איראן: לא נוותר על העשרת אורניום למטרות אזרחיות

בכירים איראנים מפצירים בארצות הברית להסכים לעסקה, אך מזהירים שהמשא ומתן עלול להיקלע למשבר בשל דרישת האמריקנים להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום באיראן

מבנה שגרירות ארה"ב בטהרן לשעבר, השבוע | אי.פי.איי

מבנה שגרירות ארה"ב בטהרן לשעבר, השבוע | צילום: אי.פי.איי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בפתח כנס שנערך השבוע בטהרן קרא נשיא איראן מסעוד פזשכיאן ל"אחווה", אך אמר כי מדינתו לא תשתף פעולה עם "בריונות". "לא נוותר בשום אופן על הזכות להשתמש בטכנולוגיה גרעינית למטרות שלום", אמר לקהל. "ולא משנה מה הם אומרים, מה הם עושים, איך הם מאיימים עלינו או כמה סנקציות מטילים עלינו". הקהל פצח בתשואות.

דבריו של פזשכיאן קיבלו הד בהתבטאויותיהם של בכירים איראנים במהלך תדרוכים וראיונות שניתנו בשולי הכנס, שארגן המכון ללימודים פוליטיים ובינלאומיים – מכון חשיבה איראני המזוהה עם משרד החוץ של המדינה. איראן העניקה גישה נדירה לכנס לקומץ עיתונאים זרים, ובהם לכתבת הוושינגטון פוסט.

בכירים איראנים רמזו כי מדינתם תהיה מוכנה לצמצם באופן ניכר את רמות ההעשרה של האורניום כך שיישארו מתחת לרף הנדרש לייצור נשק גרעיני, אך טהרן מתעקשת שתוכל להמשיך בהעשרה לצרכים אזרחיים. לפי הסכם הגרעין שנחתם ב־2015 בין איראן למעצמות – והנשיא דונלד טראמפ פרש ממנו בשנת 2018 – הותר לאיראן להעשיר אורניום ברמה נמוכה למטרות אנרגיה ורפואה.

הכי מעניין

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן | AFP

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן | צילום: AFP

איראן מבססת את טענתה שיש לה זכות להעשיר אורניום על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני משנת 1968. האמנה אינה אוסרת העשרה ברמה נמוכה למטרות רפואה, אנרגיה ולשימושים אזרחיים אחרים.

בכיר איראני שתדרך את העיתונאים אמר כי צוות המשא ומתן האיראני שוקל מחדש את השתתפותו בפגישה שתוכננה לסוף השבוע הקרוב ברומא, לאחר שסטיב ויטקוף, שליחו המיוחד של טראמפ, אמר בריאיון לרשת ABC שדרישת "אפס העשרה" היא קו אדום במשא ומתן. "אנחנו לא רוצים סבב שיחות חדש שייכשל", אמר הבכיר האיראני, שדיבר בעילום שם כמו אחרים באירוע, בשל רגישות הדיונים. "אנו רוצים להמשיך בדיפלומטיה", הוסיף, אך ציין כי דברי ויטקוף "הקשו עוד יותר על המשא ומתן". לאחר מכן איראן הצהירה כי תשתתף בסופו של דבר בפגישה ברומא.

הבכיר האיראני רמז כי ויטקוף עלול לעמוד תחת לחצים מצד גורמים המתנגדים לכל סוג של הסכם עם איראן. "אני יודע שהוא נתון ללחצים עצומים – מתוך ארצות הברית, מגורמים אחרים, מתוך האזור, מכל מקום – אבל זו לא הבעיה שלי", אמר. "הוא פשוט לא יכול להיכנע ללחצים על חשבוננו. אם המטרה היא להבטיח שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני – זה ניתן להשגה, ואם תשאל אותי – זה אפילו קל להשגה", אך אם ארה"ב מנסה "למנוע מאיתנו את זכויותינו" או "דורשת דברים לא מציאותיים, שאי אפשר לבצע – אז יש לנו בעיה".

סטיב ויטקוף | EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

סטיב ויטקוף | צילום: EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

בין תקווה לייאוש

ניצחונו של טראמפ בבחירות בנובמבר עורר תקווה ברבים באיראן, גם מתוך המשטר: פקידים איראנים טענו כי טראמפ נוהג לקדם עסקאות גדולות ומרהיבות, ויכול להיות בעל מנדט פוליטי לדחוף להסכם גרעין חדש דרך הקונגרס – שרבים מחבריו, במיוחד רפובליקנים, מפקפקים באפשרות לפתרון דיפלומטי בסוגיית הגרעין.

אבל לאחר יותר מחודש של משא ומתן בין ארה"ב לאיראן, בכירים איראנים אומרים שהם מודאגים מכך שהפערים בין הצדדים גדולים מדי, בייחוד בנושא העשרת האורניום. לקראת הסבב החמישי של השיחות, המתוכנן לסוף השבוע, אמר בכיר איראני אחד כי הוא חושש שהשיחות "תקועות".

רבים באיראן ראו גם בבחירתו של פזשכיאן לנשיאות בשנה שעברה סימן מעודד – איתות לכך שאיראן מוכנה לחדש את יחסיה עם ארה"ב, ומוכנה לפשרות בניסיון להביא להסרת הסנקציות האמריקניות שהביאו את הכלכלה האיראנית לקריסה והחריפו את מצוקת הציבור. "לאיראנים יש תקווה רבה, אולי אפילו רבה מדי, בנוגע לאפשרות להסכם עם ממשל טראמפ", אמר סאסאן כרימי, פרופסור מאוניברסיטת טהרן שמייעץ לממשל האיראני. "איראן לא רוצה להיות מבודדת, אבל העם האיראני רגיש מאוד לזכויותיו".

סיורו של טראמפ בשבוע שעבר בערב הסעודית, בקטאר ובאיחוד האמירויות העמיק את התסכול בקרב רבים באיראן שראו את ההשפעה הקשה של בידוד מדינתם ואת התועלת הרבה שהפיקו שכניהם במפרץ מהשקעות וסחר בינלאומיים. הדיפלומטיה העסקית של טראמפ זכתה להד באיראן – מדינה עשירה במשאבי טבע כמו שכנותיה, אך שלא כמותן אינה מסוגלת לנצל את עושרה בשל הסנקציות, אמר כרימי. תמונות מהביקור שודרו בטלוויזיה המקומית ופורסמו בעיתונים: "זה היה אירוע גדול לאיראנים", אמר, "הציבור היה מודע לכך מאוד".

הנשיא טראמפ ויורש העצר, הסעודי מוחמד בן סלמאן | EPA/ALI HAIDER

הנשיא טראמפ ויורש העצר, הסעודי מוחמד בן סלמאן | צילום: EPA/ALI HAIDER

משתתפים אחרים בכנס אמרו כי הסיור של טראמפ חיזק את הדימוי שכבר היה לרבים באיראן על הנשיא האמריקני. האופטימיים התמקדו בהתעקשותו של טראמפ שהוא "לא מאמין ב'יריבים נצחיים'". החשדניים התמקדו באיומיו כי "יקרה משהו רע" אם לא ייחתם הסכם גרעין.

רגע של חולשה

פזשכיאן בנאומו האשים את ממשל טראמפ בניסיון לזרוע פילוג במזרח התיכון – כך שמעצמות זרות יוכלו "לבזוז את משאבי האזור דרך הפיכתנו לגורמים שמאיימים זה על זה, לקחת את הנפט שלנו ובתמורה למכור לנו נשק שנילחם בו זה בזה". למרות הדברים החריפים, מאמציו של פזשכיאן באיראן פנימה להגיע להבנה דיפלומטית עם וושינגטון צברו תאוצה בחודשים האחרונים, אף שהתחלה הייתה קשה.

יכולתה של איראן להפעיל עוצמה צבאית באזור נחלשה מאוד בעקבות המהלומות הקשות שספגו בעלות בריתה במזרח התיכון. אסמאעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, חוסל בשנה שעברה בבית הארחה באחת משכונותיה של טהרן – לא רחוק מהקמפוס שבו נערך השבוע הכנס הבינלאומי – וחמאס עצמו הוכה קשות בעזה בידי צה"ל. חיזבאללה בלבנון איבד רבים ממפקדיו הבכירים בתקיפות ישראליות, ובשאר אל־אסד, שליטה הוותיק של סוריה ובעל ברית מרכזי של איראן, הודח מהשלטון בדצמבר.

בישראל יש הטוענים כי היחלשותה של איראן יוצר הזדמנות לתקוף את מתקני הגרעין שלה – שעדיפה לדעתם על דיפלומטיה. עד כה, גורמים בממשל טראמפ נמנעו מפנייה לאופציה הצבאית, אך שמרו עליה כאיום פוטנציאלי.

אדם המקורב למשרד החוץ האיראני אמר כי צוות המשא ומתן של איראן שאף בתחילה לקיים סבב שיחות אחד שיימשך שבועיים או שלושה ברציפות, במטרה למנוע "השפעות חיצוניות" שעלולות לסכל את ההתקדמות. אך לדבריו, צוות המו"מ האמריקני סירב, והבהיר כי ויטקוף מעדיף להגיע למפגשים – הנערכים בעומאן ובאיטליה – ליום אחד ואף לשעות ספורות בלבד, לשיחות בדרג גבוה.

עד הימים האחרונים, הממשל האמריקני שידר מסרים סותרים בנוגע לשאלה אם לאיראן יהיה מותר להעשיר אורניום, אפילו לרמה הנמוכה ביותר, במסגרת הסכם חדש. בחודש שעבר רמז ויטקוף על חזרה לרמות ההעשרה הנמוכות המותרות לפי הסכם 2015. אך כשנשאל בשבוע שעבר, בסיורו במפרץ הפרסי, אם ידרוש איסור מוחלט על כל העשרת אורניום באיראן, ענה טראמפ: "עוד לא קיבלנו החלטה בעניין".

חוסר ההחלטיות עורר מטח של ביקורת מצד הימין הרפובליקני. בביקורו של טראמפ בערב הסעודית, יותר מ־200 חברי קונגרס רפובליקנים שלחו לו מכתב הדורש שיתבע מהמשטר האיראני לוותר על כל יכולת העשרה. עד סוף השבוע, שינה ויטקוף את עמדתו והכריז כי איסור מוחלט על העשרה הוא "קו אדום ברור מאוד". בריאיון ביום ראשון אמר: "אנחנו לא יכולים להרשות אפילו אחוז אחד של יכולת העשרה".

בימי הכנס, בכירים איראנים הדגישו שוב ושוב את נושא העשרת האורניום – בנאומים, בארוחות ובתדרוכי רקע. בכיר איראני שפנה לקבוצת משתתפים מצומצמת הדגיש כי איראן פיתחה את תוכניתה הגרעינית ללא סיוע חיצוני, ובמחיר כבד. הוא רמז כי הדוחפים לאפס העשרה מנסים להטיל מגבלות מדעיות על המדינה או לפגוע בפיתוחים רפואיים, מאחר שתוכנית הגרעין תומכת בחלקה במחקר רפואי. "זאת תוכנית שמהווה מקור גאווה לאומי, ואנחנו לא מתפשרים על הגאווה שלנו", אמר.