פריצות דרך
בפורטוגל, מפלגת הימין האידיאולוגי "צ'גה" טיפסה למקום השני בבחירות הבזק שנערכו אתמול (ראשון), כשעברה לראשונה את רף 20 האחוזים, לפי התוצאות הכמעט סופיות.

חגיגות של תומכי מפלגת צ'גה הפורטוגלית | צילום: AFP
בפולין, בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות, ראש עיריית ורשה התומך באיחוד האירופי, רפאל צ'אסקובסקי, זכה בניצחון דחוק ויתמודד בסיבוב השני שייערך ב-1 ביוני מול ההיסטוריון הלאומני קארול נברוצקי.
ברומניה, המועמד הלאומני ג'ורג'ה סימיון, התומך בגישה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הוביל לאחר הסיבוב הראשון לנשיאות, אך הפסיד אתמול לראש עיריית בוקרשט, ניקושור דן, שמייצג קו מרכזי ותומך באיחוד האירופי.
הכי מעניין

ג'ורג'ה סימיון, המועמד הלאומני לנשיאות רומניה | צילום: AFP
בגרמניה, בחודש פברואר, מפלגת הימין המתנגדת להגירה "AfD" הכפילה את כוחה בבחירות לפרלמנט, וזכתה ב-20.8 אחוזים מהקולות. היא הגיעה למקום השני אחרי המפלגה הנוצרית-דמוקרטית, ששללה אפשרות לשיתוף פעולה עמה. בתחילת החודש הזה, שירות הביון הפנימי של גרמניה הכריז על AfD כקבוצת קיצון.
בבלגיה, בקמפיין הבחירות של יוני 2024, המפלגה הימנית "פלאמס בלאנג" הגדילה את כוחה גם בפרלמנט האזורי של פלנדריה וגם בפרלמנט הפדרלי. בפרלמנט האזורי היא מחזיקה ב-31 מתוך 124 מושבים, ובבית הנבחרים היא מהווה את קבוצת האופוזיציה הגדולה ביותר עם 20 חברים.
בבחירות הכלליות בבריטניה ביולי 2024, שבהן סיימה מפלגת הלייבור של קיר סטארמר 14 שנות שלטון שמרני, המפלגה הימנית "רפורמה לבריטניה" בראשות נייג'ל פרג' זכתה ביותר מ-14 אחוזים מהקולות וחמישה מושבים בפרלמנט. פרג' השיג הישג נוסף בבחירות המקומיות שנערכו בתחילת החודש.
בשלטון: איטליה והונגריה
באיטליה, המפלגה הימנית "האחים של איטליה" בראשות ג'ורג'ה מלוני השיגה ניצחון היסטורי בבחירות לפרלמנט בשנת 2022. מאז היא מובילה את הממשלה בקואליציה עם מפלגת ימין לאומי נוספת – "הליגה נגד הגירה" של מתאו סלביני – ועם המפלגה השמרנית "פורצה איטליה" שהוקמה על ידי ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני.

ג'ורג'יה מלוני | צילום: AFP
בהונגריה, ראש הממשלה הלאומני ויקטור אורבן נמצא בשלטון מאז 2010. הוא נבחר מחדש באפריל 2022 לכהונה רביעית ברציפות. בבחירות אלה, מפלגתו פידס ניצחה ניצחון סוחף, ואורבן נערך כעת לבחירות הפרלמנטריות של 2026.
בקואליציה
בהולנד, מפלגת החירות הימנית של חירט וילדרס (PVV) זכתה במקום הראשון בבחירות לפרלמנט בשנת 2023. כמעט חצי שנה לאחר מכן, במאי 2024, גיבשה המפלגה הסכם קואליציוני עם שלוש מפלגות ימין נוספות. וילדרס נאלץ לוותר על שאיפתו לכהן כראש ממשלה, ובמקום זאת מונה בכיר אחר, דיק סחוף, לראש ממשלה.
בסלובקיה, המפלגה הלאומנית SNS היא חלק מקואליציית שלטון בת שלוש מפלגות בראשות ראש הממשלה הלאומני רוברט פיצו הסוציאל-דמוקרטית בסלובקיה. פיצו, ששב לשלטון בשנת 2023, הוא אחד מבעלי הברית הבודדים של הקרמלין באירופה, ובשנה שעברה היה יעד לניסיון התנקשות.
בפינלנד, מפלגת הפינים – מפלגת ימין לאומית שהגיעה למקום השני בבחירות לפרלמנט ב-2023 – היא חברה בקואליציה השלטת שהקים פטרי אורפו, מועמד המפלגה השמרנית שזכתה בבחירות.
הישגים וכישלונות בקלפי
במדינות אחרות באירופה, מפלגות הימין הקשה התקרבו לשלטון אך לא הצליחו להגיע להישגים בסוף המירוץ.
באוסטריה, מפלגת החירות (FPOe) הגיעה לראשונה לראש הסקרים בספטמבר 2024. המפלגה, בראשות הרברט קיקל לא הצליחה מאז לגבש שותפות שתאפשר לה להקים ממשלה.

מתקרבים לשלטון. מנהיג מפלגת החירות האוסטרית, הרברט קיקל | צילום: EPA
בצרפת, קואליציית שמאל שהוקמה לקראת הבחירות לפרלמנט ב-2024 חסמה את הדרך לשלטון של מפלגת הימין הקשה "האיחוד הלאומי" (RN). המפלגה שבראשה עומדת מארין לה פן, שהגיעה לסיבוב השני בשתי מערכות הבחירות האחרונות לנשיאות, היא כיום המפלגה הבודדת הגדולה ביותר בפרלמנט הצרפתי – אך אין לה רוב.