מפגש ברומא, תקווה בקייב: השיחה "האינטימית" של טראמפ וזלנסקי

לאחר העימות הסוער בבית הלבן, נשיא אוקראינה פגש את נשיא ארה"ב בהלווייתו של האפיפיור פרנציסקוס וישב עמו לשיחה פרטית ללא נוכחות תקשורתית | כך, עבור זלנסקי, נפתחה דלת - צרה אך ממשית - לתקווה דיפלומטית

דונלד טראמפ וולודימיר זלנסקי | Handout / UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

דונלד טראמפ וולודימיר זלנסקי | צילום: Handout / UKRAINIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

מהעימות הסוער בחדר הסגלגל בפברואר האחרון, לפגישה חרישית ומלאת סמליות בבזיליקת סן פייטרו שבלב הוותיקן. הפרשנים הרומנטיקנים ביותר כבר כינו את האירוע "האקט הדיפלומטי האחרון של פרנציסקוס". בפועל, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נפגשו אתמול בבוקר (ש') לשיחה אישית שנמשכה כרבע שעה, רגע לפני טקס ההלוויה של האפיפיור ה־266.

ללא טקסים רשמיים או נוכחות תקשורתית, הדיאלוג בין השניים התקיים במקום אינטימי וריק מאנשים. שתי כיסאות אדומות, אחת מול השנייה, ושום דבר מעבר. התמונה מהפגישה הופצה ברשתות החברתיות על ידי דוברו של זלנסקי, והפכה מיד לווירלית. שיא אוקראינה אמר כי "המפגש סלי במיוחד ועשוי להיכנס להיסטוריה - אם יניב תוצאות של ממש".

על פי גורמים אמריקנים, הפגישה הייתה "פרודוקטיבית מאוד". למרבה ההפתעה, טראמפ הוא זה שביקש פגישה אישית וללא עדים עם זלנסקי, ואף הדף בנימוס את נשיא צרפת עמנואל מקרון כשזה ניגש להצטרף - כך לפי סרטון קצר שפורסם ברשת. גם ראש ממשלת בריטניה קייר סטארמר היה בקרבת המקום, אך נדמה כי הבין את הרצון של השניים לפרטיות ולא ניסה לקחת חלק בפגישה.

הכי מעניין

השיחה השנייה בין נשיא ארצות הברית לנשיא אוקראינה שתוכננה לאחר ההלוויה, בסוף לא יצאה לפועל, מפני שטראמפ התבקש לעזוב את רומא לפני השעה 13:30. באופן בהחלט לא מקרי, דקות לאחר סיום ההלוויה של האפיפיור פרנציסקוס, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על "שחרור מלא" של אזור קורסק: מהלך הממחיש כי המערכה הצבאית רחוקה מסיום.

במקביל, דווח כי נשיא אוקראינה נאבק נגד תוכנית השלום שכבר נדונה בוושינגטון. הצעה שלטענתו מכילה ויתורים מפליגים לרוסיה: הכרה בינלאומית בחצי האי קרים כחלק ממדינת האויב, הקפאת קווי החזית תוך שמירה רוסית על שטחים כבושים והתחייבות לא לצרף את אוקראינה לנאט"ו. לתפיסתו של זלנסקי - הפסד אסטרטגי, צבאי ודיפלומטי של ממש בכל החזיתות.

במסגרת הפגישה, נשיא אוקראינה הציג לנשיא ארה"ב תוכנית שלום נגדית בת שלושה סעיפים עיקריים: שמירה על צבא אוקראיני חזק ובלתי מוגבל, פריסת כוח בינלאומי לשמירת שלום בתמיכת ארה"ב ו"ברית של מדינות מתנדבות" ושימוש בכ־300 מיליארד אירו מנכסי רוסיה שהוקפאו לצורך שיקום המדינה והקמת מערכת הגנה מפני טילים.

בינתיים, מן הצד הרוסי, האתגרים הולכים ומעמיקים. מחירי הנפט הרוסי ירדו לכ־50 דולר לחבית: סכום בהחלט מדאיג כי רחוק מאוד מ־69.7 דולר שהקרמלין תכנן לפי תקציבו הצבאי לשנת 2025. ועוד, ההוצאות על שכירי חרב עולות יותר ויותר, כשהאבדות בשטח רושמות אלף הרוגים ופצועים ביום. לאחר העימות האחרון בין זלנסקי לטראמפ בבית הלבן, פוטין חש כי הוא כפסע מהניצחון, אך טעה. ובגדול.

נשיאים וראשי ממשלות בהלווית האפיפיור פרנציסקוס | Isabella BONOTTO / AFP

נשיאים וראשי ממשלות בהלווית האפיפיור פרנציסקוס | צילום: Isabella BONOTTO / AFP

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ניהל יום דיפלומטי עמוס ופורה מאוד ברומא. בפחות מ־24 שעות הוא פגש, חיבק, הצטלם, לחץ את ידיהם של ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, של הנשיא הצרפתי מקרון, של ראש ממשלת בריטניה סטארמר ושל יושבת ראש הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, שהפגינה  שביעות רצון רבה מהפגישה בינו לבין טראמפ והכריזה כי "סוכם על פגישה נוספת".

האם אכן מדובר ב"אירוע היסטורי" כפי שזלנסקי מיהר להדגיר? עדיין מוקדם לקבוע. אין ספק שבבוקר אחד ברומא, מול המצלמות של כל התקשורת העולמית, נפתחה דלת עבור נשיא אוקראינה ומדינתו - צרה אך ממשית - לתקווה דיפלומטית חדשה. עם זאת, הנשיא טראמפ כבר הוכיח כי הוא נוהג לפעול באופן לא צפוי - ושמומנטום חיובי מאוד אצלו יכול להפוך בן רגע למומנטום שלישי לחלוטין.

כ"ט בניסן ה׳תשפ"ה27.04.2025 | 12:23

עודכן ב