"רוצים להשמיד אותנו": דרוזים בישראל מספרים על הקריאות לעזרה מסוריה

הקרבות ברחובות א־סווידא הולכים ומחמירים מיום ליום | עו"ד פאדי מקלדה, ממייסדי תנועת מיזאן, ופעיל ההסברה מרואן ג'אבר מביאים את קולם של הדרוזים שמעבר לגבול - זעקה לעזרה מתוך התופת

"הם מבקשים שלא נשכח אותם", הדרוזים נלחמים על חייהם בדרום סוריה | Shadi AL-DUBAISI / AFP

"הם מבקשים שלא נשכח אותם", הדרוזים נלחמים על חייהם בדרום סוריה | צילום: Shadi AL-DUBAISI / AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

יריות ברחובות, כוחות משטר פורצים לבתים, קשישים מושפלים בפומבי: דרום סוריה בוערת מחדש. גל האלימות ששטף את מחוז סווידא הדרוזי, חשף שוב את אופייה האמיתי של ההנהגה החדשה שקמה מההריסות שהותיר אחריו בשאר אל־אסד. בעימותים קשים שהתפתחו במהירות לקרבות עקובים מדם, התעמתו כוחות סונים המזוהים עם השלטון המרכזי בדמשק מול מיליציות דרוזיות מקומיות. המחיר האנושי כבד: בתוך פחות מ־48 שעות דווח על עשרות הרוגים. על פי ההערכות, בין 50 ל־100 קורבנות.

"התקיפות הן משולבות - חלקן נעשות באמצעות פלישות של מילציות וחלקן באמצעות כלים כבדים", מסביר עו"ד פאדי מקלדה, ממייסדי תנועת מיזאן - דור דרוזי לשוויון, בריאיון למקור ראשון. "מדובר בפלישה למעוז הדרוזים א־סווידא וטבח מתמשך בכל מה שבא ליד, תוך קריאות ג'יהאדיסטיות שנשמרו בבוידעם של אותן מילציות מימי דאעש וג'בהת אל נצרה. קריאות כמו 'צבא מוחמד' וכינויי גנאי לדרוזים ולדת הדרוזית. למעשה, מדובר בחילול שמו של הנביא מוחמד ושל האסלאם".

באשר לגורמים שעמדו מאחורי פרוץ הקרבות בין כוחות המשטר לדרוזים, מסביר עו"ד מקלדה כי שורש הסכסוך איננו צבאי - אלא פוליטי ודתי. "הצבא של ג'ולאני והמילציות שפועלות מטעמו, מייצרות הסבר מלאכותי, לפיו הם תוקפים את הדרוזים מכיוון שהם מסרבים להתפרק מנשקם, אלא שמדובר באחיזת עיניים בלבד", הוא מדגיש. "התכלית של התקיפות היא לפגוע במעמדם של הדרוזים בסוריה ולהביא להחלשתם ולכניעתם למשטר אסלאמיסטי שפועל בהתאם לחוקי השריעה האסלאמית".

הכי מעניין

לא בכדי, בימים האחרונים הופצו ברשתות החברתיות סרטונים קשים לצפייה, שבהם נראים כוחות המשטר מגלחים באלימות את זקנם של בכירים בעדה הדרוזית - מעשה שנחשב להשפלה קשה ולפגיעה ישירה בכבודם ובזהותם הדתית. "היסטורית, אל ג'ולאני רואה בדרוזים כופרים", ממשיך מייסד תנועת מיזאן. "בעבר נשמעו קריאות קשות על רצונו להשיב את הדרוזים לדרך הישרה. כלומר, להכריח אותם לאמץ את הדת האסלאמית כפי שהוא מפרש אותה".

עו"ד פאדי מקלדה: "הגילוח נועד להשפיל ולבזות את סמן ההיכר של הדרוזים - כמו שהנאצים בזמנו דאגו לגלח את הפאות של היהודים בגרמניה ללא כל סיבה אמתית"

באדיבות המצולם | פאדי מקלדה

השפם הוא סמל ההיכר של הדרוזים. אנשי הדת מצווים לא לגלח את השפם ורק בשלבים מאוחרים יותר, ובכפוף למחויבויות מסוימות, הם יכולים לגדל זקן מלא. "הגילוח נועד להשפיל ולבזות את סמן ההיכר של הדרוזים - כמו שהנאצים בזמנו דאגו לגלח את הפאות של היהודים בגרמניה ללא כל סיבה אמתית", אומר עו"ד פאדי מקלדה בכאב. "אנחנו בקשר עם דרוזים רבים בסוריה. כרגע שוררת שם בהלה רבה - אנשים מפחדים כי ממדי הטבח עדיין לא ברורים לחלוטין, ויש המון מנותקי קשר".

מרואן ג'אבר, תושב דלית אל כרמל ופעיל הסברה דרוזי צעיר עם מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות, מספר למקור ראשון כי חלק ממשפחתו מתגוררת היום בסוריה. "הם מתכננים לעזרה דחופה, וכואב לי כי אני לא יכול לעשות כלום חוץ מלפרסם את הסרטונים שהם שולחים לי", הוא משתף. "האינסטגרם שלי ממש הוצף בפניות. אני מקבל מאות הודעות, עדויות, תמונות מהדרוזים שבסוריה. הפרופיל שלי הפך לפלטפורמה שמטרתה להשפיע את קולם".

תוכן הפניות שמרואן בן ה־16 מקבל בימים האחרונים, קשה מנשוא. סרטונים שמופצים היום ברשתות החברתיות ומתעדים את הזוועות שעוברות על בני העדה. "קרוביי אומרים לי שהם גמורים, שמתעללים בהם ושמנסים להשמיד אותם - את כולם", חושף המשפיען הצעיר. "הם מבקשים שלא נשכח אותם, שלא נשאיר אותם לבד. אנשי אל ג'ולאני רצחו ילדים ונערים, גנבו בתים ששייכים לדרוזים, אבל השלטון בא־סווידא חייב להישאר דרוזי - זו האדמה שלהם".

לדברי מרואן ג'אבר, עם פרוץ העימותים, חלק מהתושבים הדרוזים יצאו לרחובות להילחם, בעוד אחרים בחרו להסתגר בבתיהם מחשש לחייהם. "לתושבי א־סווידא יש נשק, וגם הנשים הדרוזיות יודעות להשתמש בו - הן יודעות להגן על עצמן ורוצות להשתתף במאמץ הלחימה - אבל זה לא מספיק", הוא מספר. "הם לא יכולים להתמודד לבד עם עוצמת האיום שמופעל נגדם". לכן, ממשלת ישראל החליטה לתקוף בשטחי סוריה בזמן שמתנהל משא ומתן על הסכם ביטחוני עם המשטר החדש.

מרואן ג'אבר: "קרוביי אומרים לי שהם גמורים, שמתעללים בהם ושמנסים להשמיד אותם - הם מבקשים שלא נשכח אותם, שלא נשאיר אותם לבד"

אדהם חלבי | מרואן ג'אבר

אמש (ב') פרסם צה"ל תיעוד של תקיפת אחד הטנקים והסביר כי נעשתה "על מנת לשבש את הגעת הטנקים למרחב. הימצאות אמצעים אלו בדרום סוריה עשויה להוות איום על מדינת ישראל". צה"ל עוד הצהיר כי "לא יאפשר קיום של איום צבאי בדרום סוריה ויפעל נגדו". בפועל, הותקפו שני טנקים של משטר א-שרע, על ידי שני כטב"מים של חיל האוויר, בליווי שני מטוסי קרב. דמשק שיגרה מיד גינויים חריפים והאשימה את ישראל בהפרה בוטה של ריבונותה.

"אני חושב שאני יכול לדבר בשם כל הדרוזים בישראל כשאני מודה לכוחות צה"ל על כך שפעלו בשטח סוריה לטובת אחינו מעבר לגבול, אבל המשימה לא הושלמה - אנחנו זקוקים לעוד עזרה", מבקש להבהיר ג'אבר. "לאחר ההתערבות הישראלית, כוחות המשטר נעשו אכזריים יותר ואנחנו לא יכולים להפקיר אותם. כוחות המשטר רוצים לעשות להם שואה, ואנחנו לא יכולים לאפשר להם את זה". לקריאתו של משפיען הרשת הצעיר, מצטרפת גם קריאתו של עו"ד פאדי מקלדה.

"בלי מעורבות ישראלית, והדבר ברור, הדרוזים נמצאים בסכנה קיומית של ממש", מדגיש בכוח מייסד תנועת מיזאן. "היכולת של הדרוזים להגן על עצמם היא מוגבלת זאת נוכח העובדה שהם נאלצים להתמודד עם כוחות צבאיים וממוסדים. לא מדובר במיליציות או בפרחחים שמגיעים עם נשק קל, אלא אנשי משטר שעושים שימוש באמל"ח כבד ובטנקים. הנשק של הדרוזים לא יכול לעמוד מול הנשק של מדינה ריבונית. לכן מעורבותה של ישראל במניעת הטבח היא הכרחית וקרדינלית".

עם זאת, לדברי עו"ד מקלדה, הדעות בקרב בני העדה הדרוזית בישראל חלוקות באשר לתגובה של צה"ל נגד האיום הסורי. "בין מדינת ישראל לדרוזים קיימת ברית שלא מתוחמת בגבולות מלאכותיים של המזרח התיכון", הוא מסביר. "לכן, לא יעלה על הדעת מצב שבו מפקירים את הדרוזים כשהם עומדים בפני סכנה קיומית. הציפייה המינימלית של האזרח הדרוזי הישראלי, שנושא בנטל ההגנה על העם היהודי בארצו ואף מעבר לגבולות המדינה, היא שצה"ל יפעל בכל מאודה כדי למנוע סכנה קיומית על הדרוזים".