המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, מאיר לוין, שיגר לשר המשפטים יריב לוין חוות דעת בה קובע כי אין לקדם את הצעת חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי במתכונתה הנוכחית. לוין טוען כי דרגי המקצוע הקדישו זמן רב לעבודה על ההצעה, אך זו טרם הושלמה ולא הושגו הסכמות בנוגע לערובות לכך שההצעה תבטיח "שמירה נאותה על עקרונות חוקתיים ודמוקרטיים".
"לעמדת הייעוץ המשפטי לממשלה, ניתן היה למצות את הדיון בהם לו הייתה מתאפשרת שהות נוספת בטרם תבוא ההצעה לפני ועדת השרים. ואולם, משהוחלט להביאה במתכונת חלקית וחסרה זו, תוצאת הדברים היא שההצעה כוללת הסדרים המאפשרים התערבות פוליטית ויוצרים סיכונים מוגברים למעורבות מסוג זה בעבודת גופי השידורים; התערבות מסחרית ופוליטית בשידורי החדשות; ופוטנציאל להשתלטות של גופים מסחריים חזקים על מספר במות תקשורת תוך החזקות צולבות, באופן המביא לצמצום מגוון הדעות וחותר תחת עקרון 'ריבוי הבמות'", כתב לוין לשר המשפטים.
לדבריו, "לו תקודם ההצעה במתכונתה הנוכחית, ישנו חשש ממשי שתיגרם פגיעה חמורה בתפקודה התקין של התקשורת החופשית בישראל, באפשרותם של גופי השידורים למלא את תפקידם בחברה דמוקרטית וכן חשש ממשי לפגיעה חמורה בחופש הביטוי והעיתונות, שהם חלק בלתי נפרד מצביונה הדמוקרטי של מדינת ישראל".
הכי מעניין
החוק החדש כולל שורה של הסדרים, אשר על פי הצהרת מנסחיו מטרתם להעניק לצרכני התקשורת בישראל חופש בחירה ולאפשר להם לבחור את התוכן הרצוי להם לפי העדפות אישיות, מבלי להיות תלוי בחבילות כפויות ויקרות. לדבריהם, הרפורמה תאפשר לצרכנים הישראלים לחסוך מאות שקלים בשנה לכל משק בית.
בין היתר הרפורמה מבקשת לחייב את הספקים בשוק התקשורת לאפשר לצרכנים תשלום מותאם אישית שייתן להם חיסכון אפשרי של מאות שקלים בשנה. ביטול חבילת הבסיס הכפויה וחובת פריקות יאפשרו לצרכנים לבחור את הערוצים והתכנים המועדפים עליהם. לפי סקרים, 82% היו מעוניינים להקטין את מספר הערוצים בחבילות הבסיס ולשלם פחות. לאחר הרפורמה, כל צופה ישלם רק על התוכן שהוא צורך, ולא על ערוצים שהוא אינו צופה בהם.
לספקים תאפשר הרפורמה מודלים עסקיים גמישים. לראשונה יתאפשר בישראל מודל של דמי מנוי ופרסומות. כך, יתאפשר לשווק חבילות מגוונות בדמי מנוי מוזלים, בדומה למודלים המוכרים בעולם. לפי סקרים, כ-35% מהציבור בישראל מעדיפים לשלם פחות בתמורה לפרסומות - מה שצפוי להביא להוזלה משמעותית.
החוק החדש כולל גם פתיחה של שוק השידורים לתחרות, באמצעות הסרת חסמים וביטול דרישות רישוי מוקדם שיאפשרו ליזמים חדשים להיכנס לשוק. מנגד, תבוטל הבלעדיות בשידורי הספורט. שידורי ספורט יינתנו ללא מגבלות בלעדיות, וכל צופה יוכל לבחור את פלטפורמת השידור הרצויה לו, תוך חיסכון של עשרות שקלים בחודש.
הרפורמה כוללת גם עידוד להקמת ערוצי חדשות בטלוויזיה, כך שכל ערוץ חדשות יוכל לשדר בחינם על כל פלטפורמה. באופן זה, ערוצים חדשים יוכלו להיכנס לשוק ביתר קלות, הצופים ייחשפו למגוון גדול יותר של דעות, תכנים וחדשות.
עם זאת, מבקרי הרפורמה ממקדים את התנגדותם ברגולטור החדש שיוקם על פי החוק, ויחליף את מועצת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין הקיימות היום. הרגולטור החדש, הרשות לתקשורת משודרת שמו, אשר יוקם על פי החוק, יהיה בעל סמכויות נרחבות, ולטענתם הוא יהיה כפוף כמעט באופן מלא לשר המכהן. זאת מאחר שעל אף הגדרת הרגולטור כגוף עצמאי שלא כפוף ישירות לשר התקשורת, פעילותו תוכוון ותפוקח על ידי גוף חדש בשם "המועצה לאסדרת תוכני צפייה־ושמע" שמרבית חבריה כולל היו"ר ממונים בידי השר. החשש הוא להתערבות פוליטית בשלל סוגיות שבהן מעניקה הצעת החוק שליטה לרשות החדשה ובהן הכוונת התחרות בשוק, הטלת עיצומים כספיים ורישום ערוצי חדשות.