עצים מדברים המבוססים על בינה מלאכותית, גידולים עמידים לבצורת ובטטות מתוקות שצומחות בין פרחים – תערוכת הפרחים היוקרתית בצ'לסי מתמודדת עם העתיד, כשהיא מתמקדת בחדשנות ובהתאמה לשינויי האקלים.
במשך חמישה ימים, החל מיום שלישי, צפויים לבקר יותר מ-140,000 איש במה שחברת הגננות המלכותית (RHS) מגדירה כ"פסגת המצוינות הגננית". במקום יוצגו גנים מרהיבים – 30 מהם יתחרו על פרסים – ויותר מ-400 מציגים יפגינו את הידע והצמחים שטיפחו בקפידה בפני הציבור ואורחי וי-איי-פי לוגמי שמפניה.

המלך צ'רלס והמלכה קמילה בתערוכת הפרחים בצ'לסי | צילום: AFP
המלך צ'ארלס השלישי ביקר במקום ביום שני יחד עם המלכה קמילה, והתעניין בגן הכלבים הראשון אי פעם בתערוכה, שעוצב על ידי הגנן המפורסם מונטי דון. ראש המדינה ביקר בגן יערות הגשם הבריטיים של ארגון Wildlife Trusts ולראות את האטרקציה המרכזית: שרך בן 50 שנה שצמח בעבר בפארק הגדול של וינדזור.
הכי מעניין
הגן "שואב השראה מיערות הקסם של אגדות המלך ארתור" והוא "מעורר מחדש את היערות הלחים והפראיים שכיסו בעבר את חופי המערב של בריטניה".
גן חכם
ב"גן החכם", חובבי צמחים יוכלו ממש לדבר עם העצים, הודות לבינה מלאכותית. חיישני AI פורצי דרך בשם Treetalk הותקנו כדי לספק עדכונים על מצבם של עצים בסביבה עירונית – האם הם תחת לחץ, ואיך יש לטפל בהם.

המלכה קמילה בתערוכת הפרחים בצ'לסי | צילום: AFP
"עצים עירוניים מסננים זיהום אוויר, מקררים את האוויר, תומכים במגוון ביולוגי ותורמים לרווחת הקהילה. אך הם מתמודדים עם אתגרים עצומים", נמסר מה-RHS לגבי הגן שעיצבו טום מאסי והאדריכל ג'ה אהן.
כ-50 אחוזים מהעצים העירוניים אינם שורדים מעבר לעשר שנים, ועד 30 אחוזים מתים כבר בשנה הראשונה, נמסר. "השימוש בבינה מלאכותית לא נועד להחליף את בני האדם, את האינטואיציה ואת העבודה שלנו. זה עדיין הלב והמהות של הגן", אמר ג'ה אהן. אך הנתונים יכולים לספק "תמונה ברורה יותר של מה שקורה סביבנו".
"תנאים מאתגרים"
הצמחים ב"גן העתיד" מסוגלים "לשרוד בטווח רחב של תנאים מאתגרים", כך מסרו המעצבים ל-RHS. בין שיחי עוזרר מוכרים צומחות גם בטטות מתוקות בעלות "ערך תזונתי גבוה ועמידות לבצורת", סורגום – דגן נפוץ באפריקה, שושני סלע וחומוס – כולם עמידים יותר לאקלים חמים.
"אלו גידולים שיכולים לצמוח ממש כאן בבריטניה", אמרה אנה מריה לובוגררו, מנהלת מערכות מזון עמידות ושוויוניות בקרן גייטס. זו הפעם הראשונה שהקרן נותנת חסות לגן בתערוכה. המעצבים מתיו באטלר וג'וש פרקר אמרו כי התערוכה היא הזדמנות "לחשוב על עתיד הגידולים, המזון והפרנסה מול שינויי האקלים".

פנסיונרים מצטלמים עם "הוורד של קתרין", שנקרא על שם הנסיכה קתרין, בתערוכת הפרחים בצ'לסי | צילום: EPA
יש גם גן בשם "הישרדות ציפורי השיר", על רקע דיווחים שמספר הציפורים בגינות בבריטניה ירד ב-50 אחוזים בשני הדורות האחרונים. או שאפשר לבקר בגן "לשפר את החיים עם דבורים", המדגיש את חשיבותן של הדבורים בגלל תהליך ההאבקה.
תערוכת הגננות השנתית מתקיימת בשטח בית החולים המלכותי בצ'לסי, והיא מקדמת נושאים סביבתיים מזה שנים רבות.