"מצפים שאקנה לאימי הדמנטית טלפון עם מנוי?": אתר ההזדהות הממשלתי הופך בעייתי

מטפלים במוגבלים וקשישים טוענים שדרישה חדשה במדיניות ההזדהות הדיגיטלית הממשלתית לשיוך מספר טלפון ייחודי לכל חשבון פוגעת בהם: "הדרה דיגיטלית לאוכלוסיות מוחלשות"

קשיש | שאטרסטוק

קשיש | צילום: שאטרסטוק

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בסוף השבוע האחרון, משפחות רבות מצאו עצמן חסרות אונים מול עדכון במדיניות ההזדהות הדיגיטלית הממשלתית. הודעה רשמית מממשק MyGov מבקשת לעדכן כל חשבון אזרחי במספר טלפון ייחודי, תוך איום במחיקת חשבונות שלא יעודכנו עד 31 ביולי 2025. כך שאם נמצא כי מספר טלפון מסוים משויך ליותר מחשבון אחד, בין אם מדובר במטפל, מיופה כוח או מי שמסייע לחולה, קיימת סכנה שעד סוף החודש חשבונו יימחק. ההודעה עוררה סערה בקבוצות תמיכה של עמותות בהן רבים מהמשתתפים פעילים גם כמוטבים וכמטפלים של בני משפחה מוגבלים או מבוגרים.

במערך הדיגיטל הלאומי טוענים שהסיבה לשינוי המדיניות היא על מנת להגן על האזרחים, שכן הכניסה למערכת הממשלתית מאפשרת לבצע פעולות אישיות ורגישות מאוד. המערכת כוללת בתוכה טיפול בכספים של האזרח, הבעלות על הנכסים שלו ועוד, כך שבמערך הדיגיטל מנסים למנוע את ביצוע הפעולות ללא ידיעתו של המוטב. אלא שנראה כי טרם נמצא הפתרון הראוי על מנת לעשות זאת מבלי לפגוע בזכויותיהם של המוגבלים והקשישים.

אנשי המקצוע שתומכים במטפלים סבורים שהבעיה הטכנית הזו מהווה ביטוי לבעיה תפיסתית רוחבית יותר, כיוון שאותו מטפל במעמד מיופה כוח לא יוכל להמשיך לייצג את ההורה שלו ברשומות ממשלתיות. בדיוק מאותה סיבה, הסיכוי של המטופל לקבל שירותי רווחה או בריאות בסניפי קופת החולים עלול להתערער. משפחות מאשימות את הממשלה בהתעלמות מהיבט חיוני – ייצוג הזכויות של מוגבלים קוגניטיבית או פיזית במערכות הדיגיטליות. הן טוענות כי מדובר בהפרה פוטנציאלית של זכות בסיסית להשתתף בקבלת החלטות וגישה לשירותי בריאות ורווחה.

הכי מעניין

"בימים האחרונים קיבלתי פתאום הודעה שאני לא יכולה להשתמש באותו מספר טלפון לשני חשבונות ממשלתיים", סיפרה נילי גרבר, שמטפלת באימה בת ה-90. "אמא שלי דמנטית, ואין סיבה שהיא תחזיק טלפון. אני לא מבינה מה הם מצפים – שאקנה טלפון חדש ואשלם מנוי חודשי בשביל לקבל שלוש הודעות בשנה עבור אמא שלי? זה אבסורד. היא לא מסוגלת לטפל בשום דבר ולכן אני המטפלת שלה ודואגת לכל היבט בחיים שלה, אפוטרופסית על פי חוק. אני עושה את כל מה שצריך במשרה מלאה, ובמקום להקל עלינו במצוקה הלא נעימה הזאת, מקשים ומערימים ביורוקרטיה. זה מתסכל, מרגיז ומייאש. זה מכניס אותנו ללחץ מיותר".

שרון כהן, שמטפלת באימה הסיעודית, מספרת גם היא: "אני צריכה להחזיק מספר טלפון נוסף בשביל הפרופיל של אמא שלי. לא הגיוני שאצטרך שני מספרי טלפון שמשיתים עלי עלויות נוספות, זה לא הוגן. אפשר לפתור את הבעיה שנוצרה ברכישת סים נוסף ומספר טלפון נוסף, אבל אני פשוט לא מבינה למה לעשות זאת. המדינה יודעת כמה קשה לטפל בהורה סיעודי עם מורכבות של עובדים זרים ועניינים לוגיסטיים נוספים, איך זה שהיא מעמיסה עלינו כל כך? יש גם הורים מבוגרים שהם לא טכנולוגיים, שלא יודעים להסתדר עם המערכת הדיגיטלית, וגם להם אי אפשר לעזור בגלל השינוי הזה במדיניות".

עו"ד רפאל אלמוג, יועץ משפטי לעמותת עמדא שתומכת בבני משפחה של חולי דמנציה, אלצהיימר ומחלות דומות ובחולים שאינם מאושפזים, מסביר כי "מעבר להתמודדות האישית היומיומית, בני המשפחה המטפלים נאלצים לא פעם להתמודד גם עם ביורוקרטיה מתסכלת ומערכות ציבוריות שלא ערוכות למציאות חייהם". לדבריו, "אחד הקשיים הבולטים כיום נוגע לאופן שבו ניתן לפעול בשם האדם הקרוב במערכות הדיגיטליות של המדינה. כאשר לאדם עם פגיעה קוגניטיבית אין טלפון נייד פעיל או יכולת להשתמש בו, זה אך טבעי כי בן המשפחה המטפל, הפועל כדין מכוח ייפוי כוח מתמשך או אף צו אפוטרופסות, יעשה שימוש במספר הטלפון האישי שלו גם לצורך ההזדהות הדיגיטלית בשם אותו אדם. הדרישה החדשה לשיוך מספר טלפון ייחודי לכל חשבון, בצירוף איום ממשי במחיקת חשבונות קיימים, יוצרת קושי מהותי: היא מאלצת בני משפחה לבחור בין פגיעה בזכויות האדם הקרוב לבין עמידה בדרישה טכנית שאינה ישימה".

מהבחינה המשפטית, מסביר עו"ד אלמוג, מדובר בדרישה שלא מתיישבת עם ההסדרים הקבועים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שמכיר במפורש בזכותו של אדם להקנות סמכות לאחר לפעול בשמו, ודווקא כדי לשמור על רצונו וטובתו, גם כאשר אינו מסוגל להביעם בעצמו. כך שלמעשה, הדרישה הנוכחית לבידול מלא בין מספרי טלפון, ללא מנגנון התאמה למצבים אלה, מבטלת בפועל את תוקפו של הייצוג החוקי ומובילה לניתוק מלא של אנשים פגיעים מהשירות הציבורי. "דרישת המדינה מהווה אפליה שפוגעת בזכות לשוויון", מדגיש אלמוג. "כשהמדינה לא מתאימה את שירותיה ליכולת הקוגניטיבית של הפרטים, אלא דורשת מהם לעמוד באותו סטנדרט טכנולוגי כמו מכלל האוכלוסייה, היא מייצרת בפועל הדרה דיגיטלית לאוכלוסיות מוחלשות, דווקא במקומות בהם נדרש סיוע מיוחד".

תגובת מערך הדיגיטל הלאומי: "המהלך לשיוך מספר טלפון אישי לכל חשבון במערכת ההזדהות הלאומית נועד לשמור על פרטיות המשתמשים, למנוע חשיפת מידע אישי ולהגן מפני ניסיונות גניבת זהות. המטרה היא לוודא שלא מתרחש מצב שבו יש שימוש בחשבון של אדם אחר ללא ידיעתו ונוכחותו, לביצוע פעולות אישיות. ההנחיה עצמה אינה חדשה. בתנאי השימוש של המערכת מוגדר בבירור כי יש להקים משתמש עם סיסמא אישית ובאמצעות פרטים אישיים של המשתמש.

"מתוך התחשבות באוכלוסיות מגוונות, לרבות אפוטרופוסים, אשר להם קיים מענה ייעודי, ואנשים שאינם מחזיקים בטלפון אישי, נדחה מועד המחיקה בחודש נוסף. המידע המלא, לרבות טופס להזנת שירותים חסרים במקרי טיפול באדם קרוב, מופיע באתר מערך הדיגיטל הלאומי. המערך פועל מתוך מחויבות לחיזוק האמון במערכות הדיגיטליות הממשלתיות והנגשת השירותים הדיגיטליים לכלל האזרחים, תוך שמירה על פרטיותם ואבטחת המידע".

י"ט בתמוז ה׳תשפ"ה15.07.2025 | 16:58

עודכן ב