל, אזרבייג'ן היא אחד הלקוחות הגדולים של הנשק הישראלי, שסייע לה במלחמה ב-2020 נגד ארמניה. הניצחון חיזק את מעמדה באזור בתקופה של שינויים גאופוליטיים. "גם איראן וגם רוסיה נחלשו משמעותית במזרח התיכון", אמר שאפייב.

רומן גורביץ', שגריר כבוד של הסוכנות היהודית באזרבייג'ן, אמר: "פעם איראן נתפסה ככוח אימתני ומאיים, וכעת היא נראית כמו גור פצוע שמיילל מכאב. מתוך ייאוש לנסות לשקם את תדמית הכוח שלה, טהרן מוציאה הצהרות נחרצות ולעיתים לא מציאותיות נגד באקו".

לדברי מרדכי קידר מאוניברסיטת בר-אילן, "המלחמה בין ישראל לאיראן רק הגביר את חשדנותה של איראן כלפי אזרבייג'ן, לאחר שנחשפה לחולשותיה בפני העולם. למרות שהמלחמה לא חדרה פיזית לגבולות אזרבייג'ן, ההשפעות הפוליטיות שלה הורגשו עמוקות".

הקשרים החזקים בין אזרבייג'ן לישראל מעוררים זעם רב באיראן. לפני שנתיים, איראני תקף את שגרירות אזרבייג'ן בטהרן, הרג את מנהל האבטחה ופצע שני מאבטחים. במקביל, חבר פרלמנט אזרבייג'ני התומך בישראל היה יעד לניסיון התנקשות בבאקו.

עוד כתבות בנושא

לפני חודשיים, ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו דחה ביקור מתוכנן באזרבייג'ן בעקבות התפתחויות ביטחוניות באזור.

בנוסף, באקו הביעה עניין להצטרף רשמית להסכמי אברהם - שהביאו להסכמי שלום בין ישראל לארבע מדינות ערביות בתקופת נשיאותו של דונלד טראמפ.