ארצות הברית וסין הסכימו להפחית מכסים זו על סחורות של זו, ובכך להקל את מלחמת הסחר שטלטלה שווקים עולמיים ושרשראות אספקה בשווי של מאות מיליארדים. סיקור קצר של המצב כדי להבין מה קרה, ומה עתיד עוד להתרחש:
השפעות מלחמת הסחר
העודף המסחרי של סין מול ארצות הברית (ייצוא בקיזוז ייבוא) הגיע ל-295.4 מיליארד דולר בשנה שעברה, לפי משרד המסחר האמריקאי – דבר שעורר את זעמו של טראמפ.
מנהיגי סין לא ששים לשנות את המצב הזה, אך החרפה של מלחמת הסחר מקשה עליהם לבסס צמיחה חזקה השנה על ייצוא – שעמד על שיא בשנת 2024.
הכי מעניין
אנליסטים צופים שהמכסים שהטילה ארה"ב יפגעו בתמ"ג של סין, שאותו הממשלה הסינית מכוונת להעלות ב-5% השנה.
המכסים האמריקאים עלולים לפגוע עוד יותר בהתאוששות הכלכלית השברירית של סין אחרי הקורונה, על רקע משבר החובות במגזר הנדל"ן וצריכה נמוכה שנמשכת.

אזרחים בסין נבדקים לקורונה | צילום: AFP
וגם בארה"ב, המכסים ההדדיים משפיעים: אי הוודאות הובילה לצניחה בתעשייה בחודש שעבר, ופקידים הטילו על כך את האשמה בהתכווצות הכלכלית הבלתי צפויה ברבעון הראשון של השנה.
הסחורות שעלולות להיפגע הכי קשה הן היצוא המוביל של סין לארה"ב – כולל מוצרי אלקטרוניקה, מכונות, טקסטיל וביגוד.
גם יצרנים וצרכנים אמריקאים עשויים להיפגע, בשל התלות הרבה שיש לחברות אמריקאיות במוצרים מסין.
ההכרזה המדוברת
וושינגטון ובייג’ין הודיעו ביום שני שהן יפחיתו את מכסי היבוא ההדדיים שלהן ב-115 אחוזים, לתקופה של 90 יום.
החל מיום רביעי, ארה"ב תוריד את המכסים על מוצרים מסין ל-30%, וסין תוריד את המס על יבוא מארה"ב ל-10%.
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הטיל בעבר מכסים בגובה 145% על רוב הסחורות הסיניות, עם מכסים מצטברים על מוצרים מסוימים שהגיעו לשיא מדהים של 245%.
בתגובה, סין הטילה מכסים בגובה 125% על סחורות אמריקאיות.
בנוסף, שתי המדינות יכוננו מנגנון לשיחות סחר קבועות שיתקיימו לסירוגין בכל אחת מהמדינות, או במדינה שלישית שתוסכם מראש – כך לפי ההצהרה המשותפת.
"התקדמות ממשית": התנהלות השיחות
שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, אמר כי השיחות בסוף השבוע עם סגן ראש ממשלת סין, הא ליפנג, ועם נציג הסחר הבינלאומי היו "מועילות" ו"נמרצות". הוא אמר לעיתונאים בשווייץ, שם נערכו השיחות, ש"שני הצדדים הפגינו כבוד רב".

סקוט בסנט. | צילום: איי.אף.פי
בייג’ין מסרה כי המשא ומתן הביא ל"התקדמות ממשית", והוסיפה שהפחתת המכסים משרתת "את טובת שתי המדינות ואת טובת העולם כולו".
משרד המסחר הסיני קרא לארה"ב "להמשיך לפעול עם סין ולתקן לגמרי את הפעולה השגויה של העלאת מכסים חד-צדדית. התקווה היא שארה"ב תשמור על התפתחות כלכלית-מסחרית בריאה, יציבה וברת-קיימא עם סין", נמסר מהמשרד.
השפעת ההסכם: זינוק השווקים
השווקים העולמיים זינקו בעקבות ההודעה. טאי הוי, אסטרטג ראשי לשווקים באסיה-פסיפיק בבנק ג'יי.פי מורגן, אמר שהקיצוצים היו "גדולים מהצפוי", ומשקפים את ההבנה של וושינגטון ובייג’ין לגבי ההשפעה של המכסים על הצמיחה הכלכלית הגלובלית.
ווי יאוו, כלכלנית ראשית לאסיה-פסיפיק בבנק סוסייטה ז'נרל, אמרה שהפחתות המכסים יביאו "הקלה משמעותית" לשתי הכלכלות.
אנליסטים מבנק ANZ צופים ש"שני הצדדים יתמקדו בגיבוש תבנית לסחר, והסכם סופי ייחתם לפני בחירות האמצע של ארה"ב ב-2026". עם זאת, ואנג וון, דיקן מכון צ’ונגיאנג ללימודים פיננסיים באוניברסיטת רנמין בסין, הזהיר שההסכם "לא פותר את הסתירות המבניות בין סין לארצות הברית".
סוף למלחמת הסחר?
ממש לא. ההצהרה המשותפת אינה מפרטת מה יקרה לאחר פקיעת הפסקת המכסים בעוד 90 יום.
"ארה"ב עדיין מטילה מכסים הרבה יותר גבוהים על סין מאשר על מדינות אחרות, והיא ממשיכה לנסות לשכנע מדינות נוספות להטיל מגבלות מסחר משלהן נגד סין", אמר מארק וויליאמס, כלכלן ראשי לאסיה ב-Capital Economics. "בתנאים כאלה, אין ערובה שהפסקת האש הזו תהפוך להסכם קבע".
ההכרזה גם אינה כוללת את המכסים הספציפיים לפי מגזר שארה"ב הטילה על פלדה, אלומיניום ויבוא רכבים מסין.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (מימין) ונשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: AFP
במקביל, סין הגישה תלונות לארגון הסחר העולמי נגד מה שהיא מכנה "בריונות" מצד ארה"ב.
היא גם נקטה צעדים נגד חברות אמריקאיות – ביטלה הזמנות למטוסי בואינג, פתחה בחקירה נגד גוגל בטענה להפרות מונופול, והוסיפה את קבוצת האופנה PVH (הבעלים של טומי הילפיגר וקלוין קליין) ואת חברת הביוטכנולוגיה Illumina לרשימת "ישויות לא אמינות".
בנוסף, בייג’ין הגבילה יצוא של חומרים נדירים – קריטיים לייצור רכיבים כמו שבבים, טכנולוגיה רפואית ואלקטרוניקה לצרכנים.