ראש מועצת עמק יזרעאל בוועידת ההתיישבות: "אנחנו מפסידים במלחמה על הגליל"

שלומית שיחור-רייכמן אמרה בוועידת ההתיישבות של 'מקור ראשון' והיישוב עפרה ש"המצב רע. אנחנו במיעוט בגליל. צריך להבין שיש פחות מ-15 אחוזים יהודים בגליל"

שלומית שיחור-רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזראעל בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

שלומית שיחור-רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזראעל בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן

תוכן השמע עדיין בהכנה...

במהלך ועידת ההתיישבות של "מקור ראשון" והיישוב עפרה לרגל חגיגות היובל לייסוד היישוב נערך פאנל "שיר לצפון: אתגרי ההתיישבות בגליל – תעסוקה, תכנון, אוכלוסייה", פאנל בשיתוף משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי בהנחיית כתב ההתיישבות של "ישראל היום'" חנן גרינווד, ובהשתתפות: מנכ"ל משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יוחנן מאלי, מנכ"ל משרד ההתיישבות אבי מאיר, יו"ר ארגון "לב בגליל" וסגן ראש המועצה האזורית הגליל התחתון אופיר שיק, ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל שלומית שיחור-רייכמן וראש המועצה האזורית משגב דני עברי.

ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל שלומית שיחור-רייכמן אמרה: "אנחנו מפסידים את הקרב והמלחמה בהתיישבות בגליל. צריך להבין שיש פחות מ15% יהודים בגליל. אני סוגרת גנים ובתי ספר ומחירי הדיור שלנו בשמים. יש לנו חסמים של רמ"י ומנהל התכנון. אני חייבת להגיד לכם שהמצב רע. אנחנו במיעוט בגליל. אנחנו מתווכים על ידי חותי'ם, תווכנו על ידי חיזבאללה. ונכון שאנחנו לא קו עימות, אבל החוסן של היישובים הוא קריטי בשביל ההתיישבות שלנו".

שלומית שיחור-רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזראעל בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

שלומית שיחור-רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזראעל בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן

"חוסר המשילות שאנחנו חווים לא מתקרב למה שאתם חווים, אבל הוא מתחיל להתקרב. אנחנו לא מצליחים לבנות. לא נותנים לנו לתכנן. יש ביקוש, אנשים רוצים לבוא לחיות, בעיקר בגלל החינוך. אבל אין היצע. אני לא יכולה לבנות שום דבר חדש. הסיפור של החסמים שמנהלת התכנון שם עלינו זה בלתי נסבל. הממשלה כממשלה רואה את ההתיישבות ומבינה שצריך להסיר את החסמים, אבל רמ"י לא משחרר", אמרה שיחור-רייכמן.

הכי מעניין

מנכ"ל משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי יוחנן מאלי אמר: "אנחנו נמצאים באמצע המלחמה ולא בסופה. אני חושב שהדבר הראשון צריכים להבטיח לתושבים זה את הביטחון. אנחנו נמצאים בשלב כזה של המלחמה שחלק מתחושת הביטחון חזרה, ואנחנו בפעולות שיקום של תושבי קו העימות להחזרת החיים למסלולם. הדבר הראשון שצריך לעשות זה להחזיר מצב לקדמותו ולאפשר את החזרת החיים. התנאים היום מאפשרים את החיים בצפון, אבל זו עדיין לא קפיצת המדרגה שרצינו.. כרגע אנחנו נמצאים בחזרה של קרוב ל60% מתושבי הצפון לביתם. אנחנו מבינים ומכבדים את זה שיש אנשים שרוצים לסיים את שנת הלימודים איפה שהתחילו, אנחנו מסתכלים מאוד בדריכות על ההיקפים של החזרה בסוף שנת הלימודים".

יוחנן מאלי, מנכ"ל משרד הנגב והגליל  בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

יוחנן מאלי, מנכ"ל משרד הנגב והגליל בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן

מנכ"ל משרד ההתיישבות אבי מאיר: "אנחנו מתעסקים כרגע בשיקום הפיזי. מתחילת המלחמה הבנו שבשביל שיהיה ביטחון צריך את החוסן של הנהגות היישובים. אנחנו רואים את הצורך לחזק קודם כל את הנהגות היישובים. השלב הבא זה לייצר מחסניות קליטה כמו שקרה ביו"ש ולהעתיק את זה לגבול הצפון. אנחנו מאמינים שאוכלוסייה חדשה שלא חוותה את הטראומה, ביחד עם האוכלוסייה הוותיקה יוכלו לייצב מחדש את היישובים".

אבי מאיר, מנכ״ל משרד ההתיישבות בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

אבי מאיר, מנכ״ל משרד ההתיישבות בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן

ראש המועצה האזורית משגב דני עברי: "אנחנו בקטסטרופה. אנחנו 15% אחוז יהודים בלב הגליל ואנחנו בקטסטרופה מבחינת החסמים והאפשרות לשווק. יש לי למעלה מ500 משפחות שכבר שילמו כסף ולא מקבלים הרשאה בגלל חוסר יכולת לפרק את החסמים. חסר לנו מיגון, תחבורה, בריאות והשכלה, אבל הכי חסר זה הערך של ההתיישבות והעובדה שהצליחו להכניס תריס בינינו. אם אנחנו לא נתאחד ונתגבר על החסמים הבירוקרטיים והמשפטיים אנחנו בבעיה".

דני עברי, ראש המועצה האזורית משגב בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

דני עברי, ראש המועצה האזורית משגב בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן

יו"ר ארגון "לב בגליל" וסגן ראש המועצה האזורית הגליל התחתון אופיר שיק: "חייבים להבין שהמגמה בצפון הפוכה מהמצב ביו"ש. הבעיה שלנו שאנחנו הצימר של המדינה. שחושבים על הגליל כמקום שבאים לעשות חיים, אבל לא באים לחיות בו. הדרמה הגדולה באמת מבחינה דמוגרפית מתחוללת במרחב העירוני. הערים בצפון משנות את צביונם. יש מגמה שמשפרי הדיור מהמגזר הערבי רוכשים עוד ועוד דירות, ואם אנחנו לא נדע לתת מענה לאוכלוסיות שמעוניינות להגיע לגליל, ועל זה להלביש את ההטבות כדי שייכנסו לערים אנחנו בבעיה. אנחנו מקדמים הקמה של שלושה יישובים חדשים – רמת ארבל, כדורי והיישוב שיבולת – כפר שילוב קהילתי לאנשים עם מוגבלויות".

אופיר שיק, יו"ר ארגון לב בגליל, וסגן ראש מועצת גליל תחתון בוועידת ההתיישבות בעפרה | לירון מולדובן

אופיר שיק, יו"ר ארגון לב בגליל, וסגן ראש מועצת גליל תחתון בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן