המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי ח'אמנאי, הצהיר היום (שלישי) כי השיחות על תוכנית הגרעין עם ארצות הברית לא צפויות "להוביל לתוצאה כלשהי", על רקע המתיחות הדיפלומטית סביב פעילויות ההעשרה של איראן, שמעוררות דאגה בישראל.
"אנחנו לא חושבים שזה יוביל לתוצאה כלשהי' אנחנו לא יודעים מה יקרה", אמר ח'אמנאי בנאום, והדגיש כי שלילת זכותה של איראן להעשיר אורניום היא "טעות חמורה".
מאז אפריל 2025, איראן וארצות הברית קיימו ארבעה סבבי שיחות, בתיווך עומאן. אלו היו המגעים הדיפלומטיים בדרגה הבכירה ביותר בין שתי המדינות מאז פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין ב-2015. שני הצדדים אישרו כי יקיימו סבב נוסף לאחר הפגישה האחרונה ב-11 במאי, אותה תיארה טהרן כ"שיחה קשה אך מועילה", בעוד גורם אמריקני ציין כי וושינגטון "מעודדת".
הכי מעניין

"מטרות שלום". צילום אוויר של תחנת הכוח הגרעינית בבושהר | צילום: גטי אימג'ס
איראן מעשירה כיום אורניום ברמה של 60 אחוזים, הרבה מעבר לגבול של 3.67 אחוזים שנקבע בהסכם הגרעין מ-2015, אך עדיין מתחת ל-90 אחוזים הדרושים לייצור נשק גרעיני. מדינות המערב, כולל ארצות הברית, מאשימות את איראן בניסיון לפתח נשק גרעיני, בעוד זו מתעקשת כי תוכניתה מיועדת למטרות שלום.
איראן חזרה והצהירה כי זכותה להמשיך בהעשרת אורניום היא "בלתי ניתנת למשא ומתן". לעומת זאת, ראש צוות המו"מ האמריקני, סטיב ויטקוף, כינה זאת "קו אדום" ואמר ביום ראשון כי ארצו "לא יכולה לאפשר אפילו אחוז אחד של יכולת העשרה".
שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, אמר: "אם ארצות הברית מעוניינת להבטיח שאיראן לא תחזיק בנשק גרעיני, ניתן להגיע להסכם, ואנחנו מוכנים לשיחה רצינית להבטחת פתרון קבוע". הוא הוסיף בפוסט ברשת X: "עם או בלי הסכם, ההעשרה באיראן תימשך".
מדיניות "הלחץ המרבי"
דיפלומטים איראנים הביעו נכונות להגבלות זמניות על כמות ורמת העשרת האורניום. עם זאת, מאז חזרתו לשלטון בינואר 2025, הנשיא האמריקני דונלד טראמפ חידש את מדיניות "הלחץ המרבי" נגד איראן, תוך איום בפעולה צבאית אם הדיפלומטיה תיכשל. לאחרונה הזהיר טראמפ כי "משהו רע עומד לקרות" אם איראן לא תפעל במהירות להגיע להסכם, אך במקביל ציין כי ארה"ב "מתקרבת להסכם" שימנע פעולה צבאית.
גורמים איראנים מתחו ביקורת על מה שכינו "עמדות סותרות" של בכירים אמריקנים, וכן על המשך הסנקציות על תעשיית הנפט והתוכנית הגרעינית של איראן, למרות השיחות. עראקצ'י טען ביום ראשון כי טהרן מבחינה ב"פיצול" בין הצהרות פומביות של ארה"ב לבין עמדותיה במגעים הפרטיים.