היועמ"שית לנתניהו: הממשלה לא מתאמצת מספיק לאכוף את חובת הגיוס

במכתב ששיגרה לראש הממשלה דורשת ממנו היועצת המשפטית לממשלה להורות לכלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, להציג בטווח הזמן המיידי תכנית להגברת האכיפה נגד משתמטים מגיוס, בין היתר באמצעות החלטות ממשלה ומנהל חדשות

תוכן השמע עדיין בהכנה...

חרדים בלשכת גיוס. | אורן בן חקון

חרדים בלשכת גיוס. | צילום: אורן בן חקון

בצל משבר חוק הגיוס, שיגרה היום (ב') היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, מכתב לראש הממשלה, ובו היא תוקפת את חוסר המעש באכיפת חובת הגיוס על המשתמטים ממנה, בשעה שאותה הממשלה מכבידה את הנטל על המשרתים.

"בהתאם לפסיקת בג"ץ, החל מיום 1.7.2023, מועד פקיעתו של פרק ג'1 לחוק שירות הביטחון [נוסח משולב], התשמ"ו-1986, מוטלת על ממשלת ישראל חובת גיוס של כלל האזרחים הנחשבים לחרדים לפי אמות המידה שהיו קבועות בחוק. חובה זו הפכה לצורך לאומי בטחוני דחוף עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" והתרחבות זירות הלחימה במסגרתה, אשר הובילו להכבדה משמעותית ביותר של נטל השירות הצבאי, בדגש על מערך המילואים. הדברים הובהרו פעם אחר פעם על-ידי ראשי הצבא בפורומים שונים.

"על אף האמור, לפי נתוני הצבא, בשנת הגיוס 2025-2024 שהסתיימה לאחרונה, התגייסו כ-1,700 חיילים אשר נחשבים לבני הציבור החרדי. להערכת הצבא, צפוי כי מספר זה צפוי לגדול בכמה מאות, לאחר קבלת הנתונים הסופיים", ציינה היועצת.

הכי מעניין

לדבריה, "מספר המתגייסים האמור רחוק מלהלום את צרכיה הביטחוניים של המדינה, כפי שהוצגו כאמור על ידי גורמי הביטחון, ואת חובת הממשלה להקל על הנטל האדיר המוטל על כתפי המשרתים, במילואים ובסדיר. כמו כן, הוא אינו הולם את התחייבויות המדינה בבג''ץ. מתן הטבות למשרתים - דבר חשוב מאין כמותו - אינו מהווה תחליף להעמדת כוח אדם בשירות סדיר בהיקף מספיק. לפי עמדת גורמי הביטחון, הרחבת היקף המשרתים בצבא בשירות סדיר היא המענה האמיתי היחיד לנטל השירות".

ראש הממשלה בנימין נתניהו והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה | אבשלום ששוני ויונתן זינדל, פלאש 90

ראש הממשלה בנימין נתניהו והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה | צילום: אבשלום ששוני ויונתן זינדל, פלאש 90

עוד הוסיפה היועצת, כי "גורמי המקצוע במערכת הביטחון ובמשרד האוצר עומדים על כך, כי ישנם שני מהלכים הכרחיים שביכולתם להביא לשינוי ההתנהלות של הפרט, להגברת הגיוס לצבא הסדיר ולמתן מענה לצרכי הצבא: האחד, מיצוי כלי האכיפה הצבאיים הקיימים מול משתמטים; השני, הרחבת סל הסנקציות המנהליות כלפי משתמטים - כלי המצוי בידי הממשלה. הכוונה, כמובן, לכל ציבור המשתמטים, ולאו דווקא לאוכלוסיית בני הישיבות".

בהרב מיארה הזכירה את הודעת צה"ל, אך לאחרונה, כי בכוונתו להוציא עוד החודש צווי גיוס לכל בני הישיבות חייבי הגיוס, וכן להגביר עוד החודש את מאמצי האכיפה כלפי משתמטים, לרבות בדרך של ביצוע מעצרים במעברי גבול, במחסומים ובפעולות יזומות. בה בשעה שפניות קודמות אל הממשלה להרחבת סל הסנקציות ולשלילת הטבות ממשתמטים לא נענו עד היום.

"מצב שבו הממשלה ב'יד אחת' לא נוקטת באמצעים מינימליים להגברת האכיפה של חובת הגיוס, ו'ביד שנייה' מכבידה את הנטל על ציבור המשרתים בסדיר ובמילואים, מהווה פגיעה קשה בזכות לשוויון ומעצים מאוד את אי השוויון בנטל והפגיעה במשרתים. לפי חוק יסוד: הצבא, הצבא נתון למרות הממשלה. בצידה של מרות זו, קיימת גם אחריות של הממשלה - לנקוט בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה להעמדת כוח האדם והאמצעים הדרושים לצבא לשם השגת המשימות שהדרג המדיני מטיל עליו", טענה היועצת.

"נדרשת אפוא הנחייתך הברורה לכלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, להציג בטווח הזמן המיידי תכנית להגברת האכיפה, לרבות באמצעות החלטות ממשלה ומינהל, שהן האמצעי העומד לרשות הממשלה, אף ללא צורך בקידומה של חקיקה חדשה", דרשה בהרב מיארה מנתניהו וחתמה, "מבחינה משפטית, נכון כי פעולות הממשלה בעניין זה יוצגו בפני בית המשפט במסגרת תצהיר התשובה של המדינה לצו על תנאי שהוציא בג"ץ בעתירה העוסקת באכיפת חובת הגיוס, שעתיד להיות מוגש בקרוב. אנו עומדים לרשותך ולרשות הממשלה גם בעניין זה".