"לא נעשה הצגה": המאבק על חוק הגיוס מחריף

ניסוח חוק הגיוס בוועדת החוץ והביטחון החל, והיו"ר אדלשטיין מתעקש על הסכמות כתנאי לקיום ההצבעה: "לא נעשה הצגה"

יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת יולי אדלשטיין בוועידת ההתיישבות | לירון מולדובן

יו"ר ועדת חוץ וביטחון של הכנסת יולי אדלשטיין בוועידת ההתיישבות | צילום: לירון מולדובן

תוכן השמע עדיין בהכנה...

הייעוץ המשפטי של ועדת החוץ והביטחון התחיל השבוע לכתוב את נוסח חוק הגיוס שאמור לעבור להצבעה בוועדה בעוד שבועיים־שלושה. יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין אמר השבוע בשיחות סגורות כי יביא את החוק לאישורה רק אם ירגיש שאפשר להגיע להבנות ולהסכמות: "אני לא רוצה לעשות הצגה. אם יישארו כמה סעיפים קטנים במחלוקת, נמשיך לריב בוועדה. אבל אם הפערים יהיו מים ושמן, אני לא רואה טעם להביא את החוק להצבעה".

אדלשטיין עדיין פסימי לגבי התגמשות הנציגים החרדים, אף שראש הממשלה דיווח על התקדמות בפגישה שערך בשבוע שעבר עם אדלשטיין ועם יו"ר מפלגת ש"ס אריה דרעי. "דרעי לא רוצה לפרק את הממשלה ואין לו עניין ללכת לבחירות, אבל בפגישה הוא לא דיבר על פרטי החוק", אומר אדלשטיין. "כשזה מגיע לנציגי החרדים בכנסת שעוסקים בחוק ושולטים בפרטים, שם הבעיה ויש פערים".

אדלשטיין ממשיך לפעול לקידום החוק המכיל את העקרונות שהציג, והשבוע נפגש עם כמה ארגונים שמובילים את המאבק לשוויון בנטל וחזר על הבטחתו להביא חוק גיוס שישנה את המצב הקיים ויפחית מהנטל על משרתי המילואים.

הכי מעניין

השבועות הקרובים, עם סיום כתיבת נוסח החוק, צפויים להיות דרמטיים מבחינת שלמות הקואליציה. במפלגות החרדיות מקיימים בימים אלה דיונים רבים בניסיון למצוא נוסחה שתהיה מקובלת עליהם וגם על אדלשטיין. גם אם יגיעו להבנות, יעמוד בפניהם אתגר גדול: איך לשכנע את הרבנים לקבל את היעדים והסנקציות. לדברי מקור ביהדות התורה, "כדי שהחוק יעבור, נצטרך להצביע בעד החוק ולא נוכל לעמוד מהצד ולהצביע נגד. אין לנו פה 'גוי של שבת' שיצביע במקומנו, ויהיו לכך השלכות במגזר החרדי. אנחנו נותנים 'הכשר' לגיוס חרדים לצה"ל ולסנקציות על עולם התורה. צפויה לנו התנגדות מבית, וזה יסבך את המצב, גם אם נגיע להבנות שקטות עם אדלשטיין. יש רבנים שלא מוכנים לשמוע על יעדים וסנקציות".

בינתיים, במפלגות החרדיות ממשיכים לאיים בפרישה ולשבש את עבודת הקואליציה. ש"ס ויהדות התורה הודיעו השבוע שוב להנהלת הקואליציה כי לא יצביעו איתה על חוקים, ובכך גרמו לקואליציה להסיר מסדר היום במליאת הכנסת את הצעות החוק מטעמה. "מבחינתנו החוק הכי חשוב כעת הוא חוק הגיוס, ועד שיוגש לוועדת החוץ והביטחון נמשיך בשיבוש הקואליציה", אומר גורם ביהדות התורה. "לא ניתן להמשיך למרוח אותנו עם החוק שבשבילו אנחנו בקואליציה".

במפלגות החרדיות מבינים כעת שלא יוכלו להתעלם מהעמדה הנחרצת של אדלשטיין, אבל התקווה החרדית להחליפו ולמנות יו"ר נוח יותר לוועדה ירדה מהפרק. ראש הממשלה נתניהו הבהיר באחרונה שאין בכוונתו לקדם מהלך חילופין כזה בעת הזאת, ואדלשטיין יישאר צומת קריטי בתהליך החקיקה. גם אם ייעשה ניסיון להחליף אותו בעתיד, ברור כעת כי כל מהלך כזה יגרור עיכוב ניכר בלוחות הזמנים של החקיקה.