"לא זכאים להנות מאנונימיות": אושרה לקריאה ראשונה הקמת מרשם מחבלים משוחררים

ההצעה שמבקשת לחייב את המדינה לפרסם מאגר נגיש עם שמות, תמונות ופרטי הרשעה של מחבלים שהשתחררו, תעלה על שולחן הכנסת

מריעים למחבלים המשוחררים ברמאללה, השבוע. | אי.פי.איי

מריעים למחבלים המשוחררים ברמאללה, השבוע. | צילום: אי.פי.איי

תוכן השמע עדיין בהכנה...

הוועדה לביטחון הלאומי של הכנסת אישרה היום (שלישי) לקריאה ראשונה את הצעת החוק להקמת מרשם מחבלים משוחררים. ההצעה מבקשת לחייב את המדינה לפרסם מאגר נגיש לציבור עם שמות, תמונות ופרטי הרשעה של מחבלים משוחררים, בדומה למרשם הפדופילים בארצות הברית.

את ההצעה יזמו חברי הכנסת יצחק קרויזר ולימור סון הר-מלך מעוצמה יהודית, בשיתוף פורום "בוחרים בחיים" של משפחות שכולות ונפגעי טרור, ארגון "לביא" ו"הקול היהודי".

בדיון הוועדה לאישור ההצעה, חברי הכנסת התמודדו עם התנגדויות משפטיות שטענו לפגיעה בפרטיות המחבלים ובתקנת השבים. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כבר הודיע כי המשרד עתיד לתקצב את המרשם, ויו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה, שר המשפטים יריב לוין, אישר את קידומו.

הכי מעניין

בשנים האחרונות שוחררו עשרות מחבלים עם דם על הידיים, בין היתר בעסקאות לשחרור חטופים. חלקם חזרו לפעילות טרור, מבלי שהציבור מודע לכך. ניסיונות לחשוף את שמותיהם נתקלו בהתנגדות משפטית, בטענה ל"זכות לשיקום".

מחבלים ששוחררו במסגרת עסקת חטופים, עם הגעתם לרמאללה | פלאש 90

מחבלים ששוחררו במסגרת עסקת חטופים, עם הגעתם לרמאללה | צילום: פלאש 90

לדברי ח"כ יצחק קרויזר, "זהו צעד הכרחי ומתבקש, שמהווה בשורה של ממש לביטחון אזרחי ישראל. לא ייתכן שמחבלים שפגעו בנו, במדינה ובעם ישראל, ישוחררו לחופשי, יסתובבו בינינו ויסכנו אותנו. הצעת החוק הזו תסייע להגן על הציבור מפני סכנה ברורה ומוחשית נגד מחבלים".

בדבריה בוועדה, ח"כ סון הר-מלך הדגישה את הדחיפות באישור החוק. "החוק שאנחנו עוסקים בו היום הוא חוק מציל חיים", אמרה. "אני משוכנעת שכשהחוק יגיע לסיומו, הוא יהיה אחד החוקים החשובים שחוקקו בכנסת ישראל למאבק בטרור. הוא ייצר הרתעה למחבלים והגנה לאזרחי ישראל. בישראל אין כיום גוף ממלכתי שחושף את שמותיהם או תמונותיהם של מחבלים משוחררים. בפסק דין מינואר האחרון, בית המשפט קבע כי אמנם קיים אינטרס ציבורי בחשיפת המידע, אך הוא אינו חזק דיו כדי לגבור על זכות המחבלים לפרטיות. עם זאת, השופט ציין כי שינוי במצב זה עשוי להתאפשר באמצעות חקיקה. וזו החקיקה שלמעשה אנו דנים בה היום. הצעת החוק שאנו מבקשים להעביר מעוניינת לטפל בדיוק בריק הזה ועל זה לא נתפשר. מי שביצע פיגוע טרור, פרסום שמו ותמונתו הוא האינטרס הציבורי".

מפורום "בוחרים בחיים" בירכו על אישור הצעת החוק ומסרו: "זהו חוק קריטי שיהווה חלק מסל הרתעה כולל, שמטרתו למנוע את הפיגוע הבא ולשמור על חיי אזרחי ישראל. שקיפות בפרטי מחבלים משוחררים היא כלי חיוני להגברת המודעות הציבורית, להרתעה ולמניעת חזרה לפעילות טרור, כפי שראינו במקרים רבים בעבר".

מארגון לביא נמסר כי "הגיעה העת לחשוף את פני הרוע, מחבלים שפגעו בישראלים לא זכאים ליהנות מאנונימיות".