"נחושים להגיע לפתרון": ארה"ב מקדמת את התוכנית לפירוק חיזבאללה מנשקו

השליח האמריקני ללבנון הביע שביעות רצון מתגובת הממשלה לתוכנית המוצעת לפתור את המשבר הביטחוני בדרום לבנון, אך עוד לא ברור כיצד זה ישפיע על חיזבאללה

תוכן השמע עדיין בהכנה...

הפגנה של תומכי חיזבאללה בשדה התעופה בביירות, פברואר 25' | AFP

הפגנה של תומכי חיזבאללה בשדה התעופה בביירות, פברואר 25' | צילום: AFP

השליח האמריקני ללבנון טום ברק הכריז היום (ב') שהוא מרוצה מתגובתה של ממשלת לבנון להצעה לפרק ארגון הטרור חיזבאללה מנשקו, והוסיף שוושינגטון מוכנה לסייע בחילוץ המדינה מהמשברים הכלכליים והפוליטיים המעמיקים שהתמודדה איתם בשנים האחרונות. בכך ייתכן שנעשה צעד נוסף אל פתרון אמיתי למשבר הביטחוני ארוך השנים בדרום לבנון.

ברק שוחח עם כתבים לאחר פגישתו עם נשיא לבנון ג'וזף עאון, ואמר שהוא יבחן מקרוב את התגובה בת שבעת העמודים שהגישה המדינה. "הצדדים האמריקניים והלבנוניים נחושים לפתור את המצב", אמר ברק.

"הממשלה נתנה לנו משהו מרהיב בפרק זמן קצר מאוד ובצורה מורכבת מאוד", אמר ברק במהלך מסיבת עיתונאים בת 20 דקות בארמון הנשיאותי שמדרום-מזרח לביירות.

הכי מעניין

פגישותיו בלבנון התקיימו על רקע חששות שסירובו של חיזבאללה להתפרק מנשקו באופן מיידי, יחדש את המלחמה עם ישראל, לאחר שהסכם הפסקת אש רעוע נכנס לתוקף בנובמבר.

בחודש שעבר הגיש ברק לפקידים לבנוניים הצעה שמטרתה לפרק את חיזבאללה מנשקו ולהמשיך ברפורמות כלכליות, כדי לנסות להוציא את לבנון מהמשבר הכלכלי הגרוע ביותר בהיסטוריה המודרנית שלה, שנמשך כבר כמעט 6 שנים. המשבר הכלכלי נובע מעשורים של שחיתות וניהול כושל של המעמד הפוליטי בלבנון.

רובע הדאחייה בביירות בסוף חודש נובמבר. | Ed Ram for The Washington Post

רובע הדאחייה בביירות בסוף חודש נובמבר. | צילום: Ed Ram for The Washington Post

לדברי ברק, לבנון צריכה להשתנות באותו אופן שבו השתנתה סוריה לאחר נפילתו של נשיא סוריה בשאר אסד בדצמבר: מנהיגות חדשה שמקדמת רפורמות כלכליות גדולות. ברק הוסיף שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ וממשלו מוכנים לעזור ללבנון להשתנות, ואמר: "אם אתם לא רוצים שינוי, אין בעיה. רק דעו ששאר האזור נע במהירות גבוהה".

כלי הנשק של חיזבאללה היו אחד מנקודות המחלוקת העיקריות מאז הנסיגה הישראלית מדרום לבנון בשנת 2000. שני הצדדים ניהלו מלחמה הרסנית בשנת 2006 שהסתיימה ללא הכרעה ממשית. מלחמת ישראל-חיזבאללה האחרונה החלה יום לאחר מתקפת הטרור של חמאס בדרום ישראל ב-7 באוקטובר 2023, התעצמה בספטמבר, והותירה את השלוחה האיראנית חבולה קשות, ללא חלק ניכר מהנהגתה הפוליטית והצבאית.

מאז שנכנסה לתוקף הפסקת אש בתיווך אמריקני בנובמבר, חיזבאללה הסיר כמעט את כל נוכחותו הצבאית לאורך הגבול עם ישראל, המתעקשת שהארגון יתפרק מנשקו בכל רחבי לבנון.

עאון אמר ביום ראשון שמספר החיילים הלבנונים לאורך הגבול עם ישראל יגדל ל-10,000, והוסיף כי רק חיילים לבנונים וכוחות שמירת שלום של האו"ם יהיו חמושים בצד הלבנוני של הגבול.

נשיא לבנון ג'וזף עאון. | AFP

נשיא לבנון ג'וזף עאון. | צילום: AFP

אמש, שעות לפני שהגיע ברק לביירות, ביצע חיל האוויר הישראלי סדרה של תקיפות בדרום ומזרח לבנון ופצע תשעה בני אדם, כך על פי כלי התקשורת בלבנון. צה"ל מסר שהתקיפות האוויריות פגעו בתשתיות, במחסני נשק ובמשגרי טילים של חיזבאללה.

מוקדם יותר ביום ראשון מנהיג חיזבאללה נעים קאסם חזר על סירובו של ארגון הטרור להניח את נשקו לפני שישראל תיסוג מכל דרום לבנון ותפסיק את תקיפותיה האוויריות.

מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם | אי.פי.איי

מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם | צילום: אי.פי.איי

מלחמת חיזבאללה-ישראל הותירה אחריה למעלה מ-4,000 הרוגים בלבנון וגרמה להרס המוערך ב-11 מיליארד דולר.

בישראל נהרגו 127 בני אדם, בהם 80 חיילים, במהלך המלחמה. מאז הפסקת האש בנובמבר, ישראל ביצעה מאות תקיפות אוויריות על חלקים שונים של לבנון, הרגה כ-250 בני אדם ופצעה למעלה מ-600. ישראל עדיין מחזיקה גם בחמש עמדות אסטרטגיות בתוך לבנון שמהן סירבה לסגת מוקדם יותר השנה.