טרנד חדש בטיקטוק: גיוס ג'יהאדיסטים מאפריקה בשידורים חיים

בפנים חשופות ופנייה ישירה לצעירים - כך ג'יהאדיסטים בצפון-מזרח ניגריה מפיצים את המסרים שלהם ברשתות החברתיות

תוכן השמע עדיין בהכנה...

פיגוע של בוקו חראם בניגיריה, 2014. | EPA

פיגוע של בוקו חראם בניגיריה, 2014. | צילום: EPA

הג'יהאדיסטים בצפון-מזרח ניגריה נמצאים במגמת עלייה ומשתמשים ברשתות חברתיות כדי להפיץ את מסריהם ולגייס לוחמים חדשים. בחודש אפריל בלבד נהרגו לפחות 100 בני אדם בגל חדש של תקיפות ג'יהאדיסטיות, כאשר מושל מדינת בורנו, מוקד האלימות המשתוללת מאז 2009, הודה שהמדינה מאבדת שליטה מול הקבוצות החמושות.

במקביל, ג'יהאדיסטים לכאורה ותומכיהם בטיקטוק הציגו לראווה רובים, רימונים וערימות מזומנים, כך לפי סרטונים נגישים שנבדקו על ידי AFP באותו חודש. הם שידרו בשידור חי ושיתפו חשבונות של מטיפים אנטי-מערביים בסגנון המזכיר את הסרטונים שהפיץ אַבּוּ בַּכְּר שֵׁקָאוּ, מנהיג בוקו חראם לשעבר, בתחילת מרד הטרור בן 15 השנים.

"לדבר בשפה שהצעירים מבינים". טיקטוק | AFP

"לדבר בשפה שהצעירים מבינים". טיקטוק | צילום: AFP

זו לא הפעם הראשונה שבה כנופיות שביצעו פשיטות על כפרים וחטיפות לצורכי כופר בצפון-מערב ניגריה השתמשו בטיקטוק. "הכול התחיל עם שודדים", כתב סגן נשיא ב"קרן ברידג'וויי" מטקסס, בולאמה בוקרטי, ברשת X. "כעת, חברי בוקו חראם מקיימים שידורים חיים בטיקטוק, מפיצים תעמולה, מצדיקים את האלימות שלהם ומאיימים על כל מי שמעז לדבר נגדם". בוקרטי הוסיף כי לוחם של בוקו חראם איים עליו באופן אישי בסרטון טיקטוק, שנמחק מאז, לאחר שהתבטא נגד הקבוצה.

הכי מעניין

על אף שחשבונות רבים בטיקטוק סומנו ונסגרו, אפשרות השידור החי מקשה על ניטור התוכן המועלה לפלטפורמה. דובר טיקטוק מסר כי קשה לכמת את מספר החשבונות הקשורים לארגוני טרור שנחסמו. עם זאת, לפי בדיקת AFP בזמן פרסום הכתבה, כמה חשבונות נותרו פעילים. "אין מקום לקבוצות טרור או לתוכן הקשור אליהן בטיקטוק, ואנו נוקטים עמדה נחרצת נגד קיצוניות אלימה, בפלטפורמה ומחוצה לה", נמסר מטיקטוק בהצהרה.

"זה מצליח להם"

ב-19 חשבונות שנבדקו על ידי AFP, נראו גברים בלבוש דתי שחשפו את פניהם למצלמה, קראו לאלימות נגד הממשלה ושיתפו פעולה עם חשבונות שהציגו שלל של נשק. הם פרסמו קטעי וידאו ישנים של מייסד בוקו חראם, מוחמד יוסוף, ושל איש הדת איסה גארו אסלאפי, שנאסר עליו להטיף בפומבי בניז'ר בשל דברי הסתה נגד הדמוקרטיה והמערב.

החשבונות משדרים לעיתים קרובות בשידור חי, מתקשרים עם עוקבים, עונים על שאלות ומקבלים "מתנות דיגיטליות" שניתן להמיר לכסף אמיתי. העימות הג'יהאדיסטי בניגריה, שהתפתח לאורך השנים וכולל כעת גם סניף של דאעש, גבה את חייהם של יותר מ-40,000 בני אדם וגרם לעקירת כשני מיליון תושבים במדינה המאוכלסת ביותר באפריקה.

סדיקו מוחמד, ג'יהאדיסט לשעבר שערק, סיפר ל-AFP כי הקבוצות החמושות פונות לטיקטוק לאחר הידוק הפיקוח באפליקציית טלגרם. לדבריו, הן מודעות לפופולריות של טיקטוק בקרב צעירים. "הג'יהאדיסטים הבינו שכדי להגיע לצעירים, עליהם לדבר בשפה שהם מבינים, לא בסגנון המטיפני והדמגוגי הישן, שמרתיע אותם", אמר מוחמד. "הכול מצביע על כך שזה מצליח והם מגיעים לקהל יעד של מגויסים צעירים".

לא מפחדים: חשיפת פנים כאסטרטגיה

אנליסטים אמרו ל-AFP כי השימוש בטיקטוק על ידי קבוצות חמושות מהווה אתגר ישיר לממשלה. מאליק סמואל, אנליסט ביטחוני מארגון החשיבה הפאן-אפריקני "שלטון טוב באפריקה" שבאבוג'ה, ציין כי מדובר בטקטיקה מוכרת של בוקו חראם – להשתמש בצעירים להפצת תעמולה. "חשיפת הפנים שלהם היא מהלך אסטרטגי, שמראה שהם לא מפחדים, ומאפשר לקהל היעד לראות אנשים אמיתיים", אמר סמואל. לעומת זאת, סניף דאעש במערב אפריקה ממשיך, לדבריו, לשמור על אסטרטגיה תקשורתית מלוטשת ומרוכזת יותר, בניגוד לסגנון הישיר של תומכי בוקו חראם בטיקטוק.

טיקטוק הודיעה כי שיתפה פעולה בעבר עם ארגון Tech Against Terrorism, שנתמך על ידי האו"ם, לשיפור הזיהוי וההסרה של התוכן הקיצוני. אולם הארגון עצמו הודיע כי סיים את שיתוף הפעולה עם טיקטוק ב-2024.

דובר טיקטוק מסר: "כללי הקהילה שלנו קובעים כי אין לאפשר לארגונים או ליחידים אלימים ושונאי אדם להשתמש בפלטפורמה. ננקוט תמיד בפעולה נגד תוכן שמפר את המדיניות הזו".

כ"ב באייר ה׳תשפ"ה20.05.2025 | 04:59

עודכן ב