שר החוץ הצרפתי, ז'אן-נואל בארו, הצהיר הבוקר (שלישי) כי צרפת "נחושה" להכיר במדינה פלסטינית, תוך שהוא מותח ביקורת על המצב ההומניטרי בעזה, אותו תיאר כ"בלתי נסבל" עקב המבצע הצבאי וההגבלות על הסיוע ההומניטרי.
בארו הדגיש כי צרפת תומכת ביוזמה ההולנדית לבחינה מחדש של הסכם שיתוף הפעולה בין האיחוד האירופי לישראל, מהלך שעשוי להשפיע על היחסים הפוליטיים והכלכליים בין הצדדים. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, רמז כי צרפת עשויה להכיר במדינה פלסטינית במהלך ועידת האו"ם ביוני הקרוב, כחלק ממאמץ לקדם פתרון מדיני.
"איננו יכולים להשאיר לילדי עזה עתיד של אלימות ושנאה. צריך לפעול להפסקת המצב הנוכחי ולכן אנחנו נחושים להכיר במדינה פלסטינית", אמר בארו בראיון לרדיו France Inter. "אנו פועלים לקידום פתרון מדיני שייטיב עם הפלסטינים, תוך שמירה על ביטחונה של ישראל", הוסיף.
הכי מעניין
דבריו של בארו נאמרו לאחר הצהרה משותפת של מקרון, ראש ממשלת בריטניה קייר סטארמר, וראש ממשלת קנדה מארק קרני, שבה הביעו מחויבות להכיר במדינה פלסטינית וקראו ל"צעדים קונקרטיים" אם ישראל תמשיך להגביל סיוע הומניטרי לעזה. ההצהרה עוררה תגובות חריפות בישראל.
במענה לשאלה על הצעדים האפשריים, בארו חזר על דרישתו מהאיחוד האירופי לבחון מחדש את הסכם ההתאגדות עם ישראל, תוך התמקדות בסוגיית זכויות האדם. לדבריו, בחינה זו עשויה להוביל ל"השעיה עתידית" של ההסכם, הכולל היבטים פוליטיים ומסחריים. "אין זה אינטרס של ישראל או של האיחוד האירופי להפסיק את ההסכם", ציין בארו.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אישר לאחרונה משלוח מוגבל של סיוע הומניטרי לעזה, לאחר למעלה מחודשיים של הגבלות משמעותיות, על רקע מצב הומניטרי קשה בשטח. בארו טען כי מהלך זה "אינו מספיק" וכי המצב בעזה הפך ל"בלתי נסבל" בשל "אלימות בלתי מרוסנת והגבלות על סיוע הומניטרי". הוא הוסיף כי "זריעת אלימות מובילה לקצירת אלימות".