בהיותה בת שבע, התבשרה גלית שביט-אהרונוביץ', כי הוריה מרים ואיתן, היו על טיסת אייר פראנס 376 שהמריאה מתל אביב, עצרה לנחיתת ביניים באתונה, שם השתלטו עליה מחבלים שחטפו את כל יושבי המטוס לאוגנדה. היא לא זוכרת הרבה מאותם ימים רווי מתח, רק את רגע קבלת הפנים שבו ציפתה עם קהל רב להוריה שיצאו מהמטוסים והופתעה לגלות שהם לא מגיעים.
"אני זוכרת רק עיתונאים מחוץ לבית, ארבעה ילדים קטנים שנותרו מאחור זה אייטם בפני עצמו", נזכרת שביט-אהרונוביץ', "כשהעירו אותי אור ליום ראשון בשאגות שמחה ‘אבא ואמא חוזרים’, רק ביקשתי לחזור לישון, הייתי בניתוק של ילדה קטנה. ואני זוכרת את קבלת הפנים בשדה התעופה בן גוריון בהשתתפות ראש הממשלה רבין, משפחות החטופים, שרים וחברי כנסת. חום, לחץ, התרגשות. בני הערובה המשוחררים מתקבלים בחיבוקים ונשיקות, ומי לא בא…? ההורים שלי. ברקע, רצות כבר שמועות שמספר חטופים נהרגו ונפצעו במבצע החילוץ, ואז סבתי מתעלפת וצונחת על הדשא. זה היה הכי מפחיד. בסוף התברר שהם הוטסו במסוק היישר לבית החולים שיבא, ולכן לא הופיעו".

משוחררי מבצע אנטבה. | צילום: משה מילנר, לע"מ
מעבר לאירוע הקשה הזה, מרים אהרונוביץ' זכרה לברכה עברה עוד מהמורות רבות בחייה. כולל מות בנה אילן, שנפטר בגיל 15 בלבד מדום לב בעת ריצה. את הכאב וכוחות הנפש של הבחירה בחיים, ביטאה אהרונוביץ באומנות הטקסטיל שלה. בשבוע הבא, 49 שנה לאחר שניצלה מהחטיפה באנטבה, ביתה מציגה את יצירותיה בתערוכה "טוות הקשרים", שתוצג בבית אות המוצר הירושלמי. כל ההכנסות מהתערוכה יוקדשו למחלק הפסיכיאטרית בבית החולים שיבא.
הכי מעניין
"העבודות שיוצגו בתערוכה הן מגוונות, מפריטים שימושיים כדוגמת כיסויי מיטה, ג'קטים, תיקי תפילין וטלית דרך טקסטיל אמנותי ויצירות קיר מרשימות וקונספטואליות. כולן נוצרו על ידי אמי מרים שהייתה ידועה בדיוקה, ברגישותה וביכולתה להפיח חיים בכל חתיכת בד. אך מעבר לערכן האמנותי והרגשי, יש לתערוכה מטרה נוספת וחשובה מאין כמותה – כל התרומות יוקדשו למחלקה שבה היא התנדבה במשך שנים. המחלקה מתמודדת כיום עם עומס מטופלים הולך וגובר בעקבות אירועי המלחמה וזוהי הזדמנות ייחודית לרכוש יצירת אמנות מרגשת, ולדעת שהכסף מגיע ישירות למקום שעושה עבודת קודש".

יצירותיה של מרים אהרונוביץ | צילום: עטרה חדד
אופי התערוכה תואם את קשיי המציאות בישראל היום, בזמן מלחמה ואובדן.
"'טוות הקשרים היא יותר מתערוכה", מסבירה שביט-אהרונוביץ', "זוהי פגישה עם סיפור חיים שכולו השראה ועם אישה שידעה לנווט בין גלי החיים, תעלה את האובדנים ליצירה ולא לנתנה לכאב להגדיר את עצמה.
בואו לראות את היופי, ללמוד מהעוצמה, ולתרום למטרה חשובה. אולי תצאו עם השראה – או עם טלאי חדש, אופטימי וצבעוני לחיים שלכם.
התערוכה תתקיים ב 6-11 ביולי, בית אות המוצר הירושלמי, ירושלים, הכניסה חופשית. כל ההכנסות יועברו להקמת גינה טיפולית למתמודדי נפש במחלקה הפסיכיאטרית בשיבא