שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, מסר במכתב שנשלח למזכ"ל האו"ם שטהראן תראה בארצות הברית אחראית לכל תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין של איראן.
"אם תבוצע תקיפה מכל שהוא מצד המשטר הציוני על מתקני הגרעין של הרפובליקה האסלאמית של איראן - נראה בממשלת ארצות הברית שותפה לכך והיא תישא באחריות המשפטית", כתב עראקצ'י.
במקביל פרסם עראקצ'י הודעה בX, בה התריע כי אם הקהילה הבינלאומית לא תנקוט צעדים למניעת פעולה מצד ישראל, איראן תיאלץ לנקוט "אמצעים מיוחדים להגנה על מתקני הגרעין והחומרים הגרעיניים שבידינו".
הכי מעניין
כלי תקשורת באיראן הגיבו בחריפות לדיווח של CNN, שטען שבידי ארה"ב מידע מודיעיני על כך שישראל שוקלת ברצינות תקיפה צבאית באיראן - מתוך חשש שהסכם גרעין חדש לא יוכל למנוע ממנה את היכולת לייצר נשק גרעיני. גורמים בטהראן טענו כי מדובר ב"לוחמה פסיכולוגית" כחלק ממסע הפחדה מערבי.
"איראן צופה גל נרחב של תעמולה ולוחמה פסיכולוגית מצד מדינות המערב, שמטרתו הפעלת לחץ על צוות המשא ומתן האיראני", נכתב בהצהרה שפירסמה סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים".
השר עראקצ'י חיזק את האמירה, והוסיף כי ייתכן שאיראן תבחן מחדש את השתתפותה בסבב השיחות הבא.

יציאת כלי טיס צה"ליים לתקיפה באיראן | צילום: דובר צה"ל
במקביל, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה על הודאה חריגה של נציגי המשטר האיראני, ולפיה אין ברשות המשטר תוכנית חלופית למקרה שהשיחות עם ארצות הברית ייכשלו. לדברי גורמים איראניים, התוכנית החלופית - ככל שיש כזו - מתבססת בעיקר על הידוק הקשרים עם רוסיה וסין. עם זאת, אותם גורמים הודו כי גם הכיוון הזה מוגבל: סין שקועה במלחמת סחר עם ארה"ב, ורוסיה בעיצומה של מלחמה באוקראינה.
על פי רויטרס, שלושה מקורות איראניים אישרו כי אין למשטר תוכנית גיבוי קונקרטית במקרה של כישלון. חמינאי הזהיר בעצמו יום קודם לכן מהשלכות אפשריות של כישלון במו״מ.
משבר כלכלי חמור וקריסת הציר האזורי
המצב הכלכלי של איראן מוסיף להיות קשה. הסנקציות האמריקאיות גורמות נזק כבד, תשתיות המים והאנרגיה קורסות, והמחאה הציבורית נמשכת. בזירה האזורית, הציר האיראני מתפורר: בשאר אסד כבר לא שולט בפועל בסוריה, וחזבאללה חווה חולשה חסרת תקדים בלבנון.
מאז שובו של טראמפ לבית הלבן, הוא חידש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" הכוללת סנקציות חמורות. גורם איראני אמר לרויטרס: "ללא הסרת סנקציות, פתיחת מכירת הנפט ושחרור נכסים כספיים, הכלכלה של איראן לא תוכל להתאושש".
המשא ומתן חודש ב-12 באפריל, לאחר תקופה של איומים על תקיפת מתקני הגרעין באיראן. עד כה התקיימו ארבעה סבבים, בתיווך ירדן, ובאופן חריג התקיימה גם פגישה ישירה בין עבאס עראקצ'י לשליח האמריקאי סטיב ויטקוף - הראשונה מאז פרש טראמפ מההסכם ב-2015.

פגישת שרי החוץ של איטליה ועומאן במסגרת השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן | צילום: EPA
טראמפ הצהיר לאחרונה כי איראן "פחות או יותר הסכימה" לתנאים להסכם חדש, אך בטהראן הגיבו בזעם, בעיקר על רקע איומיו הצבאיים. חמינאי עצמו דחה על הסף את הדרישה להפסיק לחלוטין את העשרת האורניום, וכינה אותה "מעליבה וחסרת היגיון", תוך שהוא צופה כישלון לשיחות.
על אף הצהרות משרד החוץ בטהראן כי המו"מ יימשך, השיחות מתנהלות באווירה מתוחה. סוגיית ההעשרה נותרת מחלוקת עיקרית: בעוד ארה"ב משדרת מסרים סותרים - בין דרישה להפסקה מוחלטת לבין נכונות לקבל העשרה נמוכה - איראן מצידה מוכנה להגביל את ההעשרה אך מסרבת להפסיק אותה לגמרי.
למרות איומיו, טראמפ טען שוב ושוב כי אין בכוונתו להיגרר למלחמה נוספת במזרח התיכון: "ראינו שוב ושוב איך מלחמות יוצאות משליטה - לא ניתן לזה לקרות", אמר במהלך סיורו במדינות המפרץ. עם זאת, הוא ממשיך באיומים להטיל סנקציות על מדינות שירכשו נפט מאיראן אם המו"מ ייכשל.