מיקרוסופט פיתחה מודל בינה מלאכותית המתעלה על שיטות חיזוי מזג האוויר הנוכחיות במעקב אחר איכות האוויר, תבניות מזג אוויר וחיזוי סופות טרופיות קשות, כך עולה ממחקר שפורסם ביום רביעי.
המערכת "אורורה" (Aurora) טרם הושקה מסחרית, אך יצרה תחזיות מזג אוויר ל-10 ימים וחזתה מסלולי הוריקנים בדיוק רב יותר, במהירות גבוהה יותר ובעלויות נמוכות יותר בהשוואה למודלים מסורתיים, כך דיווחו החוקרים בכתב העת Nature.
"לראשונה, מערכת מבוססת בינה מלאכותית עלתה על כל המרכזים המבצעיים בחיזוי מסלולי הוריקנים", אמר המחבר הבכיר, פריס פרדיקריס, פרופסור להנדסה מכנית באוניברסיטת פנסילבניה. אורורה, שאומנה על נתונים היסטוריים בלבד, חזתה במדויק את כל ההוריקנים של שנת 2023, בדיוק גבוה יותר מזה של מרכזים מסורתיים, כמו המרכז הלאומי לחיזוי הוריקנים של ארצות הברית.
הכי מעניין
"הגביע הקדוש"
מודלים מסורתיים לחיזוי מזג אוויר מסתמכים על עקרונות פיזיקליים בסיסיים, כגון שימור מסה, תנע ואנרגיה, ודורשים עוצמת מחשוב עצומה. לפי המחקר, עלויות החישוב של אורורה נמוכות פי כמה מאות. הממצאים מגיעים לאחר הצגת מודל ה-AI Pangu-Weather של ענקית הטכנולוגיה הסינית Huawei ב-2023, דבר המעיד על שינוי אפשרי בדרך שבה סוכנויות מזג אוויר מובילות בעולם יחזו אירועי מזג אוויר ואסונות קיצוניים.
"אני מאמין שאנו בפתחה של תקופה מהפכנית במדעי האטמוספרה", אמר פרדיקריס בסרטון שהפיץ כתב העת Nature. "בחמש עד עשר השנים הקרובות, 'הגביע הקדוש' יהיה פיתוח מערכות שיוכלו לעבד ישירות נתונים מלוויינים ומתחנות חיזוי, ולספק תחזיות מדויקות בכל נקודה בעולם".
לדברי מפתחיה, אורורה היא מודל הבינה המלאכותית הראשון שהצליח להתעלות באופן עקבי על שבעה מרכזי מזג אוויר בחיזוי מסלולי סופות ציקלון למשך חמישה ימים. לדוגמה, בסימולציה, חזתה אורורה ארבעה ימים מראש את נקודת הפגיעה ואת מסלול הטייפון דוקסורי – הטייפון היקר ביותר שנרשם באוקיינוס השקט – בפיליפינים. באותו זמן, התחזיות הרשמיות של 2023 חזו שהסופה תנוע צפונה, לעבר טייוואן.
מודל ה-AI של מיקרוסופט התעלה על המרכז האירופי לחיזוי לטווח בינוני (ECMWF) ב-92 אחוזים מהמקרים בתחזיות עולמיות ל-10 ימים, ברזולוציה של כ-10 קמ"ר. ה-ECMWF, המשרת 35 מדינות באירופה, נחשב למדד הבינלאומי עבור דיוק בתחזיות מזג אוויר.
בדצמבר 2024 הודיעה גוגל כי מודל ה-AI שלה, GenCast, עלה על דיוק התחזיות של ה-ECMWF ביותר מ-97 אחוזים מתוך 1,320 אסונות אקלימיים שתועדו ב-2019. ביצועים אלו, שנבדקו עד כה בניסויים המבוססים על תצפיות, נמצאים תחת בחינה של סוכנויות מזג אוויר. חלקן, כמו Meteo-France, מפתחות מודלים מבוססי למידת מכונה לצד המודלים המסורתיים.
"אנו מתייחסים לנושא זה ברצינות רבה", אמרה ל-AFP פלורנס רבייה, מנכ"לית ה-ECMWF. מודל למידת המכונה הראשון של המרכז, שהפך זמין למדינות החברות בפברואר 2025, "צורך אלפית מזמן החישוב בהשוואה למודל הפיזיקלי המסורתי", הוסיפה. למרות שפועל ברזולוציה נמוכה יותר (30 קמ"ר) מאורורה, מודל ה-ECMWF כבר משמש לחיזוי בפועל.