הפסקת האש שהושגה בין איראן לישראל לא הביאה עמה רגיעה בזירת הסייבר: כך הזהירו אתמול (ב') ה־ FBIורשויות הסייבר הפדרליות של ארצות הברית, אשר הדגישו כי האיום מצד קבוצות תקיפה תומכות־משטר ממשיך לרחף באופק.
בהודעה שפרסמו הגופים הפדרליים, נמסר כי קבוצות האקרים המזוהות עם המשטר האיראני, או כאלה הפועלות ברוחו, ממשיכות לנסות ולשבש תשתיות חיוניות ברחבי ארצות הברית - לרבות מערכות חשמל, תחבורה, ושירותים כלכליים מרכזיים. עוד הוסיפו כי קבלני ביטחון אמריקנים, כמו גם חברות עסקיות המקיימות קשרים עם ישראל, עלולים להימצא אף הם על הכוונת.

עם כלביא: הנשיא טראמפ, מנהיג איראן חמינאי, ראש ממשלת ישראל נתניהו | צילום: AFP
"בשעה שהמשא ומתן להסדר קבע נמשך והפסקת האש הרשמית עדיין בתוקף, שחקני סייבר פרו־איראניים וקבוצות האקטיביזם הדיגיטלי הפועלות לצידם עלולים להמשיך בפעילות עוינת וממוקדת", נכתב באזהרה הרשמית.
הכי מעניין
העובדה שהאיום הסייברי נמשך גם לאחר הפסקת הלחימה הקונבנציונלית ממחישה היטב את טיבה המעורפל של מלחמת הסייבר המודרנית - זירה שבה גבולות ריבוניים מיטשטשים, וקבוצות תקיפה עשויות לפעול בשוליים של משילות מדינתית, או לחלופין, להגיב באפיקים דיגיטליים במקום בפעולה צבאית ישירה.
לצד האזהרה, כללו הרשויות גם המלצות פרקטיות לחיזוק ההגנה הקיברנטית, בהן הקפדה על עדכוני תוכנה שוטפים, ושימוש בכלי ניהול סיסמאות מתקדמים כחלק משגרת ההתגוננות. היסטוריית התקיפות מדברת בעד עצמה: קבוצות פריצה הפועלות מטעם המשטר או בתמיכתו כבר כיוונו בעבר את מתקפותיהן כלפי בנקים אמריקנים, חברות אנרגיה וקבלני ביטחוניים - בתגובה ישירה לפעולות צבאיות אמריקאיות נגד תשתיות גרעין באיראן.
עם זאת, עד כה טרם נרשמו שיבושים רחבי־היקף. חרף הפער הטכנולוגי בין איראן לבין מעצמות סייבר מתקדמות כמו סין ורוסיה, הרפובליקה האסלאמית עושה שימוש שיטתי ונחוש ביכולותיה הקיימות כדי להשיג מודיעין, לקדם מטרות מדיניות ולהרתיע את מתנגדיה.
עוד כתבה בנושא
לפי הערכות המומחים, חלק ניכר מהפעילות הזו מתבצע בשירות זרועות הצבא או סוכנויות הביון האיראניות. עם זאת, במקרים אחרים נראה כי הקבוצות פועלות באופן עצמאי למחצה - לעיתים מתוך אידיאולוגיה ולעיתים מתוך רצון ביוזמה או נקמה, גם ללא קשר ישיר לשלטון המרכזי.