ההצעה החדשה שתאפשר לאיראן להחזיק באורניום מועשר

במקביל לשיחות הגרעין מול ארה"ב, איראן פונה לנתיב חלופי שיאפשר לה העשרת אורניום - הקמת התאגדות אזורית. בוושינגטון האמירה נשארת בעינה לגבי הגבולות בהסכם: "לא תוכל לאפשר אפילו אחוז אחד של יכולת העשרה"

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן. ארכיון. | איי.פי

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן. ארכיון. | צילום: איי.פי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

איראן הודיעה היום (שני) כי היא פתוחה להקמת התאגדות אזורית להפקת דלק גרעיני, תוך שהיא חוזרת על עמדתה כי לא תחדל מהעשרת אורניום.

ארה"ב ואיראן קיימו ארבעה סבבים של שיחות גרעין בתיווך עומאן מאז 12 באפריל – מגעים שנערכו בדרג הדיפלומטי הגבוה ביותר בין שתי היריבות מאז שארצות הברית פרשה מהסכם הגרעין מ-2015. בכירים אמריקנים הביעו לאחרונה התנגדות נחרצת להעשרת האורניום של איראן, בעוד טהרן מתעקשת שוב ושוב כי נושא זה "אינו נתון למשא ומתן".

בימים האחרונים דיווחו כלי תקשורת בינלאומיים, בהם הגרדיאן והניו יורק טיימס, כי איראן העלתה את האפשרות להקים התאגדות אזורית להעשרת אורניום. דובר משרד החוץ האיראני, אסמעיל בקאי, הכחיש כי טהרן היא שהציעה את הרעיון, אך ציין כי מדובר ביוזמה ש"הועלתה בעבר על ידי מספר מדינות", מבלי לפרט.

הכי מעניין

מתקן העשרת אורניום באיראן. | EPA

מתקן העשרת אורניום באיראן. | צילום: EPA

"אחת ההצדקות להצעה כזו היא שהאזור – מדינות המזרח התיכון והמפרץ הפרסי – עשוי להזדקק לאנרגיה גרעינית, ורוצה לבנות כורים חדשים, ולצורך כך נדרש דלק גרעיני", אמר בקאי בתדרוך עיתונאים שבועי. "אם תועלה יוזמה כזו, נקבל אותה בברכה ונוכל גם להשתתף בה, אך חשוב להבהיר – אין לראות ביוזמה כזו תחליף לתוכנית ההעשרה של איראן", הוסיף.

ביום שלישי בשבוע שעבר ציטט הניו יורק טיימס ארבעה בכירים איראנים אנונימיים, שאמרו כי טהרן הציעה "יוזמה משותפת להעשרה גרעינית עם מדינות ערב באזור והשקעות אמריקניות". לפי הדיווח, היוזמה נועדה "כחלופה לדרישה האמריקנית לפרק את תוכנית הגרעין של איראן".

ביום ראשון, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ’י אמר כי טהרן תמשיך בהעשרה "עם או בלי הסכם", לאחר ששליח ארה"ב למו"מ, סטיב ויטקוף, אמר כי וושינגטון "לא תוכל לאפשר אפילו אחוז אחד של יכולת העשרה".

איראן מעשירה כיום אורניום לרמה של 60% – הרבה מעבר לרף של 3.67% שהוגדר בהסכם מ-2015, אך מתחת לרמת 90% הנדרשת לפצצה גרעינית. מדינות המערב, כולל ארצות הברית, מאשימות מזה שנים את איראן בשאיפה להשיג נשק גרעיני, בעוד טהרן מתעקשת כי תוכניתה נועדה למטרות שלום בלבד.

מאז פתיחת השיחות עם ארה"ב, טהרן מותחת ביקורת שוב ושוב על עמדות "סותרות", כהגדרתה, מצד גורמים אמריקנים לגבי תוכניתה הגרעינית, מבלי לפרט. ביום ראשון ציין עראקצ’י כי איראן מזהה "אי-התאמה בין מה שאנשי הממשל האמריקני אומרים בפומבי למה שהם אומרים בשיחות סגורות".