לפי העיתון האיראני "כיהאן" שמופץ בבריטניה אך פונה למתנגדי משטר האייתוללות, הבוקר (ב') פרצה שרפה במחסן תחמושת של משמרות המהפכה בקאזרון שבדרום איראן. זוהי האחרונה בשורת שרפות מסתוריות שפרצו באיראן בשבועות האחרונים, ושהצליחו לטלטל את איראן יותר מכל איום ביטחוני פנימי או חיצוני אחר. כעת, ישראלים רבים טועים האם צה"ל מעורב מתקריות החריגות במדינת האויב ובעיקר - כיצד על ישראל לנצל את המומנטום החיובי שנוצר.

שרפות באיראן | צילום: AFP
"אני סבור כי לא מדובר באירוע מכוון", מסביר בני סבטי, חוקר איראן במכון INSS וממקימי דובר צה"ל בפרסית, בריאיון למקור ראשון. "ממה שאני מבין וממה שאני שומע, גם מגורמים לא רשמיים, ידיים זרות לא מעורבות בשרפות. אופי האירוע נראה דווקא כלכלי־תשתיתי. הרי איראן לא מקבלת טיפול מזה כמעט 50 שנה והתשתיות ישנות מאוד. הן ממש מתפרקות ומתפוררות - עניין של פיזיקה פשוטה. המשטר משקיע את כל כספו בטרור ובתוכנית הגרעין, ועוד מממן את חמאס ואת חיזבאללה".
לטענתו של החוקר, ישנם מספר סימנים מובהקים המעידים על כך שישראל לא מעורבת בתקריות המדוברות. "אם מסתכלים על המפעלים שעלו באש, אין שום קשר ביניהם או אלינו", הוא ציין. "הם לא נמצאים בשיח הישראלי, המערבי או האנטי־איראני. אין חוט מקשר בין מפעל אופנועים לתחנת כוח קטנה של חשמל. אגב, מצדנו אין שום טעם לפגוע בתחנות החשמל של איראן, הרי גם ככה יש הפסקות חשמל של שש, שבע, שמונה שעות ביום בכל רחבי המדינה. אם אין חשמל, למה לפגוע בתחנה?".
הכי מעניין
בעיני סבטי, המציאות האיראנית הנוכחית מזכירה את סופה של ברית המועצות, כשתשתיותיה החלו להתפרק. "במדינות דיקטטוריות אף פעם לא משקיעים ברווחת הציבור, אבל המנהיגים תמיד נוסעים במרצדס", הוא מספר. "כמו שהמורה שלי באיראן היה אומר - בברית המועצות צועקים 'מוות לארצות הברית', כשעל השולחן ויסקי אמריקני משובח. ככה זה גם באיראן. משטר האייתולות מתנהל כמו טפיל, ואין ספק שהוא האחראי הבלעדי לרצף השרפות שטלטלו את המדינה בשבועות האחרונים".
כהוכחה לך, החוקר ביקש להזכיר כי זאת לא הפעם הראשונה שאיראן עולה באשר. "אירוע דומה כבר קרה לפני ארבע שנים, בתקופת הקיץ, כאשר הרבה מאוד שנאים של תחנות כוח באיראן החלו להתפוצץ", משחזר בני סבטי. "כולם בארץ ובעולם חשבו שזאת הייתה תוצאה מוצלחת של מבצע ישראלי מתוחכם, אבל המציאות הייתה שונה לחלוטין. ובכן, פשוט הגיל המתקדם של הציוד הכריע בנושא וגרם לכך שהשנאים הרבים התפוצצו בטיימינג די מחשיד".
בהקשר אחר, אך לא פחות רלוונטי, החוקר מתייחס למגעים שמתנהלים בימים אלה בין ארצות הברית לאיראן באשר להסכם הגרעין. "ההתנהלות האמריקנית מדאיגה מאוד", הוא משתף. "בחדרי חדרים ארצות הברית אומרת לאיראן שמותר לה להעשיר אורניום עד רמה מסוימת, ואז היא יוצאת מהחדר ואומרת שבשום פנים המשטר לא יכול להמשיך בפרויקט הגרעין. חוסר השקיפות הזו משחקת לידיים של האיראנים, מפני שהיא מייצרת אי יציבות בין ארצות הברית לישראל ופיצול בעולם המערבי כולו".

"אני לא יודע האם, כיצד ומתי ישראל תפעל, אבל אני כן יודע שהיא דואגת לעצמה ולא תלויה רק בגורמים חיצוניים"
ללא קרדיט | בני סבטי
וזה לא הכול. "בכלל, האופן שבו מתנהל המשא ומתן מגוחך ממש", מוסיף סבטי. "הם יושבים פעם בשבוע, במשך ארבע שעות, ולא דנים בפרטים. אפילו בשביל לקנות דירה אתה יושב יותר עם בעל הדירה. אתה הולך, חוזר, בודק, מתמקח, לא אומר את המחיר האמיתי שלך על ההתחלה. להפך - האמריקנים פועלים מתוך תמימות ושמים מההתחלה את כל הקלפים שלהם על השולחן. זאת טעות חמורה, לא מנהלים ככה משא ומתן במשרד התיכון".
לדבריו של החוקר, האחריות לכך היא בראש ובראשונה של הנשיא הנבחר. "את אי יציבותו של טראמפ כבר הכרנו, אבל אני חושב שלא באמת היינו מודעים לעומק הבעיה", הוא אומר. "ידענו שטראמפ לא תמיד עומד מאחורי דבריו, שהוא שוכח את הבטחותיו כמו שהוא שכח את החטופים בעזה, אבל בכל זאת חשבנו שהוא רציני יותר. הוא לכאורה עושה המון, אבל בפועל הוא לא עושה כלום. לכן, באופן די אירוני, באיראן משווים אותו לאחמדינג'אד, שבזמנו הבטיח המון הבטחות, אך בסוף לא עשה כלום".

טראמפ וחמינאי. ברקע - תחנת הכוח הגרעינית האיראנית באיספהן | צילום: EPA, AFP
רבים במדינה טועים כי ישראל פסיבית מדי לאיום, ושהיא לא פועלת באסרטיביות. הם לא מבינים למה צה"ל מחכה, מדוע הוא מהסס. לתפיסתך, כיצד ישראל אמורה לפעול כרגע?
"שבסוף 2024, כלקח מהמלחמה, מערכת הביטחון הגדירה את השנה הזאת 'שנת איראן'. כלומר, שנת הכרעה. מדי פעם אנחנו גם שומעים על אימונים, על היערכות, על הכנות. אני מאמין שישראל לא סתם מחכה, הרי היא התעלמה מהטרור וראינו מה קרה. במקרה של הגרעין אני מאמין שישראל תפעל אחרת, מפני שזו רמה אחרת של הרתעה. אני לא יודע האם, כיצד ומתי ישראל תפעל, אבל אני כן יודע שהיא דואגת לעצמה ולא תלויה רק בגורמים חיצוניים. אני גם לא אתפלא אם הבחירות יוקדמו ואז, בדיוק כמו שקרה עם בגין, שבוע לפני הבחירות, ראש הממשלה יחליט שזה הזמן להפציץ את איראן".