איראן הודיעה היום (רביעי) על השעיית שיתוף הפעולה עם סוכנות הגרעין של האו"ם, ימים ספורים לאחר שהפסקת האש סיימה את התקיפות של ישראל וארצות הברית נגד מתקני הגרעין ברפובליקה האיסלאמית. המלחמה חסרת התקדים, שהחלה ב-13 ביוני ונמשכה 12 ימים, החריפה את המתיחות בין טהרן לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA).
ב-25 ביוני, יום לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף, הצביעו חברי הפרלמנט האיראני ברוב מוחץ בעד הצעת חוק להשעיית שיתוף הפעולה עם הסוכנות. ההצעה אושרה לאחר מכן על ידי מועצת שומרי החוקה, הגוף המופקד על בחינת חקיקה, ולאחר מכן קיבלה אישור סופי מהנשיאות.
נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, פרסם את החוק המשעה את שיתוף הפעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, כך דיווחה היום הטלוויזיה הממלכתית. גורמים איראנים מתחו ביקורת חריפה על הסוכנות בשל מה שכינו "שתיקה" לנוכח התקיפות הישראליות והאמריקניות על מתקני הגרעין של איראן.
הכי מעניין

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, בדיון בסוכנות בזמן מבצע "עם כלביא" | צילום: EPA
טהרן גם גינתה את החלטת הסוכנות מ-12 ביוני, שהאשימה את איראן באי-עמידה בהתחייבויות הגרעיניות שלה. גורמים איראנים טענו כי החלטה זו שימשה כ"תירוץ" לתקיפות הישראליות. איראן דחתה בקשה של ראש הסוכנות, רפאל גרוסי, לבקר במתקני הגרעין שהופצצו במהלך המלחמה.
מוקדם יותר השבוע, גינה פזשכיאן את התנהלותו "ההרסנית" של גרוסי, בעוד צרפת, גרמניה ובריטניה גינו "איומים" בלתי מפורטים נגד ראש הסוכנות. העיתון האיראני האולטרה-שמרני קייהאן טען לאחרונה כי מסמכים חושפים שגרוסי הוא מרגל ישראלי וטען שיש להוציאו להורג. איראן טענה כי בקשתו של גרוסי לבקר באתרים המופצצים משקפת "כוונה זדונית", אך הדגישה כי לא הושמעו איומים נגדו או נגד פקחי הסוכנות.
ביום שני אמר דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאי, כי ההצבעה בפרלמנט להשעיית שיתוף הפעולה עם הסוכנות מבטאת את "הדאגה והזעם של דעת הקהל האיראנית".
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, טען כי התקיפות האמריקניות "השמידו" את תוכנית הגרעין של איראן, אך היקף הנזק לא היה ברור. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ’י, הודה כי נגרם "נזק חמור" למתקני הגרעין. אך בראיון שנערך לאחרונה ל-CBS Evening News הוא אמר: "אי-אפשר להשמיד את הטכנולוגיה והידע באמצעות הפצצות".