בסרי לנקה, מדינת אי קטנה בדרום אסיה, מתחוללת מלחמה שקטה אך קטלנית בין תושבי הכפרים לפילים, המהווים סמל לאומי ומוגנים על פי חוק.
בין 2015 ל-2024, נהרגו כ-1,195 בני אדם ו-3,484 פילים במסגרת הסכסוך, אשר ניזון מאובדן בתי הגידול של הפילים עקב התרחבות חקלאית ופרויקטי פיתוח לא מתוכננים. בשנת 2024 לבדה, איבדו את חייהם 388 פילים ו-155 בני אדם ובחודש ינואר 2025 נהרגו עוד 43 פילים ושלושה בני אדם.
הפיל האסייתי, המוכר כמין בסכנת הכחדה, נערץ בסרי לנקה בשל חשיבותו התרבותית והדתית, הניכרת במיוחד בטקסים בודהיסטים כמו פסטיבל Esala Perahera בעיר קאנדי, שם פילים מעוטרים נושאים סמלים קדושים.
הכי מעניין
עם זאת, ההתנגשויות עם החקלאים הופכות את היחסים בין הפילים לבני האדם לעוינים. הפילים פושטים על שדות חקלאיים בחיפוש אחר מזון ומים, הורסים יבולים כמו אורז וירקות, ומאיימים על פרנסתם של חקלאים עניים אשר בתגובה, נוקטים באמצעים קיצוניים: ירי, הרעלות, ואף "פצצות לסת" - מטעני נפץ מוסווים בתוך פירות כמו אבטיחים, הגורמים לפציעות קשות ומוות איטי לפילים.
הסכסוך מונע על ידי אובדן בתי גידול טבעיים. מאז 1997, סרי לנקה איבדה כ-2,100 קמ"ר של יערות, שהיוו כ-10 אחוזים מהשטחים המיוערים שלה. פרויקטי פיתוח, כמו תוכנית Mahaweli משנות ה-60, הביאו לכריתת יערות ולהקמת שטחי חקלאות בסמוך למסדרונות תנועה של פילים. כתוצאה מכך, פילים נדחקים לכפרים, שם הם מתנגשים עם תושבים. ב-20 בפברואר 2025, התרחשה התאונה הקטלנית ביותר במדינה כאשר רכבת מהירה התנגשה בעדר פילים במינריה, והרגה ששה פילים, בהם ארבעה גורים. מקרים דומים, כמו הריגת שבעה פילים בהיריוודונה ב-2019, ממחישים את עוצמת המשבר.
הממשלה בסרי לנקה ניסתה להתמודד עם הבעיה באמצעות גידור חשמלי, הקמת "מסדרונות פילים", ושיקום אזורי מים ומרעה. בין 2015 ל-2024, הושקעו כ-906 מיליון רופי (כ-3.1 מיליון דולר) בבניית 5,612 ק"מ של גדרות חשמליות, ו-4,700 אנשי כוחות הביטחון הוצבו לשמירה עליהן. עם זאת, פילים חכמים למדו לעקוף את הגדרות, לעיתים על ידי כיסויין בעץ יבש.
תוכנית ממשלתית מ-2018 לכליאת פילים באזורי שימור נכשלה, שכן כ-70 אחוזים מ"מסדרונות הפילים" נמצאים מחוץ לשמורות, וגידור אזורים אלה גרם לרעב ותת-תזונה בקרב פילים.
סיפורי טרגדיה אנושית ממחישים את עומק המשבר. במרץ 2024, הרשיני וונינאייקה מאריאווה איבדה את אימה, שנרמסה למוות על ידי פיל בזמן איסוף עצי הסקה. באותו אזור נהרג גם קיאקודי תגיס, בן 70 שנפגע מפיל שפשט על גינתו. חקלאים הסמוכים לאזורי המחייה של הפילים מתמודדים מדי יום עם פלישות פילים, ללא הגנה מספקת.
ד"ר פריתיויראג' פרננדו, יו"ר המרכז לשימור ומחקר בסרי לנקה, מדגיש כי הפתרון טמון בדו-קיום. הוא מזהיר כי ללא שינוי, עד 70 אחוזים מאוכלוסיית הפילים - המונה כ-7,000 פרטים - עלולה להיכחד. יוזמות כמו גידור קהילתי, המופעל על ידי סוללות ולא חשמל ביתי, הראו הצלחה בהגנה על שדות תוך מתן אפשרות לפילים לעבור לאחר הקציר. עם זאת, יישום ממשלתי איטי, ותוכניות ממשלתיות, כמו זו שהוכרזה ב-2024 על ידי שרת השימור פוויתראדווי ווניאראצ'י, לא התקדמו.