שר התקשורת שלמה קרעי פנה היום (ד') במכתב דחוף למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדרישה לבדיקה מהירה של פערים חמורים במערך ההתרעות לאוכלוסיות החרדיות והערביות בישראל. זאת, לאחר שבמהלך התרעה על ירי טילים מתימן, אזרחים חרדים המחזיקים בטלפונים כשרים ואינם מחוברים לטלוויזיה או לאינטרנט, וכן חלק מהציבור הערבי, לא קיבלו התרעות מקדימות והנחיות מצילות חיים.
לדברי השר קרעי, בעוד הציבור הכללי מקבל התרעות באמצעות טלפונים חכמים, טלוויזיה, רדיו וצופרים, הציבור החרדי, שמשתמש בטלפונים כשרים ואינו חשוף לאינטרנט או לטלוויזיה, תלוי בעיקר בתחנות הרדיו החרדיות, כמו קול חי וקול ברמה. עם זאת, תחנות אלה מוגבלות לשידור באזורי זיכיון מוגדרים, ואינן זמינות בצפון ובדרום הרחוק. גם הציבור הערבי, במיוחד בפזורה הבדואית, סובל מחוסר כיסוי של תחנות רדיו בשפה הערבית ומכיסוי סלולרי לקוי, מה שמותיר אותו חשוף בעיקר לצופרים - שאינם מספקים התרעה מקדימה או הנחיות לשחרור מהמרחב המוגן.

התרעה של פיקוד העורף | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
שר התקשורת ציין כי פיקוד העורף, האחראי על פי חוק ההתגוננות האזרחית, על מתן התרעות לאוכלוסייה, נמנע מלקחת אחריות על הפער. במכתבו, הוא מפרט כי במהלך מבצע "עם כלביא", ניסה משרד התקשורת לקדם הרחבת שידורי תחנות רדיו מגזריות (חרדיות וערביות) מעבר לאזורי הזיכיון, אך נתקל בהתנגדות מצד פיקוד העורף ואגף התקשוב בצה"ל. לדבריו, התנגדויות אלו נובעות לעיתים משיקולים "פוליטיים ולא ענייניים", כאשר גורמים משפטיים מעכבים יוזמות מצילות חיים.
הכי מעניין
משרד התקשורת, בראשות קרעי, נקט שורה של צעדים יזומים מאז פרוץ מלחמת "התקומה" להרחבת מעגלי ההתרעה, כולל: עיבוי אנרגטי של אתרי סלולר קריטיים לעמידה בעלטה ממושכת; הפעלת שידורי גלי צה"ל במשדרי AM לחדירה למקלטים; חלוקת אמצעי תקשורת לווייניים ("אירידיום") ליישובים בקו העימות; חיבור אינטרנט ועידן+ למקלטים באזורי עימות; ניסוי טכנולוגי לאיתור וחילוץ נעדרים מזירות אסון.
למרות זאת, ההצעה להרחבת שידורי תחנות הרדיו המגזריות נתקלה בחומה בצורה. במהלך מבצע "עם כלביא", אישרה הרשות השנייה, בתמיכת משרד התקשורת, שידור זמני של תחנות חרדיות מחוץ לאזורי הזיכיון למשך חודש. אולם, עם סיום המבצע ב-30 ביוני 2025, ההיתר בוטל, למרות המשך האיומים הביטחוניים, והירי מתימן אתמול הוכיח שהשידורים הזמניים עוד הכרחיים.

התרעה על ירי טילים - פיקוד העורף | צילום: דוד כהן - פלאש 90
השר קרעי הדגיש בפנייתו כי הרחבת שידורי תחנות הרדיו המגזריות תאפשר התרעות בזמן אמת בשפה ובשיח המותאמים לאוכלוסיות החרדיות והערביות, תגביר את היתירות במערך ההתרעות ותחזק את אמון הציבור. הוא קורא למבקר המדינה לבחון את התנהלות פיקוד העורף ואגף התקשוב, ולפעול להרחבת השידורים עד תום המלחמה ואף מעבר לה, שכן "איננו יודעים מתי יצוץ האיום הבא ומהיכן – איראן, עירק או תימן".
במכתבו, מציין קרעי כי גורמי שטח בפיקוד העורף תמכו בהרחבת השידורים, אך התנגדויות משפטיות ו"שיקולים זרים" עיכבו את המהלך. הוא מביע תמיהה על כך שפיקוד העורף לא נוקט יוזמה עצמאית להצבת משדרים נוספים או תמיכה בתחנות המגזריות, במיוחד לאור השקעתן העצמאית של התחנות בהרחבת הכיסוי.
העתקי המכתב נשלחו לשר הביטחון ישראל כץ, ראש המל"ל צחי הנגבי, מפקד פיקוד העורף אלוף רפי מילוא, ראש אגף התקשוב אלוף אביעד דגן, ומנכ"ל משרד התקשורת אלעד מקדסי. כעת ממתינים התגובה הרשמית של מבקר המדינה והגורמים הרלוונטיים.
בסוף פנייתו תהה השר קרעי: "אציין, כי אינני מכיר הוראה של פיקוד העורף לאזרחי ישראל להסיר את יישומוני ההתרעה בטלפונים הניידים או לבטל את צופרי ההתרעה. איום הטילים לא הוסר מעל שמיה של מדינת ישראל, ומשכך, תמוהה בעיניי התנהלות הגורמים השונים בעניין. בהסתכלות בעיניים של שמירה על בטחון המדינה ועל בטחון אזרחיה, אין ספק כי יש להרחיב את מעגלי ההתרעה ככל שניתן ולצמצם את פערי ההתרעה הקיימים במגזרים שונים במדינת ישראל".
עוד כתבות בנושא
חשוב לציין כי בנוסף לפלטפורמות הארציות, הנגשת המסר וההנחיות לאזרח מופצות בפלטפורמות מקומיות המופעלות על ידי הרשות המקומית בהתאם למאפייניה וכן באמצעי התקשורת השונים, כך שחלק מהתלונות צריכות להיות מופנות גם כלפיהן.
מדובר צה"ל נמסר כי " פיקוד העורף מפעיל מגוון אמצעי התרעה כגון צופרים, יישומון, התרעות בערוצי הטלוויזיה, פורטל פיקוד העורף ועוד. בנוסף, פותחה יכולת להפצת הודעות חירום באמצעות יכולת טכנולוגית הנקראת שידור תאי (Cell Broadcast) המאפשרת שליחת מסרי חירום באמצעות חברות הסלולר למכשירים התומכים ביכולת זו - כולל מכשירים כשרים, מדור 4 ומעלה. פיקוד העורף פועל על מנת להתאים את הנחיות ההתגוננות לציבור החרדי, תוך התחשבות במאפייניהם היחודיים. על כן, במוקד הטלפון של פיקוד העורף הוקמה שלוחה ייעודית לציבור החרדי - מוקד 104 שלוחה 6. במוקד הטלפוני ניתן לקבל הוראות התגוננות לצד חדשות ומידע רלוונטי למגזר החרדי, וכן סרטוני הסברה בשיתוף עם יוצרים חרדים. בנוסף, קיים אזור ייעודי לחרדים באתר פיקוד העורף".