נשיא צרפת עמנואל מקרון וראש הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין תקפו היום (שני) את מדיניותו של דונלד טראמפ בנוגע למדע, בעוד האיחוד האירופי שואף לעודד חוקרים אמריקנים ממורמרים לעבור לאירופה.
פון דר ליין אמרה בכנס באוניברסיטת סורבון שבפריז כי האיחוד האירופי ישיק חבילת תמריצים חדשה בשווי 500 מיליון אירו (567 מיליון דולר) במטרה להפוך את הגוש ל"מגנט עבור חוקרים". "אנחנו צריכים להציע את התמריצים הנכונים", היא אמרה. מבלי להזכיר את טראמפ במפורש, אמרה פון דר ליין בכנס "בחרו באירופה למען המדע" כי תפקידו של המדע מוטל בספק "בעולם של היום", וגינתה גישה זו כ"טעות ענקית".

אורסולה פון דר ליין. | צילום: EPA
אוניברסיטאות ומוסדות מחקר בארצות הברית עומדים תחת לחץ פוליטי וכספי הולך וגובר תחת ממשלו של טראמפ, כולל איומים על קיצוצים פדרליים נרחבים. "אף אחד לא היה יכול לדמיין שהדמוקרטיה גדולה הזו, שמודל הכלכלה שלה תלוי כל כך במדע חופשי... תבצע טעות כזו", אמר מקרון. הוא הוסיף: "אנו דוחים הנחתות מלמעלה שבו כל ממשלה תוכל לומר שאסור לכם לחקור את זה או את ההוא".
הכי מעניין
תוכניות מחקר אמריקניות עומדות בפני סגירה, עשרות אלפי עובדים פדרליים פוטרו, וסטודנטים זרים חוששים מגירוש אפשרי בשל דעותיהם הפוליטיות. האיחוד האירופי בן 27 המדינות מקווה להציע אלטרנטיבה לחוקרים, ובכך "להגן על האינטרסים האסטרטגיים שלנו ולקדם חזון אוניברסליסטי", אמר גורם בלשכתו של מקרון ל-AFP לקראת הכנס.

דונלד טראמפ ועמנואל מקרון בפסגת ה-G7 | צילום: AFP
נציבי האיחוד האירופי, מדענים, אנשי אקדמיה ושרי מדע ממדינות החברות באיחוד משתתפים בכנס, יחד עם נציגים ממדינות שאינן חברות – נורבגיה, בריטניה ושווייץ. נשיא צרפת כבר קרא בעבר לחוקרים זרים, ובמיוחד אמריקנים, "לבחור בצרפת". בחודש שעבר הוא חשף פרטים על תוכנית מימון שתסייע לאוניברסיטאות ולגופי מחקר לממן את עלויות קליטתם של מדענים זרים במדינה.
שטף מועמדים
אוניברסיטת אקס-מרסיי שבדרום צרפת הודיעה במרץ כי תפתח את שעריה למדענים אמריקנים המאוימים על ידי הקיצוצים. היא מציינת כי יוזמת "מקום בטוח למדע" שלה כבר זכתה לשטף של מועמדים.
בשבוע שעבר, המרכז הלאומי למחקר מדעי של צרפת (CNRS) השיק יוזמה נוספת שמטרתה למשוך חוקרים זרים שעבודתם נמצאת בסכנה. המרכז גם שואף לפתות חוקרים צרפתים שעובדים בחו"ל לחזור, חלקם "אינם רוצים לחיות ולגדל את ילדיהם בארצות הברית של טראמפ", לדברי נשיא CNRS אנטואן פטי. גורם בלשכתו של מקרון אמר כי הכנס של יום שני מתקיים "בעת שבה חירויות אקדמיות נסוגות ונמצאות תחת איום במקרים רבים".
מומחים מציינים כי אחד המכשולים הוא שלמרות שמדינות האיחוד האירופי יכולות להציע תשתית מחקר תחרותית ואיכות חיים גבוהה, המימון למחקר ושכר החוקרים נמוכים משמעותית בהשוואה לארצות הברית. אולם פטי מ-CNRS אמר בשבוע שעבר שהוא מקווה שפערי השכר ייראו פחות משמעותיים כאשר לוקחים בחשבון את עלות ההשכלה והבריאות הנמוכה יותר באירופה, ואת ההטבות החברתיות הנדיבות יותר.
לשכתו של מקרון מסרה כי צרפת והאיחוד האירופי מכוונים לחוקרים בתחומים מוגדרים, בהם בריאות, אקלים, מגוון ביולוגי, בינה מלאכותית וחלל. הממשלה הצרפתית עשויה לממן עד 50 אחוזים מהמחקרים שייבחרו, כך אמר גורם בלשכה הנשיאותית, וסיוע נוסף עשוי להינתן גם בצורת הקלות במסים.