כתבה שפורסמה היום (חמישי) בעיתון הלבנוני אל-אחבאר חושפת את עוצמת הלחץ שמפעילה ארה"ב על ממשלת לבנון, במטרה להביא לפירוק חיזבאללה מנשקו לצד דרישה לקדם רפורמות כלכליות ומדיניות מול סוריה. לפי הדיווח, הוועדה שמייצגת את הנשיא, ראש הממשלה ויו"ר הפרלמנט הלבנוני ממשיכה בהתייעצויות אינטנסיביות, על רקע החשש שתגובתה הרשמית של ביירות תתנגש עם הציפיות הברורות של השליח האמריקאי המיוחד טום בראק.
מקורות שצוטטו בכתבה הבהירו כי "חיזבאללה לא מסר את עמדתו לנשיא הפרלמנט נביה ברי", וכי הארגון "אינו מתכוון למסור את נשקו לא בהדרגה ולא בהתאם למנגנון מוגדר, שכן נסיבות האזור והאיומים הקיימים הופכים כל מהלך כזה לאקט התאבדותי".
בעיתון צוין כי וושינגטון מקדמת תכנית של "צעד תמורת צעד" הנחשבת מבחינת חיזבאללה ונאמניו למלכודת מסוכנת. לפי המקורות, הדרישה הישראלית המועברת דרך ארה"ב נוגעת לפינוי מוחלט של השטח בין נהרות הליטני והאוולי – אזור המהווה בסיס עורפי חשוב לחיזבאללה – כתנאי מקדים לנסיגה ישראלית מאחת הנקודות שכבשה. לאחר מכן, יידרש הארגון למסור נשק כבד ולצמצם את נוכחותו באזורים כמו ביירות ודרום הר הלבנון. כך, לפי אל-אחבאר, תישאר לחיזבאללה רק נוכחות מוגבלת באזורים שיעיים בדרום ובבקעה, עם נשק קל בלבד.
הכי מעניין

ראש ממשלת לבנון נוואף סלאם וראשי צבא לבנון, ליד העיירה אל-ח'יאם בדרום המדינה | צילום: EPA
מזכ"ל הארגון, השייח' נעים קאסם, הגיב בנחרצות והכריז כי "נמשיך לטפל בסוגיות פנימיות כמו הנשק מתוך הבנה פנימית ולא נוותר על זכותנו להתנגדות". הוא הדגיש: "לא ניכנע ללחצים, לא נמסור את אדמתנו ולא נפקיד את נשקנו בידי ישראל".
הכתבה עסקה גם בלחץ האמריקאי לקדם רפורמות כלכליות נרחבות. מקור המקורב למגעים ציין כי "בראק הבהיר שמה שעשתה הממשלה הלבנונית עד כה אינו מוכיח מחויבות לרפורמות עמוקות". לפי המקור, גם נגיד הבנק המרכזי החדש, קריים סעיד, שמע בביקורו בארה"ב "מסרים נוקבים" על החובה לפעול נגד כלכלה המבוססת על תנועת מזומנים ועל מוסדות כמו "אל-קרד אל-חסן".
לדברי בכירים שנפגשו עם בראק, האמריקנים מזהירים ש"למרות שאין כוונה לפתוח כעת בחקירות רטרואקטיביות על שנות שלטונו של הנגיד הקודם ריאד סלאמה, וושינגטון תטיל סנקציות חדשות על כל מי שיחזיר את המדינה לאותן מדיניות כושלות". אל-אחבאר מסכם כי מול הלחצים הגוברים, ממשלת לבנון מנסה לקנות זמן ולנהל דיאלוג פנימי – אך "השעון מתקתק", ואי-היענות צפויה להחריף את המשבר הכלכלי ואת הלחץ הבינלאומי.

פעילי חזבאללה | צילום: EPA
בנוסף ללחץ שמופעל מחוץ, גם בזירה הפנימית הארגון נמצא במצב בעייתי. כתבה שפורסמה באתר אל-ערביה מציירת תמונה חסרת תקדים של פגיעה בכוח האדם ובמשאבים של חיזבאללה בעקבות המלחמה האחרונה עם ישראל. לפי הדיווח, כ-10,000 לוחמים "יצאו מכלל שירות לחלוטין בעקבות 'מלחמת הסיוע'" שהחלה בספטמבר האחרון והסתיימה בהפסקת האש, כאשר עוד כ-2,000 עזבו את הארגון ביוזמתם לאחר חיסולו של מזכ"ל הארגון הקודם, חסן נסראללה.
לפי מקורות שצוטטו בכתבה, "מספר לוחמי חיזבאללה כיום מוערך בכ-60 אלף בלבד", לעומת כ-100 אלף שלוחמים מאומנים שנסראללה טען בעבר שהארגון מחזיק. עוד דווח כי המלחמה עלתה לארגון ביותר מ-4,000 הרוגים בקרב מפקדים ולוחמים ועוד כ-3,000 פצועים.
הכתבה מפרטת כי חיזבאללה נאלץ לסגור את רוב מחנות האימונים שלו בבקעה ובדרום לבנון, בשל פעילות אינטנסיבית של מל"טים ישראליים שחשפו את מיקומם. בנוסף, הארגון איבד שליטה ברוב שטחי דרום הליטני. "לפי מקורות צבאיים, יותר מ-80 אחוזים מהאזור נמצא כעת תחת שליטת הצבא הלבנוני", נכתב. כל אמצעי הלחימה הכבדים של חיזבאללה באזור הוחרמו או הושמדו.

מפקדת חיזבאללה לאחר שהותקפה בספטמבר 2024 | צילום: EPA
הדיווח מוסיף כי חיזבאללה סובל גם מירידה חדה במשאבים הכספיים, לאחר שההברחות בגבולות הוגבלו. במקביל, בארגון נמשכת מתיחות פנימית בשל הדרישות הבינלאומיות לפרוק את הנשק ולהעבירו לידי המדינה.
לפי אל-ערביה, נשיא לבנון ג'וזף עון הציע מנגנון לקליטת חלק מאנשי חיזבאללה בצבא הלבנוני, אך הבהיר כי "לא ניתן להקים יחידה עצמאית של לוחמי הארגון", אלא רק לקלוט אותם כפרטים שיעברו תהליך מיון והכשרה מחודש. חבר הפרלמנט פדי קראם מהמפלגה הנוצרית "הכוחות הלבנוניים", מהמתנגדות החריפות לחיזבאללה, צוטט בכתבה באומרו כי "שילוב דגם של 'הגיוס העממי' בעיראק אינו בא בחשבון". לטענתו, מי שיבקש להתגייס לצבא יעשה זאת בתנאים זהים לשאר המתנדבים וללא כל פריבילגיה.

הנשיא הלבנוני ג'וזף עאון | צילום: EPA
הפרשנים שצוטטו בכתבה מסכימים כי פריסת הצבא בדרום הליטני והמהלכים להפקעת הנשק מחיזבאללה הם מהלכים היסטוריים שלא נראו בלבנון שנים ארוכות, אך גם העריכו כי הארגון צפוי להציב תנאים פוליטיים נוקשים לפני שיסכים למסירת נשקו. "חיזבאללה בונה על קניית זמן", אמר קראם, והוסיף כי "אי-היענות לממשלה תעלה לו בעוד ועוד אבדות מהתקפות ישראליות".
לפי אל-ערביה, ייתכן שבקרוב יגיע הדיון על פירוק חיזבאללה מנשקו לישיבות הממשלה הלבנונית, במסגרת המאמצים הבינלאומיים להביא את לבנון ליציבות מחודשת.