הצבא האיראני הניח מוקשים ימיים על כלי שיט במפרץ הפרסי בחודש שעבר, כך לפי שני גורמים אמריקניים. המהלך, שלא דווח עד כה, עורר חשש בוושינגטון כי טהרן מתכוננת לחסום את מיצרי הורמוז בעקבות התקיפות הישראליות באתרים שונים באיראן.
לדברי הגורמים, שביקשו להישאר בעילום שם בשל הרגישות המודיעינית, ההכנות בוצעו זמן קצר לאחר שישראל פתחה במתקפת טילים נגד איראן ב-13 ביוני.
על פי ההערכות, הנחת המוקשים — שטרם נפרשו במיצרים — מצביעה על כך שטהרן שקלה ברצינות לסגור את אחד מנתיבי השיט העמוסים בעולם, צעד שהיה עלול להחריף את העימות ולפגוע באופן חמור במסחר הגלובלי.
הכי מעניין
כ-20% מהובלת הנפט והגז העולמית עוברת דרך מיצרי הורמוז, וחסימתם הייתה צפויה להקפיץ את מחירי האנרגיה בעולם. למרות החששות, מחירי הנפט דווקא ירדו בכ-10% מאז התקיפות האמריקניות על מתקני הגרעין באיראן, בין היתר בעקבות ההקלה מכך שהסחר לא הופרע משמעותית.
ב-22 ביוני, זמן קצר לאחר שארצות ההברית הפציצה שלושה אתרי גרעין מרכזיים באיראן, הפרלמנט האיראני אישר לכאורה הצעה לחסימת המיצרים. עם זאת, ההחלטה לא הייתה מחייבת, ונמסר כי הסמכות הסופית שמורה למועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן. איראן איימה לא פעם בעבר לסגור את המיצרים, אך מעולם לא מימשה את האיום.
הגורמים האמריקניים לא מסרו מתי בדיוק במהלך המלחמה האווירית בין ישראל לאיראן הועמסו המוקשים, ולא ברור אם הם הוסרו מאז. מקור הביון האמריקני לא פורסם, אך בדרך כלל מידע כזה נאסף באמצעות לוויינים, מקורות מודיעין אנושיים סמויים או שילוב של השניים.
כשנשאלה על ההכנות האיראניות, בכירה בבית הלבן מסרה: "בזכות ביצוע מבריק של הנשיא במבצע 'פטיש חצות', המערכה המוצלחת מול החות'ים וקמפיין הלחץ המקסימלי, מיצרי הורמוז נותרו פתוחים, חופש השיט נשמר, ואיראן נחלשה משמעותית".
הפנטגון והמשלחת האיראנית באו"ם סירבו להגיב לפניות בנושא.

צילום לווייני: מפרץ עומאן ואזור מקרין בדרום איראן ובדרום מערב פקיסטן, ואת מצר הורמוז ואת החוף הצפוני של עומאן | צילום: AFP
נתיב ימי קריטי
לדברי הגורמים, לא נשללה האפשרות שהנחת המוקשים הייתה תרגיל הונאה של טהרן, שנועד לשדר רצינות כלפי וושינגטון מבלי כוונה אמיתית לחסום את המיצרים. לחלופין, ייתכן שהכוחות האיראניים התכוננו למקרה שיתקבל אישור מדיני.
מיצרי הורמוז מהווים מעבר ימי בין עומאן לאיראן ומחברים את המפרץ הפרסי עם מפרץ עומאן והים הערבי.
ברוחבם הצר ביותר, המיצרים מגיעים ל-34 ק"מ בלבד, כאשר נתיב השיט הפעיל ברוחב של כשני קילומטרים לכל כיוון.
חברות אופ"ק, כולל ערב הסעודית, איחוד האמירויות, כווית ועיראק, מייצאות את רוב הנפט שלהן דרך המיצרים, בעיקר לאסיה. גם קטר, מהיצואניות הגדולות בעולם של גז טבעי נוזלי, שולחת כמעט את כל המשלוחים דרך נתיב זה.
איראן עצמה מייצאת גם היא את רוב הנפט שלה דרך המיצרים, עובדה שמגבילה תאורטית את נכונותה לסגור אותם. עם זאת, טהרן השקיעה לאורך השנים משאבים רבים על מנת לוודא שתוכל לבצע חסימה במקרה הצורך.
לפי הערכות הסוכנות האמריקנית למודיעין ביטחוני משנת 2019, לאיראן היו אז מעל 5,000 מוקשים ימיים שניתן לפרוס במהירות בעזרת סירות מהירות קטנות.
הצי החמישי של ארה"ב, שבסיסו בבחריין, מופקד על שמירת חופש השיט באזור. עד לאחרונה הוצבו בבחריין ארבע ספינות ייעודיות לנטרול מוקשים, אך הן הוחלפו בכלי שיט חדשים בעלי יכולות מתקדמות יותר.
כל ספינות הסיור נגד מוקשים הועברו זמנית מבחריין בימים שקדמו לתקיפות האמריקניות באיראן, מחשש לתקיפת תגמול נגד מטה הצי החמישי.
בסופו של דבר, התגובה האיראנית המיידית הוגבלה לשיגור טילים לעבר בסיס צבאי אמריקני בקטר.
גורמים בארה"ב ציינו כי לא ניתן לשלול צעדי תגמול נוספים מצד איראן בעתיד