מבוכה לקנצלר: כישלון דרמטי מטלטל את הפרלמנט הגרמני

הקנצלר המיועד פרידריך מרץ נכשל בהשגת הרוב הנדרש בהצבעה הראשונה בבונדסטאג: דבר שלא קרה מאז 1949 | האם גרמניה בדרך לבחירות חדשות?

פרידריך מרץ | RALF HIRSCHBERGER / AFP

פרידריך מרץ | צילום: RALF HIRSCHBERGER / AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

גרמניה חוותה היום (ג') רגע פוליטי דרמטי ומפתיע כאשר פרידריך מרץ, יו"ר האיחוד הנוצרי־דמוקרטי (CDU) והמועמד המיועד לכהונת הקנצלר, נכשל בהשגת הרוב הנדרש בהצבעה הראשונה בבונדסטאג. אף שזכה לתמיכת קואליציה רחבה שכללה את מפלגתו ואת הסוציאל־דמוקרטים(SPD) , מרץ לא הצליח לגייס את 316 הקולות הדרושים מתוך 630 חברי הפרלמנט. דבר שלא קרה מאז 1949.

בפועל, הקנצלר המיועד זכה ל־310 קולות בלבד, בעוד 307 חברי פרלמנט הצביעו נגדו. שלושה נמנעו, קול אחד נפסל ותשעה חברי פרלמנט נעדרו. התוצאה הזו הדהימה, ובעיקר הביכה, את הדרג הפוליטי הגרמני ואת שותפיה הבינלאומיים של המדינה, שהמתינו לתוצאה שהייתה אמורה להיות פורמלית בלבד. במקום טקס ניצחון, היום הגדול של מרץ הסתיים בכאוס פוליטי.

לכאורה, לפרידריך מרץ הייתה דרך סלולה לכהונה: מפלגות הקואליציה - האיחוד הנוצרי (CDU/CSU) וה־SPD - מחזיקות יחד ב־328 מושבים. אולם, 18 קולות "נעלמו" - ככל הנראה מתוך שורות הקואליציה עצמה. העובדה שיו"ר האיחוד הנוצרי־דמוקרטי לא הצליח לעבור את ההצבעה הראשונה, מערערת את סמכותו כבר בתחילת דרכו ופוגעת במעמדו הפוליטי עוד לפני שנכנס לתפקיד.

הכי מעניין

הפרלמנט הגרמני | RALF HIRSCHBERGER / AFP

הפרלמנט הגרמני | צילום: RALF HIRSCHBERGER / AFP

למרות הטלטלה הפוליטית, החוק הגרמני מאפשר עד שלושה סבבי הצבעה לבחירת קנצלר. על פי סעיף 63 בחוק היסוד, בסבב השלישי מספיק רוב פשוט כדי להיבחר - גם אם אינו רוב מוחלט. לכן, מרץ עדיין צפוי לזכות בתפקיד, ככל הנראה באחד הסבבים הבאים. עם זאת, כישלונו בסבב הראשון מהווה אזהרה ברורה באשר לסדקים הקיימים בתוך הקואליציה.

גורמים פוליטיים סבורים כי פרידריך מרץ משלם מחיר על החלטותיו הלא פופולריות האחרונות, ובהן שיתוף פעולה מפתיע עם הימין הקיצוני, כאשר תמך יחד עם מפלגת ה־AfD בהצעה לחיזוק גבולות גרמניה ולהגבלת ההגירה הבלתי חוקית. אותה המפלגה שמיהרה היום לברך על התוצאה, מפני שזכתה בלמעלה מ־20% מהקולות בבחירות ומהווה כעת את סיעת האופוזיציה הגדולה ביותר.

אליס ויידל, אחת מראשי מפלגת ה־AfD, אמרה כי מדובר ב"יום טוב לגרמניה", והוסיפה כי "מרץ צריך לפנות את מקומו ולסלול את הדרך לבחירות כלליות". כאמור, לפי החוק הגרמני, קריאה לבחירות חדשות אינה עומדת כרגע על הפרק, אלא אם ייכשלו כל שלושת סבבי ההצבעה - דבר שנחשב נדיר ובלתי סביר בשלב זה. עם זאת, אין ספק כי המתיחות בפרלמנט רק הולכת וגוברת.

ראשי מפלגת ה־AfD הגרמנית | RALF HIRSCHBERGER / AFP

ראשי מפלגת ה־AfD הגרמנית | צילום: RALF HIRSCHBERGER / AFP

פרידריך מרץ בן ה־69, נבחר לראשות ה־ CDUלאחר התמוטטות ממשלתו של אולף שולץ בנובמבר האחרון. במערכת הבחירות הוא הציג את עצמו כמנהיג תקיף ופרגמטי, בעל רקע עסקי חזק אך ללא ניסיון ממשלתי. הוא התחייב להחיות את הכלכלה הגרמנית המדשדשת, לשקם את הצבא, להשקיע בתשתיות - כל זאת תוך בלימת ההגירה הלא חוקית והחזרת הסדר לגבולות המדינה.

במישור הבינלאומי, מרץ התחייב להמשיך את הסיוע לאוקראינה מול הפלישה הרוסית, גם אם ממשל טראמפ החדש בארצות הברית מאותת על רצונו לקדם הסדר עם מוסקבה. הנשיא האמריקני, שנוקט בקו תקיף נגד נאט"ו והאיחוד האירופי, מאיים בסנקציות ומעלה שוב לדיון את סוגיית היחסים הבין־אטלנטיים, בעוד שגרמניה נתפסת כעוגן יציבות באירופה. לפחות, עד היום.

למרות הסיכוי הגבוה שייבחר לבסוף לקנצלר, פרידריך מרץ מתחיל את כהונתו, אם תגיע, ממקום של חולשה פוליטית. הכישלון בסבב ההצבעה הראשון לא רק מסמל משבר מנהיגות, אלא גם חושף את הפילוגים העמוקים בתוך המערכת הפוליטית הגרמנית. הצבעה שנייה צפויה להתקיים בימים הקרובים, אך טרם פורסם מועד רשמי. מרץ ושותפיו לקואליציה יודעים: הפעם, אין מקום לטעויות.