יפן שיגרה אתמול (א') בהצלחה לוויין חדש למעקב אחר שינויי אקלים, בשיגורו האחרון שלH-2A - טיל הדגל הוותיק של המדינה, שיוחלף כעת בדגם מתקדם וזול יותר, המתוכנן להתחרות בשוק החלל הבינלאומי. הטיל שוגר ממרכז החלל טנגשימה שבדרום-מערב המדינה, כשהוא נושא את הלוויין GOSAT-GW - חלק מהמאמץ הלאומי של טוקיו להתמודד עם משבר האקלים. כ־16 דקות לאחר ההמראה, התנתק הלוויין מהטיל ונכנס למסלולו המתוכנן.
בחדר הבקרה של סוכנות החלל היפנית JAXA התקבל השיגור בהתרגשות: מדענים ואנשי צוות התחבקו ולחצו ידיים לציון ההצלחה. זאת, לאחר שהשיגור נדחה כמה ימים בשל תקלה במערכת החשמל של הטיל. "לא הייתי מתוח כך מעולם", הודה קייג'י סוזוקי, מנהל מבצעי השיגור מטעם חברת מיצובישי תעשיות כבדות. "הקדשתי את כל חיי המקצועיים לשמירה על המוניטין של H-2A - עכשיו אני פשוט נושם לרווחה".

שיגרו אישיבה, ראש ממשלת יפן | צילום: JIJI Press / AFP
כאמור, השיגור היה האחרון של הטיל הוותיק ששירת את יפן מאז 2001, כשיגור המרכזי ללוויינים ולגשושיות - עם שיעור הצלחה של 98%. כעת, יוחלף הטיל במלואו בדגם ה־H3, שכבר החל לפעול ויוגדר טיל הדגל החדש של המדינה. "זהו רגע מרגש מאוד עבור כולנו, מפתחי הטיל", אמר נשיא סוכנות החלל הירושי ימקווה במסיבת עיתונאים. "H-2A היה עמוד תווך בתוכנית החלל היפנית".
הכי מעניין
הלוויין החדש GOSAT-GW הוא השלישי בסדרה למעקב אחר גזי חממה באטמוספירה, דוגמת פחמן דו-חמצני ומתאן. לדברי גורמים בסוכנות, בתוך שנה צפוי הלוויין להתחיל לשדר נתונים ברזולוציה גבוהה על טמפרטורת פני הים, משקעים ומדדים נוספים, לשימושם של גופים בינלאומיים ובהם גם הסוכנות האמריקנית NOAA.
יפן רואה ביכולת שיגור לחלל תחרותית ויציבה מרכיב אסטרטגי קריטי, הן מבחינה כלכלית והן בהיבטי ביטחון לאומי. לשם כך מפתחת המדינה שני דגמי טילים שיחליפו את סדרת ה־ H-2A ואת מערכת השיגור הקטנה "אפסילון", בשיתוף חטיבת האוויר-חלל של חברת IHI.
ה־H3 תוכנן לשאת מטענים כבדים יותר מקודמו בעלות שיגור מוערכת במחצית – אך גורמים רשמיים בסוכנות החלל מדגישים כי יש להמשיך בצעדי התייעלות נוספים על מנת לחזק את תחרותיותו בשוק הבינלאומי. לאחר כישלון בשיגור הבכורה בשנת 2023, שהסתיים בהשמדה יזומה של הטיל והמטען, רשם ה־H3 ארבעה שיגורים מוצלחים ברציפות – וסלל את דרכו לקדמת תוכנית החלל של יפן.